Havuç Sebzesi ve Şaşırtıcı Gücü
Havuç sebzesi, sağlığınız için son derece faydalıdır. Ancak gözlerinize ya da bronzlaşmaya iyi gelmesinden öte faydaları da vardır. Havucun süper güçlerini öğrenmeye ne dersiniz?
Havuç Sebzesi ve Sağlığa Faydaları
Dünyadaki en yaygın bahçe sebzelerinden biri olan havuç, antioksidanlar ve minerallerin yanı sıra birçok vitamin (A, B kompleksi, C ve E) bakımından da zengindir.
Buna ek olarak, çok az kalori (100 gramda 33 kalori) içerir. Ayrıca çiğ, rendelenmiş, pişirilmiş ya da buharda hazırlanmış olarak tüketilebilir.
Bütün bu muhteşem özellikleriyle havuç sebzesi, beslenmenizin vazgeçilmezlerinden olmalıdır.
Havuç Sebzesi ve Sağlığımıza Faydaları
Erken yaşlanmayı önler
Bu sebzedeki folik asit, lif ve magnezyum ile beta-karoten (havuca turuncu rengini veren madde), gençlik çeşmesi gibidir.
Bu bileşikler, karaciğerin cilt sağlığı, kemik gücü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli besin maddesi olan A vitamini oluşturmasına yardımcı olur.
Vücudunuzu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur (sigara, kirlilik veya stres kaynaklı).
Havuç yemek, dejeneratif hastalıklar ve zayıf kan dolaşımı riskini azaltır. Bunlara ek olarak, beta-karoten belirli kanser türlerine (akciğer, ağız ve meme kanseri) karşı koruma sağlar.
Bağırsak sağlığını destekler
Sindirim sorunlarınız olduğunda, çiğ havuç önerilir. Havuçtaki A vitamini mide ve bağırsak zarlarınızı korur ve yeniler.
Havuç, şu sorunları yaşayan insanlar için önerilir:
- Mide ekşimesi
- İshal
- Kabızlık
- Hazımsızlık
- Gastrit
- Ülser
Düzenli olarak havuç tüketmek, bağırsaklarınızı korumaya yardımcı olur, özellikle de rahatsız bağırsak sendromu, divertikülit veya Crohn hastalığı olan insanlar için çok fayda sağlar.
Gıda zehirlenmesi, enfeksiyonlar ve bağırsak kurtlarından kurtulmanıza yardımcı olur. Havucu haşlayıp ya da buharda pişirip yerseniz, sindirim mukozasını yumuşatır.
Havuç bağırsak hareketini normalleştirmek ve basuru önlemek için de faydalıdır.
Hamile kadınlar ve bebekleri için faydalıdır
Bu sebzedeki A vitamini, gebe ya da emziren kadınlar ve bebekler için faydalıdır.
- Antioksidanlar, kalsiyum ve folik asit sağlamakla birlikte yeni hücrelerin oluşumuna katkıda bulunur.
- Hamilelik döneminde, anneler yukarıdaki maddelerin günlük ihtiyacını karşılamak için günde 2 ila 3 havuç tüketmelidir.
- Katı yiyecek tüketebilen çocuklar için haşlanmış havuç önerilir.
Bebeğiniz sindirim ve bağırsak problemleri yaşıyorsa, bu kolaylıkla sindireceği, mide sağlığını geliştiren ve alyuvarların oluşumunu teşvik eden için ideal bir besindir.
Ayrıca bakınız:Kremalı Havuç Pişirmenin 2 Kolay Yolu
Kan şekerini düzenler
Diyabet hastaları, çiğ havuç yiyerek rahatlama yaşayabilir.
Havuç daha yavaş emildiği için hiperglisemiyi tetiklemez. Ancak diyabet hastalığı söz konusu olduğunda havuç sebzesi çiğ tüketilmelidir çünkü pişirildiğinde glisemik değerleri artar.
Ek olarak, havuç kan dolaşımını geliştirir ve göz sağlığına iyi gelir. Bunlar diyabet hastalarının yaygın sorunlarındandır.
Bağışıklık sistemini geliştirir
Bağışıklık sisteminizin düzgün şekilde çalışmasına destek veren besinler olduğu için A vitamini ve beta-karotenden yine bahsetmek zorundayız.
Grip ya da soğuk algınlığınız varsa, havuç suyu ya da salatası harika bir fikirdir.
Bol miktarda A vitamini sağlıklı bir savunma sistemi anlamına gelir çünkü viral ve bakteriyel saldırılara karşı savaşır ve savunma hücreleri geliştirmeye yardımcı olur.
Böyle bir enfeksiyona veya hastalığa karşı mücadele ediyorsanız, havuç tüketmeniz size fayda sağlayacaktır.
Cildinizi besler
Havuç cildinizde biriken her türlü zararlıyı emer. Havucu mutfakta olduğu gibi yüz maskesi yapmak için de (örneğin akne tedavisinde) kullanabilirsiniz.
Harici olarak kullanıldığında, bu sebze güneş yanığı, termal yanıklar, yaralar ve egzama için etkilidir.
Ayrıca UV ışınlarının günlük etkilerinden korunmak için de kullanışlıdır.
Havuç posasından yapılmış maskeyi yarım saat boyunca yüze uygulamak, kırışıklık görünümünün azalmasına yardımcı olur ve cildinizin daha genç görünmesini sağlar.
Zihninizi canlandırır
Havuç beyin sağlığını geliştiren şu iki besin maddesini salgılayarak zihni canlandırır: fosfor ve potasyum. Bunların her ikisi de sinirleri yeniden oluşturur ve stresin etkilerine karşı koruma sağlar.
Son günlerde bir şeyleri unutuyorsanız ya da zihninizin bilgileri eskiden olduğu gibi saklayamadığını fark ediyorsanız, bol bol havuç yemeyi deneyin.
Havucun diğer süper güçleri
Yukarıda saydıklarımızın yeterli olmadığını düşünürseniz… bu lezzetli sebzenin daha fazlasını sunduğuna emin olabilirsiniz!
- Tırnak ve saçlarınızı güçlendirir.
- Arterlerinizi plakasız tutarak kalbi korur.
- Sıvı tutulumunu azaltıp bir idrar söktürücü olarak davranır.
- Dişleriniz ve diş etleriniz için harikadır, çünkü bakterilerin yapışmasını engeller.
- İştahı teşvik eder (yeme bozukluğu olan insanlar için önerilir).
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258. doi: 10.3390/jcm7090258. PMID: 30200565; PMCID: PMC6162863.
- Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018 Sep 22;10(10):1361. doi: 10.3390/nu10101361. PMID: 30249012; PMCID: PMC6213615.
- Erkelens MN, Mebius RE. Retinoic Acid and Immune Homeostasis: A Balancing Act. Trends Immunol. 2017 Mar;38(3):168-180. doi: 10.1016/j.it.2016.12.006. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28094101.