Hamileyken Kaçınılması Gereken Dört Madde
Hamileyken belli yiyecek türlerinin fetüse zarar verebileceğini hesaba katmalısınız ve bu nedenle bebeğinizin sağlığı için onlardan kaçınmalısınız. Çünkü bu süreçte, besinsel gereksinimleriniz genellikle artış gösterir. Bu gereksinimleri karşılamaya çalışmalısınız.
Embriyonun enerji talebi sınırlı olduğundan, ilk üç aylık dönemde etkileri çok güçlü değildir. Ancak aylar geçtikçe, hem onun hem de kendinizin beslenme ihtiyacını karşılamak için daha fazla kalori almanız gerekir.
Bugünkü yazımızda hamileyken kaçınmanız gereken yiyeceklerin neler olduğundan bahsedeceğiz ve bunları beslenme programınızdan çıkarmanızı gerektiren sebepleri açıklayacağız.
Hamileyken kaçınılması gereken 4 madde
1. Hamilelik sürecinde alkol kullanmayın
Hamileyken alkolden uzak durun. Bunun nedeni, bu maddenin herhangi bir şekilde tüketilmesinin bebeğin gelişimini yavaşlatması ve malformasyonlara neden olmasıdır.
291 hamile kadın ile yapılan bir araştırmada, hamilelik sırasında ölçülü alkol tüketiminin çocuğun gelişimini ve gelecekteki davranışlarını etkilediği sonucuna varıldı. Yani yalnızca ciddi fiziksel değişikliklere yol açmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte davranış bozukluklarına da neden olabilir.
Bu nedenle gebelik planınız yoksa bile bu maddenin tüketimini kısıtlayın. Alkolün doğurganlığı bozduğunu ve hamile kalma şansınızı azalttığını unutmayın.
2. Hamileyken kahve içmekten kaçının
Hamilelik sırasında kaçınmanız gereken bir başka madde de kafeindir. Bunun nedeni, fetüsün üzerindeki etkilerinin halen bilinmemesidir.
Ancak ‘International Journal of Gynaecology and Obstetrics’ (Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Dergisi) dergisinde yayınlanan bir araştırmada, kafeinin düşük yapmaya neden olabileceği belirtiliyor. Gördüğünüz gibi muhtemelen en iyisi, bu aşamada, kafein almaktan tamamen kaçınmaktır.
Bazı insanların sabahları kahve içmeden yapamadıklarını biliyoruz. Siz de onlardan biriyseniz bu kafeinsiz kahveleri tercih edin.
3. Hamilelik boyunca çiğ balık yemeyin
Çiğ balık tüketimi, doğu gelenekleri ve onların mutfağındaki lezzetler nedeniyle son yıllarda popüler hale geldi. Genel bir kural olarak bu yiyecek türü sağlık açısından bir tehlike oluşturmaz.
Ancak söz konusu hamile kadınlar olduğunda durum farklıdır. Hamile kadınların çiğ balık tüketmekten kaçınmaları gerekir. Bunun tek nedeni, çiğ balığın, annenin ve fetüsün sağlığını riske sokabilecek bakterileri veya diğer mikroorganizmaları içerme ihtimalinin daha yüksek olmasıdır.
Anisakid, anafilaktik reaksiyon üretme becerisine sahip olan bu amip türü canlı, bu mikroorganizmaların bir örneğidir. Herkes için tehlikelidir ancak hamile bir kadının ve bebeğinin sağlığı için çok daha tehlikelidir.
Bunu da okuyun: Bozuk Balık Nasıl Anlaşılır?
4. Hamileyken büyük balıklar yemekten kaçının
Hamile kadınlar, özellikle ağır metalleri vücutlarına almak konusunda endişeli olmalıdırlar. Çünkü bu elementler plasenta yoluyla bebeğe ulaşabilir ve ceninin gelişimini değiştirebilir.
‘Environment International’ isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, hamilelik sırasında bebeğin civaya maruz kalması, dil öğrenmede gecikme yaşamasıyla ilişkilidir.
Bu nedenle hamile kadınlar büyük balıkları tüketmekten kaçınmalıdırlar. Çünkü bu balıkların yağ dokularında büyük miktarda civa bulunması ihtimali daha yüksektir.
Ancak balık tüketmek, hayatın tüm aşamalarında yararlıdır. Bu nedenle kadınlar daha küçük balık türlerini kesinlikle beslenme programlarına dahil etmelidirler. Bileşimlerinde bulunan omega 3 yağ asitleri, daha iyi cenin gelişimi ve annede kardiyovasküler riskin azalması ile bağlantılıdır.
Hamileyken ceninin gelişim risklerini en aza indirgemek için belli yiyecek türlerinden kaçınmalısınız
Gördüğünüz gibi, hamilelik sırasında beslenmeyle ilgili kısıtlamalar yapılmasının amacı annenin ve fetüsün sağlığını korumaktır. Beslenme, yaşam boyunca gereklidir ancak hem rahimdeyken hem de yetişkinlik döneminde, çocuğun sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir.
Bu nedenle yukarıda paylaştığımız tavsiyelere uymanızı öneririz. Ayrıca herhangi bir sorunuz varsa bir doktora veya bir beslenme uzmanına danışın. İhtiyaçlarınızı karşılayan dengeli bir diyet planlamanıza, riskleri azaltmaya ve bebeğinizin doğru bir şekilde gelişmesini sağlamaya yardımcı olmalıdırlar.
Sigara ve alkol kullanmaktan kaçınmanın önemli olduğunu unutmayın. Bunlar bir fetüsün şansını büyük ölçüde bozabilir. Ayrıca balık yemeyi seviyorsanız, içlerindeki ağır metal konsantrasyonu çok daha düşük olduğu gibi küçük balık türlerine bağlı kalın.
Okuduğunuz için teşekkürler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sundelin Wahlsten V., Hallberg G., Helander A., Higher alcohol consumption in early pregnancy or low to moderate drinking during pregnancy may affect children’s behaviour and development at one year and six months. Acta Paediatr, 2017. 106 (3): 446-453.
- Hong Zhao JL., Song JM., Zhang J., Tan YL., Xin CM., A meta analysis of risk of pregnancy loss and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.
- Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Katrine H., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
- Cisneros Domínguez, Grethel, and Ana Ibis Bosch Núñez. “Alcohol, tabaco y malformaciones congénitas labioalveolopalatinas.” Medisan 18.9 (2014): 1293-1297.
- Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
- Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
- Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.