Hayatta Her Şey İçin Çabalamak Gerekir

Hayatta Her Şey İçin Çabalamak Gerekir

Son Güncelleme: 08 Mart, 2019

Hayatta mükemmelleşmek için çabalamak gerekmediğini düşünenler var. Bazıları, başarının üçüncü tarafların etkisinden kaynaklandığını düşünmektedir. Hatta bazen de, kader veya şans sayesinde olduğunu söylerler.

Bu doğru olabilir. Dış etkilerin bazı insanların yeterli becerileri olmadan hareket etmesine yardımcı olması mümkündür. Ancak, yetenek diye bir şey vardır.

Eğer bir alanda iyiyseniz, bu genellikle çok çalıştığınız içindir. Bu, gece geç saatlere kadar çalışmanızdan, günlük çabalarınızdan, fedakarlıklarınızdan ve teslim olmadan sürekli savaşmanızdan gelmektedir.

Çünkü herkesin bildiği gibi, hiçbir şey bedava değildir. Bununla birlikte, kendilerini hiç çalışmadan sadece hayal kurarak ve evrendeki bir talih sayesinde “her şeyin sıraya gireceğini” düşünerek sınırlayan insanlar da var.

Fakat başkaları, hayallere erişmek için sadece tek bir sihirli formül olduğunu bilirler: Çabalamak. Bunun üzerine düşünmenizi istiyoruz.

Sahip olduğunuz her şey sıkı çalışmanızın sonucudur

Yazar Wally Lamb bir keresinde, “Kader kartları karar, fakat oyunu oynayan biziz.” demiştir. Arkadaşlarının mutluluğunun, komşusunun işteki başarısının sadece bir tesadüf olduğunu düşünenler yanılırlar.

O kadar yanlışlardır ki kendilerine tatmin edici mazeretler bulmaya çalışırlar. Bu insanlar bu davranıları şunu gizlemek için yaparlar; başkalarını kendilerinden daha mutlu görmekten rahatsız olurlar.

mutluluk

Bu mesele kesinlikle şok edici olabilir. Fakat bu gerçeklik, ilginç psikolojik süreçleri gizle mektedir. Yazımızın devamında başarı, zorluklara göğüs germe ve kıskançlıkla ilgili bazı önemli özellikleri açıklayacağız.

Uzak mutluluğun iki ucu keskin kılıcı

“Mutlu olmanı istiyorum, ama benden daha fazla değil”. Bu cümle, “yanlış bir arkadaşın” hep hayal ettiğimiz hayatı yaşadığımızı gördüğünde ne hissettiğini özetlemektedir. Şimdiye kadar tanıdıklarınızdan birinin bu şekilde hissettirdiğini fark ettiyseniz, bunun nedenini bilmek önemlidir.

  • Yakın çevreleri üzerinde belirli bir kontrol kurmaya ihtiyaç duyanlar vardır. Bu kontrol aynı zamanda koşulların eşitliği üzerine kuruludur. Eğer birisi bu dengeden çıkarsa, sorgulanır ve reddedilir.
  • Bu kontrol ihtiyacı gerçekte düşük özsaygıyı gizler. “Etrafımdaki herkes benim kadar kötüyse, yetersizliğim öne çıkmaz” diye düşünürler. Koşulların bir eşitsizliği vardır.

Dolayısıyla, bu kişiler, işinizin bir şekilde kendilerine eşit veya onlardan daha iyi olduğunu gördüklerinde yenilmiş gibi hissederler.

Çabalamak her zaman sonuç getirir, aksini söyleyenleri dikkate almayın

“Neden oraya başvurmak istiyorsun? Hepsi sahte ve orada çalışan kişiler sadece iyi bağlantıları olan kişiler!”

“Neden onunla ilgileniyorsun? O senin birkaç gömlek üstün, zamanını boşa harcıyorsun! “

Zaman zaman böyle cümleler duymuşuzdur. Yere, içeriğe ve söyleyen kişiye bağlı olarak değişebilirler. Fakat arkasındaki fikir aynı kalır: Sizin kanatlarınızı koparmak ve hayallerinizi öldürmek istemektedirler, böylelikle onlar sizden daha mutlu olmaya devam edebilirler.

Gerçekçi olmamız gerektiği doğrudur, çünkü zaman zaman pamuk bulutların üzerinde kartondan evler inşa ederiz. Fakat, hedefimiz açık, mantıklı ve mümkün olduğunda bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekmektedir.

Günlük gayret, azmin bir yansımasıdır. Zamanını, duygularını, hayallerini ve varlığının her telini yatırım yapmayanlar hedeflerine ulaşamazlar. Hayatta kimse hiçbir şeyi bedavaya elde etmez.

Asla teslim olmayın

Azim ve günlük gayretin yanı sıra, yılmayan bir tutum vardır: Teslim olmamak. Bir hedefe ulaşmak isteyen herkes başarılı olamaz veya başarı zamanında gerçekleşmez. Çünkü aynı zamanda, birçok dış faktörle yüzleşmek gerekmektedir.

Bunlar sadece daha önce bahsettiğimiz sahte arkadaşlar, “hayal katilleri” değildir. Toplumun koyduğu engeller ve onun yapıları, arka kapıları, filtreleri, duvarları… Ve tabii ki hep karşılaştığımız hilelerdir.

iyi bir hayat için çabalamak

Güçlü durmanız gerek! Herkesin ayakta kalamadığı hırçın denizlere karşı cesur olun. Çünkü, bazen sadece yeteneğe sahip olmak yetmez. Bazen, sağlam bir cesarete ve asil, güçlü, değişmez bir zihne sahip olmanız gerekir. Ancak o zaman hak ettiğimiz başarıyı elde edebiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Levi, U., Einav, M., Ziv, O., Raskind, I., & Margalit, M. (2014). Academic expectations and actual achievements: The roles of hope and effort. European Journal of Psychology of Education, 29(3), 367-386.
  • Federičová, M. (2014). The Impact of High-Stakes School-Admission Exams on Study Effort and Achievements: Quasi-experimental Evidence from Slovakia. CERGE-EI Working Paper Series, (517).
  • Komarraju, M., & Nadler, D. (2013). Autoeficacia y logros académicos:¿ Por qué son importantes las creencias implícitas, los objetivos y la regulación del esfuerzo. Aprendizaje y diferencias individuales, 25, 67-72.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.