Yaban Mersini İnfüzyonunun 5 Faydası

Yaban mersini infüzyonu, sağlığı iyileştiren antioksidanlar ve diğer biyoaktif bileşikleri içerir. Peki, bu infüzyon nasıl hazırlanır? Faydaları nelerdir? Detayları yazımızda.
Yaban Mersini İnfüzyonunun 5 Faydası

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yaban mersini infüzyonunun faydaları, yüksek antioksidan içeren madde katkısına sahip olmasıyla büyük ölçüde ilişkisi vardır. Genellikle bu içecek, çalıların kurutulmuş yapraklarından yapılır. Ancak, daha meyvemsi bir tat vermek için kurutulmuş meyve ekleyenler de var.

Antioksidanlar dergisinde yayınlanan bir makaleye göre yaban mersini yaprakları flavonoidler, antosiyaninler ve prosiyanidin içerir. Ayrıca, bunlar anti-enflamatuar, kardiyoprotektif ve nöroprotektif etkiler olarak da adlandırılırlar. Faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin!

Yaban mersini infüzyonunun faydaları

Diğer bitkisel içecekler gibi yaban mersini çayı da tıbbi faydaları ile bilinir. Özellikle, anksiyeteyi yatıştırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıklıkla kullanılır. Ayrıca kolesterolün ve serbest radikallerin vücut üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya katkıda bulunur. Peki araştırmalar ne diyor?

infüzyon
Yaban mersini çayının, bir anti-enflamatuar olarak çalışmasının yanı sıra metabolizma ve bağışıklık sistemi için faydalıdır.

1. Ruh halini iyileştirir

Yaban mersini çayının en önemli faydalarından biri de, ruh sağlığını iyileştirmeye katkı sağlamasıdır. Neden mi? Önemli polifenol konsantrasyonuna sahiptir. Son zamanlarda Nutrients dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, polifenol bakımından zengin bir diyet, depresif semptomları, stresi ve kaygıyı azaltabilir.

Bu gibi durumlar için birinci basamak tedavi olmamakla birlikte, rahatlamak için iyi bir destekleyicidir. Bu nedenle, stresli olunan zamanda bir fincan infüzyon tüketmek faydalıdır. Daha hoş bir lezzet için bir çorba kaşığı balla tatlandırılabilir.

2. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye faydalı olur

Yaban mersini yapraklarında bulunan fenolik bileşikler de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar. Bu nedenle bunları bir infüzyona dahil ederken grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyon riskini azaltmak için ideal bir içecek elde edilir.

İmmunoloji Araştırma Dergisinde yayınlanan araştırmada bilim adamları, polifenollerin çeşitli immünomodülatör mekanizmalar yoluyla patojenlere karşı bağışıklığı teşvik ettiğini belirlediler. Örneğin, bağırsak mukozasını düzene sokma ve iltihabın etkisini geçirme gibi.

3. Diyabet olma riskini azaltır

Dikkat! Yaban mersini çayı tek başına şeker hastalığını önleyemez veya iyileştiremez; yine de kan şekeri seviyelerinin kontrolüne katkıda bulunan sağlıklı bir içecektir. Antosiyanin içeriği ile insülin direncine ve tip 2 diyabete karşı olumlu etkisi vardır.

Yine de bu konu daha fazla kanıta ihtiyaç vardır ve infüzyon sadece metabolik bozuklukların önlenmesine yardımcı olan destekleyicidir. Ayrıca bu durumlarda içecek tatlandırıcı kullanılmadan kullanılmalıdır.

4. Kardiyovasküler sağlığını korumanıza yardımcı olur

Yaban mersini çayı tüketimi ile kalp sağlığı arasındaki ilişkiye dair yeterli veri bulunmamasına rağmen, infüzyonu düzenli olarak tüketmenin kandaki zararlı lipitlerin azalmasına katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Yani, sadece kötü kolesterolü (LDL) düşürmekle kalmaz, aynı zamanda yüksek trigliseritleri de azaltır.

Scientific Reports’ta yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, bu meyvelerin tüketiminin insanlarda kardiyovasküler hastalıkların başlangıcını önlemede tamamlayıcı bir destek olabileceğinin kanısına varmışlardır. Buna rağmen, çayda tüketimi ve tüketiminin etkileri ile ilişkisi olduğunu ortaya koyan araştırmaların sayısı yeterli değildir.

5. Anti-inflamatuar etkisi vardır

Yaban mersini yapraklarında ve meyvelerinde bulunan gallik asitin, anti-inflamatuar gücü vardır. Bu özelliği çok önemlidir, çünkü diğer rahatsızlıkların yanında romatoid artrit, zihinsel bozukluklar ve alerji gibi çok çeşitli kronik hastalıkların kontrolü ve önlenmesinde kilit öneme sahiptir.

Bu yazımızı da keşfedin: Demir Eksikliği Anemisi: Diyet Kılavuzları

Yaban mersini infüzyonu nasıl hazırlanır?

yaban mersini infüzyonu
Yaban mersini içerisindeki antioksidanların varlığı, serbest radikallerin engellenmesine yardımcı olur.

Yaban mersini infüzyonunun faydalarından yararlanmak için içeceği evde hazırlamanızdan daha iyi bir şey yoktur. Yaprakları ve böğürtlenleri infüzyona dahil ederek her ikisinden de faydalanılabilir. Bu malzemeler taze, dondurulmuş veya kuru malzemeler bile olabilirler.

İçindekiler

  • 2 çay kaşığı kurutulmuş yaban mersini yaprağı (10 gram).
  • Kurutulmuş veya taze yaban mersini (zevkinize göre).
  • 1 bardak su (250 mililitre).
  • Arı balı (isteğe bağlı).

Hazırlanışı

  • Önce suyunu iyice kaynatın.
  • Sonrasında yaprakları ve meyveleri eklemeden önce birkaç dakika dinlenmeye bırakın.
  • Daha sonra malzemeleri suya ekleyin ve içeceği 10 ile 15 dakika dinlendirin.
  • Meyveleri eklemeye karar verirseniz, lezzetini artırmak için meyveleri ezin.
  • Son olarak, isteğinize göre herhangi bir kontrendikasyon oluşmadıysa biraz balla tatlandırın.

Yaban mersini infüzyonunun faydaları hakkında neyi çok iyi bilmemiz gerekir?

Çoğu sağlıklı yetişkin için yaban mersini çayı sağlıklıdır ve yan etkilere neden olmaz. Tam tersine düzenli tüketiminin beden ve ruh sağlığını iyileştirmesi nedeniyle tavsiye edilir.

Ancak bir hastalığınız varsa veya tedavi görüyorsanız, bu içeceği içmenin sağlığınız açısından uygun olup olmadığını belirlemek için doktorunuza danışmanız sizin için en iyisidir. Bunun dışında birinci basamak bir tedavi yöntemi olarak görülmemesi gerektiğini aklımızda bulundurmak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016;5(2):17. Published 2016 Jun 1. doi:10.3390/antiox5020017
  • Piljac-Zegarac J, Belscak A, Piljac A. Antioxidant capacity and polyphenolic content of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) leaf infusions. J Med Food. 2009 Jun;12(3):608-14. doi: 10.1089/jmf.2008.0081. PMID: 19627210.
  • Kontogianni MD, Vijayakumar A, Rooney C, et al. A High Polyphenol Diet Improves Psychological Well-Being: The Polyphenol Intervention Trial (PPhIT). Nutrients. 2020;12(8):2445. Published 2020 Aug 14. doi:10.3390/nu12082445
  • Ding S, Jiang H, Fang J. Regulation of Immune Function by Polyphenols. J Immunol Res. 2018;2018:1264074. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/1264074
  • Turrini E, Ferruzzi L, Fimognari C. Possible Effects of Dietary Anthocyanins on Diabetes and Insulin Resistance. Curr Drug Targets. 2017;18(6):629-640. doi: 10.2174/1389450116666151001105230. PMID: 26424400.
  • Basu A, Du M, Leyva MJ, Sanchez K, Betts NM, Wu M, Aston CE, Lyons TJ. Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. J Nutr. 2010 Sep;140(9):1582-7. doi: 10.3945/jn.110.124701. Epub 2010 Jul 21. PMID: 20660279; PMCID: PMC2924596.
  • Huang H, Chen G, Liao D, Zhu Y, Xue X. Effects of Berries Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Meta-analysis with Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Sci Rep. 2016;6:23625. Published 2016 Mar 23. doi:10.1038/srep23625

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.