Hamileyken Chia Tüketmek: Yararları ve Tavsiyeler

Moda olan gıdalardan biri de chia tohumlarıdır. Çok besleyicidirler ve hatta bazı rahatsızlıkları iyileştirebilirler. Hamilelikteki faydalarına beraber bakalım.
Hamileyken Chia Tüketmek: Yararları ve Tavsiyeler
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hamilelik kadınlar için hassas bir dönemdir ve çocuk bekleyen hamile kadınlar var olan tüm besin değerlerinden almalıdır. Ölçülü olarak tüketildiğinde, hamilelik sırasında Chia tohumlarının faydası vardır, aşırı tüketiminin ise bazı olumsuz etkileri olabilir.

Öğütülmüş veya bütün olarak yenebilir ve her türlü tarife eklenebilir. İlk birkaç seferde dikkatli olmanız gerekir çünkü birçok gıda gibi alerjik reaksiyonlara ve sindirim sorunlarına neden olurlar. Aşağıda chia tüketiminin sağladığı faydaları ve chia hakkında verilen önerileri ayrıntılarıyla size detaylandırıyoruz.

Chia tohumları nasıl bir şeydir?

Küçük siyah tahıl şeklindeki değerli bir yiyecek olan Chia Meksika ve Guatemala’ya özgüdür. Latin Amerika’da 5000 yıldan fazla bir süredir gıda ve tıbbi geleneğin bir parçası olagelmiştir. Günümüzde ise dünyanın birçok yerinde yetişen bir ürün haline gelmiştir.

İçeriğinde yağlı tohum, çoklu doymamış yağ asitleri (çoğunlukla omega 3 ve omega 6) bulunması özelliğiyle ön plana çıkar. Aynı zamanda lif içeriği nedeniyle diyet içinde kullanılabilir, vitaminler, proteinler, mineraller (kalsiyum, fosfor ve manganez) ve antioksidanlar sağlar.

Hamilelikte Chia tohumu tüketmenin faydaları

Gebelik döneminde diyete dikkat etmek önemlidir. Fetüsün gelişmesini sağlamak ve annede sağlık sorunlarından kaçınmak için bazı besinler daha fazla miktarda gereklidir. Bunun yanında kabızlık gibi bazı küçük rahatsızlıklar basit gıda tüketimi planıyla çözülebilir veya hafifletilebilir.

Ayrıntılı olarak chia tohumlarının bazı durumlarda neler yapabileceğini görelim.

Kabızlığı iyileştirir

American Nutrition Society’nin belirttiği gibi, chia tohumları iyi miktarda çözünür lif sağlar. Bağırsak hareketlerinde zorluk olduğunda dışkı hacmini artırdığı ve dışarı atma sürecini kolaylaştırdığından bu pozitif bir durumdur.

Aneminin ortaya çıkmasını önler

Demir eksikliği, bazı hamile kadınlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Gebe kalmadan önce vücuttaki mineral seviyesinin düşük olması oldukça muhtemel bir durumdur. Buna ek olarak, halihazırda anemi sorunu varsa gebeliğin dolaşım sirkülasyonu daha da kötüleşir.

Bu nedenle ihtiyaçların arttığı bu dönemde yeterli demir alımını sürdürmek önemlidir. Chia tohumları, et veya baklagiller gibi en çok tüketilen gıdalardan biri olmasa da bu aradaki farkı kapatmaya yardımcı olur. Demir sülfata benzer bir emilime sahip olduğuna dikkat edilmelidir.

Chia tohumları
Chia tohumları, hamilelik sırasında bile diyetlere dahil edilen ilginç bir besindir.

Kemikleri güçlendirir

Demirin yanı sıra, hamilelik sırasında bir diğer önemli mineral de kalsiyumdur. Bir yandan, osteoporoz ve preeklampsi riski gibi anne üzerindeki olumsuz etkilerin önlenmesine yardımcı olurken diğer taraftan fetal gelişimin sağlıklı olmasını ve büyümesini sağlar.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Derneğinin belirttiği gibi, 19 yaşın üzerindeki kadınlar günde 1.000 miligram bu mineralden tüketmelidir. İki tatlı çorba kaşığı chia tohumu bu değerin %20’sini kaplayarak neredeyse 200 miligramını kendisi sağlar. Böylelikle kalsiyum yönünden zengin yiyeceklerin çeşitliliğini artmış olur.

Şeker seviyesine kontrol eder

Yüksek kan şekeri değerlerinin sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bunlardan biri tip 2 diyabet geliştirme riskidir .Özellikle gebe kadın vakalarında, bu durum bebek ve anne için bir dezavantajdır çünkü hamilelik sırasında yüksek kan şekeri, fetüste daha yüksek seviyede anomali riski ve aşırı kilo ile ilişkilendirilir.

Chia alımı kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Sağlıklı yetişkinlerle yapılan bilimsel çalışmalarda da açıklandığı üzere günde 25 gram tüketilmesi, yemekten sonra glikoz seviyesinin düşürülmesinde olumlu etkisi vardır. Ekmek gibi bazı yiyecekler tüketildiğinde de artan kan şekerini düzenler.

Omega 3 yağ asidi açısından zengindir

Bu tür çoklu doymamış yağ asidi, gebeliğin ve fetüsün iyi gelişmesi için çok önemlidir. Vücudu besleyen ana kaynak küçük mavi balıklardır. Bunun yanında, bazı bitkisel besinler teşvik edicidir: alfa linolenik asit (ALA) gibi.

Hamilelikteki chia tohumlarının omega 3’ün tek kaynağı olarak geçerli olmadığını bilmek önemli olsa da, bu göz ardı edilecek bir durum değildir. Bunun nedeni, vücudun ALA’yı yararlı formlara dönüştürmekte zorlanmasıdır. Araştırmalara göre, bu aktif varyantlar, hamilelik sırasında çoklu doymamış yağ asitlerinin faydalarından sorumludur.

Doyurucu etkisi vardır

Hamile kadınların bir kısmı, gebelik döneminde olması gerekenden daha fazla kilo alır. Cochrane’nin incelemesinde belirtildiği gibi, hamilelikte obezite hem anne hem de bebek için bir sorun olabilir. Yüksek tansiyon, diyabet, sezaryen ve yüksek fetal ağırlık riskini artmaktadır.

Bu nedenle bazı durumlarda diyet ve fiziksel egzersiz ile hamile kadınların kilo alımını kontrol altına almak gerekir. Kilo alımı sorunu varsa veya annenin sürekli bir açlık hissi ve yemek yeme isteği varsa, kanıtlanmış bir doyurucu etkiye sahip oldukları için chia tohumları yardımcı olabilir.

Günde 7-14 gram tüketmenin tokluk hissini artırdığı ve bir sonraki öğünde toplam kalori alımını azalttığı kanıtlanmıştır. Ayrıca yemek yedikten sonra kan şekeri daha yavaş yükselir. Bunun nedeni lif ve protein açısından zengin olmasından kaynaklanmaktadır.

Hamile kadınlar Chia’yı nasıl tüketmelidir?

Bunu yapmak için en iyi seçenek onları ezilmiş olarak satın almak veya uygun bir cihazla evde öğütmektir. Bu, vücudun tohumların içerdiği tüm besinlerden yararlanma şeklidir. Bunlar, tüm faydalarından yararlanmak için hamile kadınların tercih etmesi gereken yöntemdir.

Öğütüldükten sonra, bir veya iki tatlı kaşığı serpilerek çeşitli tariflere eklenirler. Chia tohumunu dahil edeceğimiz bazı fikirler aşağıdaki gibidir:

  • Tohumları yoğurda veya peynire ekleyin.
  • Meyveli smoothie yaptığınız yoğurt, süt veya sebze içeceğine atın
  • Müsli veya kahvaltılık gevreklerin içine karıştırın.
  • Sebze kremasında kullanın.
  • Salataların veya sebze yemeklerinin üzerine serpin.

Yalnızca bağırsak geçiş problemlerini iyileştirmek için kullanılıyorlarsa, chia tohumlarını yumuşatmak için en az 10 dakika suda bekletin. Bu, sıvı emilimini artıracak bir müshil etkisi yaratacaktır.

Hamilelik sırasında tüketilen Chia tohumlarının yan etkileri var mıdır?

Chia
Chia’nın hamile kadın için faydaları, glisemiyi düzenlenmesi, yağ asitleri yakması ve bağırsak geçişini düzenlemesi ile ilişkilidir.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, chia tohumlarının kullanımını değerlendirdi. 2010 yılında Avrupa pazarına girişinin ardından, hiçbir Üye Devlet, tüketicileri riske atabilecek tehlikeler gözlemlememiştir. Bu nedenle, genel bir kural olarak, chia tüketimi çoğu insan için güvenlidir

Alerjik reaksiyon olasılığı vurgulanmıştır. İlk kez tüketirken dikkatli olmalısınız. Bazı durumlarda susam ve yer fıstığına karşı alerjik reaksiyonla ortaya çıkar. Bu konuda yapılan yoğun çalışmalardan elde edilen verilerden birkaçı aşağıdaki gibidir.

  • Fazla lif, mide rahatsızlığına, şişkinliğe ve hatta ishale neden olabilir.
  • Tohumlar sıvı ile temas halinde genişler. Bazen bu ciddi bir sorun haline gelebilmektedir. Bu nedenle tüketim tavsiyelerine uymak önemlidir: yaklaşık 15 dakika önce ıslatın veya yemeğin üzerine yayın.

Hamilelik sırasında Chia kullanımının püf noktaları

Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceklerini ve emilimlerini azaltabileceklerini unutmamak gerekir. Kadın hamilelik durumu nedeniyle bir tedabi alıyorsa chia almanın veya tüketim şeklinin doktorla görüşülmesi önerilir.

Makalede anlattığımız bu küçük yiyeceğin sahip olabileceği olumlu etkiler kanıtlanmıştır. Bu nedenle hamilelik döneminde tüketmek farklı bir deneyim olacaktır. İster daha enerjik hissetmek, ister can sıkıcı semptomları iyileştirmek için olsun her zaman gerekli besin değerlerini sağlamaya yardımcı olur.

Yine de ilk defa kullanıldığında azar azar eklemek kullanım amaçlı bir tedbir olacaktır. Günde maksimum iki tatlı kaşığı miktarını da aşmamalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agencia Europea de Seguridad Alimentaria. Safety of chia seeds (Salvia hispanica L.) as a novel food for extended uses pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal. Abril 2019. 17(4).
  • Ayaz A, et al.Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trial. Nutrition Research and Practice. Septiembre 2017.11(5):412-418.
  • Martínez Sánchez, Lina María, et al. “La anemia fisiológica frente a la patológica en el embarazo.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.2 (2018): 1-12.
  • Grancieri M, et al. Chia Seed (Salvia hispanica L.) as a Source of Proteins and Bioactive Peptides with Health Benefits: A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. Marzo 2019. 18(2):480-499.
  • Middleton  P, et al. Omega‐3 fatty acid addition during pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018. Noviembre 2018. Issue 11. Art. No.: CD003402.
  • Muktabhant  B, et al. Diet or exercise, or both, for preventing excessive weight gain in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 6. Art. No.: CD007145.
  • Ullah R,  et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2016.53(4):1750-1758.
  • Vuksan V, et al. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.). European Journal of Clinical Nutrition. Abril 2010.64(4):436-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.