Havucun Cilt İçin İnanılmaz Faydalarını Keşfedin
Havuç, kalorisi düşük olmasının yanı sıra iyi bir besin içeriğine sahip bir sebzedir. Estetik dünyasının en faydalı gıdalarından biri olarak kabul edilir ve birçok özelliği cilt sağlığına katkıda bulunabilir. Havuç tüketiminin cilt için faydaları hakkında her şeyi bilmek ister misiniz?
Yüksek konsantrasyonda beta-karoten, B ve C vitaminleri, potasyum, lif ve mineraller -kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, sodyum, çinko, demir, bakır, flor ve manganez- havuçları en besleyici sebzelerden biri yapar.
Bu havuç bileşenlerinin her biri – az ya da çok – sağlıklı bir cilde katkıda bulunur. Örneğin, beta-karoten durumunda, vücut onu A vitaminine dönüştürür ve bu da cildin sağlıklı, pürüzsüz ve sıkı kalmasına yardımcı olabilir.
Havucun cilde faydaları
Diğer doğal ilaçlar gibi, havuçlu ev yapımı müstahzarlar, vücudunuza günlük olarak bakmak için veya bu olmazsa, dermatolog tarafından belirtilen belirli bir tedavinin tamamlayıcısı olarak faydalıdır. Bununla birlikte, bir cilt rahatsızlığınız varsa, sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir.
1. Yaşlanma karşıtı
Journal of Investigative Dermatology tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre havuç, vücutta kolajen üretimini destekleyen A vitaminini içerir. Kolajen, cildin elastikiyetini korumak için gerekli olan yapısal bir proteindir.
Ek olarak, aynı kaynak tarafından yayınlanan 1998 tarihli bir makaleye göre, kırışıklıkları önlemeye ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaya da yardımcı olabilir.
Ayrıca, A vitamini veya retinol bir antioksidan bileşiktir, bu nedenle kırışıklıklar, lekeler ve renk değişikliği gibi yaşlanma belirtilerinin erken ortaya çıkmasını önler.
2. Güneşten korunma
Havuç, 2010 yılında Nutrients’te yayınlanan bir çalışmada detaylandırıldığı gibi, yüksek karotenoid, özellikle beta-karoten içeriği sayesinde ultraviyole (UV) ışınlarına karşı direnci güçlendirir. Bu, bronzluğumuzu uzatmamızı sağlar ve güneşe maruz kalmanın zararlı etkilerini azaltır.
İlginizi çekebilir: Menopoz Döneminde Cildinize İyi Bakmak İçin 8 İpucu
3. Yağlı cilt tedavisi
Journal of Drugs in Dermatology tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre havuç, yağlı cilt veya akne sorunu olan kişiler için faydalı olabilir. Bu, yine bir antioksidan olarak potansiyelinden kaynaklanmaktadır.
Ayrıca kanamayı durdurucu bir etkisi var gibi görünüyor, ancak bu bilimsel olarak kanıtlanmadı. Aşağıda, havuç ve bal kullanılarak hazırlanan popüler bir ev yöntemi sunuyoruz, ancak bu unsurları birleştirmenin etkinliğinin hiçbir araştırma tarafından desteklenmediğini yinelemeliyiz.
İçindekiler
- 1 havuç
- 2 çay kaşığı bal (15 gram)
Hazırlanışı
- Havucu yağlı ciltlerde kullanmak istiyorsanız önce kaynatıp sonra harmanlamanız gerekir.
- Ardından, pürüzsüz bir macun elde etmek için iki çay kaşığı bal ekleyin. International Journal of Pharmaceutical Science Invention tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre balın dermis üzerinde peeling etkisi vardır.
- Karışımı cildinize uygulayın (çok sıcak olmadığından emin olun) ve birkaç dakika bekletin. Son olarak ılık suyla durulayın.
4. Kuru ciltler için nemlendirici
Potasyum ve beta-karoten (A vitamini) içeriği nedeniyle havuçların teoride kuru ciltli insanlar için de faydalı olabileceği söyleniyor. Bu geleneksel kullanım bu iddia ile desteklenirken, bunu kanıtlayacak herhangi bir çalışmanın bulunmadığını belirtmek gerekir.
5. Cilt hastalıklarının tedavisi
Yukarıda belirtildiği gibi, havuçlar bir dizi antioksidan içerir. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu bileşikler aşağıdakiler gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarını önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilir:
- Akne ve sivilce
- Deri döküntüleri
- Dermatit
- Sedef hastalığı
- Diğer alerjik ve inflamatuar durumlar
6. İyileştirici özellikler
Son olarak, havucun iyileştirici özelliklere sahip olduğu iddia edilir. Örneğin, geleneksel Çin tıbbında yaraları ve diğer cilt lezyonlarını tedavi etmek için kullanılırlar.
Günümüzde, çeşitli çalışmalar, beta-karotenin cildi canlandırmak ve yenilemek için anti-inflamatuar özelliklerini kanıtlamıştır. Örneğin, Experimental Dermatology’de yayınlanan araştırmada antioksidanların bu rolü vurgulanmıştır.
Şunu bilmek ilginizi çekebilir: Karotenlerin Faydaları
Cilt sağlığı için havuç tüketiminde aşırıya kaçmayın
Havuç, çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olsa da, fazla tüketilmesi önerilmez. Aslında, 2012’de yapılan bir araştırma, yüksek miktarda havuç tüketimi nedeniyle kabızlık, karotenoz ve A vitamini zehirlenmesi yaşayan bir adamın durumunu inceler.
Bu sebzeyi günlük rutinimize ve tariflerimize dahil etmenin farklı yolları hakkında bir dermatolog ve beslenme uzmanına danışmak her zaman en iyisidir. Bu şekilde, onu güvenli bir şekilde tüketeceğiz ve faydalı etkilerini artıracağız. Havuçların birçok faydası var!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- James Varani, Roscoe L. Warner, Mehrnaz Gharaee-Kermani, Sem H. Phan, Sewon Kang, JinHo Chung, ZengQuan Wang, Subhash C. Datta, Gary J. Fisher, John J. Voorhees. 2000. Vitamin A Antagonizes Decreased Cell Growth and Elevated Collagen-Degrading Matrix Metalloproteinases and Stimulates Collagen Accumulation in Naturally Aged Human Skin.
Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1523-1747.2000.00902.x.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15407985) - James Varani, Gary J. Fisher, Sewon Kang, John J. Voorhees. 1998. Molecular Mechanisms of Intrinsic Skin Aging and Retinoid-Induced Repair and Reversal. Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/jidsymp.1998.14.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087002415301933) - Julie A. Evans and Elizabeth J. Johnson. 2010. The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients. https://www.mdpi.com/2072-6643/2/8/903/htm
- Bowe WP, Patel N, Logan AC. Acne vulgaris: the role of oxidative stress and the potential therapeutic value of local and systemic antioxidants. Journal of Drugs in Dermatology : JDD. 2012 Jun;11(6):742-746.
- Diep N. T. Tran; Huong T. Nguyen. 2017. An Exploration of Parameters of The Fermentation Process of Honey Riched in Gluconic Acid – Oriented in Cosmetics Applications. International Journal of Pharmaceutical Science Invention. http://www.ijpsi.org/Papers/Vol6(4)/D06041724.pdf
- Okayama, Y. 2005. Oxidative Stress in Allergic and Inflammatory Skin Diseases. Current Drug Targets – Inflammation & Allergy. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdtia/2005/00000004/00000004/art00016
- Lademann, J., Meinke, M.C., Sterry, W. and Darvin, M.E. (2011), Carotenoids in human skin. Experimental Dermatology, 20: 377-382. doi:10.1111/j.1600-0625.2010.01189.x
- Sansone, R.A. and Sansone, L.A. (2012), Carrot man: A case of excessive beta‐carotene ingestion. Int. J. Eat. Disord., 45: 816-818. doi:10.1002/eat.22015