Her Gün Üzüm Yiyerek Bedeninizi Koruyun

Her Gün Üzüm Yiyerek Bedeninizi Koruyun

Son Güncelleme: 18 Ocak, 2019

Her gün üzüm yemenin sağlığımız üzerinde çeşitli faydalı etkileri vardır. Bu meyvenin tanelerinin içinde göz ardı etmememiz gereken bir lezzet ve sağlık hazinesi gizlidir. Pek çok şifalı özelliğinin yanı sıra her gün üzüm yemek, anti-kanserojen kapasitemizi arttırır, yorgunluk ve böbrek hastalıkları ile savaşmamızda yardımcı olur. Özellikleri üzümün türüne göre değişiklik göstermektedir. Daha fazlası için okumaya devam edin!

Hem yeşil üzümün hem de kırmızı üzümün sağlığımıza olan farklı yararları vardır bu yüzden marketlerde denk geldiğinizde, üzüm gördüğünüzde almadan geçmemenizi öneriyoruz.

Üzümün faydaları

bir salkım kırmızı üzüm

Kırmızı üzüm Romalılar ve Yunanlılar tarafından çok kullanılan ve sevilen bir meyveydi. Tatlı tatları ve besleyici olmalarının yanı sıra, kırmızı üzümün başka özel özellikleri de bulunmaktadır:

  • Kanseri önler: Cezbedici kırmızı rengi daha üzümü gördüğümüz anda bize yüksek miktarda antioksidan ve kanserle savaşmak için çok yararlı olan, fenolik karışımlarla birleşmiş serbest radikaller içerdiğini gösteriyor.
  • Kalp ve damarlar hastalıklarını önler: İçerdiği antosiyaninler, tanenler ve flavanoidler kalp sağlığı için çok yararlıdır. Damar genişletici özelliği sayesinde, damarlarda tortu birikmesi önlenir ve böylece damar sertliği gibi sağlık sorunlarının oluşması engellenir.
  • Kabızlığı önler: Kırmızı üzün bol miktarda lif içerir, kabuğu ve çekirdekleri ile yediğinizde ise laksatif etkisi vardır.
  • Midenize iyi gelir: Üzüm suyu içmek sindirime yardımcı olur.
  • Enfeksiyonları önler: Kırmızı üzüm çok güçlü bir virüs ve bakteri önleyicidir ayrıca kan ve organları arındırmakta da çok yararlıdırlar.
  • Folik asit: Beslenme uzmanları hamile kadınlara, hamileliklerinin ilk birkaç ayında kırmızı üzüm yemelerini öneriyor. Hücre bölünmesini arttırıp, ilk birkaç haftada gebeliğin düzgün ilerlemesini sağlıyorlar.

Ancak kırmızı üzümün yüksek şeker oranının diyabet hastaları için iyi olmadığını unutmamalısınız.

 Yeşil üzümün yararları

bir salkım yeşil üzüm

Üzüm çeşitliliğinin en iyi yanı, yıl boyunca üzüm bulabilmeniz! Eğer marketlerde veya manavda uygun fiyatlı, güzel üzümlere denk gelirseniz, olabildiğince sık almaya çalışın.

  • Düşük yağ: Yeşil üzümde kırmızı üzümden daha az şeker bulunur. Karbonhidrat açısından zengindir ve tadı biraz asidiktir.
  • Kolesterol ve sodyum içermez: Böbrek, karaciğer ve bağırsak fonksiyonları için çok yararlıdır. Yüksek oranda potasyum içerirler ve pek çok farklı diyette kullanılabilirler.
  • Mineral açısından zengindir: Özellikle de demir ve potasyum açısından. Bu sayede vücuttaki dokuların yeniden oluşmasına yardımcı olur, kalp fonksiyonlarını geliştirir ve vücudumuzdaki oksijen dolaşımını sağlayan kırmızı hücrelerin üretilmesini tetikler.
  • Kolon kanseri, prostat kanseri ve Alzheimer hastalığını önler: Bütün bu özelliklerin nedeni şarabın içinde bulunan antioksidan bir madde olan resveratrol ve kateşindir. Güçlü birer antioksidan olan bu maddeler, bahsettiğimiz hastalıkların önlenmesine yardım eder.
  • Kemiklere iyi bakar: İçindeki K ve B1 vitaminleri sayesinde yeşil üzüm, kemiklerin daha uzun süre sağlıklı ve güçlü olmasına yardım eder.

Sağlığınıza iyi gelmesi için her gün üzüm yemeli misiniz?

üzüm suyu

Her gün üzüm tüketmek çok yararlıdır. Yeşil veya kırmızı, ister sizin için en yararlı olanı isterseniz de en kolay bulabildiğinizi seçin. Günde bir salkım üzüm yemek sağlığınıza iyi gelecektir, eğer salkım üzüm bulamazsanız ana öğününüzden sonra bir bardak taze üzüm suyu da içebilirsiniz.

Unutmayın, üzümü kabuğu ve çekirdekleri ile tüketmek kabızlık için iyi gelecektir ama eğer bir meyve suyu karışımı yapıyorsanız kabuk ve çekirdeklerini ayıklayabilirsiniz de. Zaman içinde sağlığınızdaki değişiklikleri fark edeceksiniz. Kırmızı ve yeşil üzümlerin sağlığımıza olan inanılmaz katkılarını gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.