Hazımsızlığı Yatıştırmak İçin 4 İyileştirici Bitki
Daha önce büyük ihtimalle hazımsızlık sorununu doğal yollarla iyileştirmeye çalışmışsınızdır. Bunun sebebi çok yemeniz, bazı yiyeceklerin sizi hasta etmesi veya zayıf bir sindirim sistemine sahip olmanız olabilir. Bu yazıda hazımsızlığı doğal bir şekilde iyileştirmek için başvurabileceğiniz en iyi 4 iyileştirici bitki nedir bundan bahsedeceğiz.
Ayrıca bazı basit ve etkili ipuçları da vereceğiz. Böylece bitki infüzyonları veya özleri ile sindirim rahatsızlığınızı yatıştırabileceksiniz.
Hazımsızlığı doğal bir şekilde yatıştırmak için 4 iyileştirici bitki
1. Zencefil
Öncelikle barındırdığı çok sayıda sağlıklı özellik nedeniyle zencefil her gün tüketmeniz gereken iyileştirici bir yiyecektir. Harika bir idrar söktürücü ve arındırıcıdır ancak biz bugün sindirimi yatıştırma becerisine odaklanacağız.
Zencefil tüketmek, ister kuru ister taze, karın şişliği, karın ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi rahatsızlıkları azaltmada etkilidir. Mide ülseri için de harika bir seçenektir. Çay veya meyve suyu olarak tüketebilir ve hatta sindirimi iyileştirmesi ve tariflerinizin lezzetini pekiştirmesi için yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
2. Yeşil çay
Katehin içeriği sayesinde, gazın yol açtığı rahatsızlığı yatıştırma dahil sayısız özelliği vardır.
Yeşil çay, bugün dünyada çok popüler olan antik çağlardan kalma iyileştirici bir bitkidir. Yeşil çay, katehin içeriği sayesinde antioksidan ve anti-enflamatuvar bir içecektir.
Yeşil çay, gazla ve yemekten sonra oluşan o ağırlık hissiyle savaştığı için iyi sindirimi destekleyen iyileştirici bir bitkidir. Üstelik düzenli olarak tüketilmesi, diş çürümesini önlemeye, kan şekerini ve kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Ancak yeşil çayın içinde kafein olduğunu da unutmamalısınız. Bu da onun uyarıcı bir infüzyon olduğu anlamına gelir. Ayrıca demir emilimini engelleyebilir. Bu nedenle yemeklerle birlikte tüketilmemesi önerilir.
3. Nane
Hazımsızlığı yatıştırmak için başvurulabilecek dört iyileştirici bitki arasında bulunan nane, hazımsızlığı dindirmek için yaygın olarak kullanılan bir infüzyondur. Hatta pek çok kişi onu yemeklerden sonra, genellikle yarpuzla bir araya getirilmiş şekilde tüketir. Çalışmalar sindirim kanalını rahatlatabildiğini göstermiştir.
İnfüzyonu da yapılan bu bitkiyi, yüzeysel ve ağızdan alınan çözüm olarak esansiyel yağ halinde de bulabilirsiniz. Ancak saf hali oldukça tahriş edicidir. Bu nedenle her zaman düzgün bir şekilde seyreltilmiş halde, tedbiri elden bırakmayarak, tavsiye edilen dozda uygulanmalıdır.
Üstelik nane, gastro özofajial reflüsü olan insanlar için faydalı olmayabilir.
4. Tarçın
Her gün faydalarından yararlanmak için hazırladığınız şeylere kolayca tarçın serpin.
Son olarak tarçın da antik çağlardan beri pek çok rahatsızlık için çözüm olarak kullanılan bir başka bitkidir. Enflamasyonu azaltmaya, serbest radikallerle savaşmaya, kan şekeri seviyesini düşürmeye ve vücudun doğal olarak uyarılmasına yardımcı olur.
Sindirim kanalı söz konusu olduğunda, tarçın, hazımsızlığı ve mide ülserinin yol açtığı rahatsızlığı yatıştırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca karaciğer fonksiyonunu destekler, bağırsak parazitlerini veya yaygın olarak bilinen Helicobacter pylori’yi önler.
İyileştirici özellikler ve sindirim sistemi açısından bakılacak olursa, Seylan tarçınını tercih etmenizi öneririz. İnfüzyon veya öz olarak tüketebilir veya günlük tariflerinize ekleyebilirsiniz.
Her tür tatlıda kullanımı yaygındır. Ayrıca yahniler, et yemekleri, soslar ve sulu yemekler v.b. için de harika bir baharattır.
Bunu da okuyun: Hazımsızlık ve Şişkinliğe Karşı Ne Yapmalı
Hazımsızlığı yatıştırmak için ipuçları
Son olarak, sık sık sindirim rahatsızlığı yaşıyorsanız, hazımsızlığı yatıştırmak için bu iyileştirici bitkilerin yanı sıra aşağıdaki tavsiyeleri de izleyebilirsiniz:
- Yediklerinizi iyice çiğneyin, sakin ve telaşsız bir şekilde yemek yemeye çalışın.
- Çok çeşitli yiyecekleri bir öğünde tüketmeyin.
- Öğlen tatlı yemeyin. Tatlı yiyecekleri kahvaltıda tüketin veya atıştırmalık olarak ayırın.
- Semptomlarınız ısrarla devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse, olası gıda intoleransı ihtimallerini elemesi için bir doktora görünün.
Artık sindirime yardımcı olan ve yaygın olarak görülen bazı rahatsızlıkları doğal bir şekilde önleyen iyileştirici bitkilerin neler olduğunu biliyorsunuz. Mide yanması, şişkinlik, gaz veya mide ağrısı gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız, yazının sonunda verdiğimiz ipuçları da işinize yarayabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Koo, M. W. L., & Cho, C. H. (2004). Pharmacological effects of green tea on the gastrointestinal system. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2004.07.023
- McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1936
- Kundu, S., Ghosh, R., Choudhary, P., & Prakash, A. (2014). Health benefits of various Indian culinary herbs and comparative statistical analysis for organoleptic properties of Indian teas by using analysis of variance (ANOVA). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.