Hidrojenize Yağlar Nelerdir?
Gıdalarda birçok yağ türü vardır. Bazıları sağlıklı, bazıları ise zararlıdır. Hidrojenize yağlar vücuda girdiklerinde, hayvansal yağlar gibi davranabilen bitkisel yağlardır.
Bu bağlamda, kompozisyonlarını, görünümlerini ve dokularını değiştirdiklerinden, trans yağlar olarak da bilinirler. Bu yazımızda onlar hakkında daha fazla bilgi bulacaksınız!
Hidrojenize yağlar nelerdir?
Hidrojenize yağlar veya trans yağlar, kimyasal bir işlemden kaynaklanan yağlardır. Birçok uzman onlara karşıdır. Aslında, hiçbir uzman düşük oranlarda bile olsa tüketilmelerini tavsiye etmemektedir.
Onlardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Bu yağlar, bitkisel yağların hidrojenasyonundan (doymamıştan doymuş hale dönüşmelerinden) elde edilir. Bu nedenle doymuş yağlardan çok daha zararlıdırlar.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kötü Kolesterol İçerdiğini Bilmediğiniz 6 Yiyecek
Hidrojenize yağlar nasıl elde edilir
Trans veya hidrojenize yağlar, çoğunlukla diğer yağ türlerinden daha ucuz oldukları için üreticilere birçok açıdan fayda sağlayan kimyasal bir süreçten kaynaklanır. Bununla birlikte, trans yağlar sağlığımız için tehlikelidir.
Birçok farklı gıda endüstrisi, yağlar gibi sıvı formdaki belirli yağları içeren bileşenlere hidrojen ekler. Bunu, yağlar çok yüksek sıcaklığa ulaştığında yaparlar, böylece yağlar katılaşır.
Bu sayede, yiyeceklerin daha uzun süre iyi durumda kalmasını ve daha iştah açıcı bir görünüme sahip olmalarını sağlarlar. Pişirme işlemi sırasında bozulmaları daha zor olduğu için pişirmeyi de kolaylaştırırlar.
Hidrojenize yağların sağlığa etkileri
Çoğu işlenmiş gıdada trans veya hidrojenize yağ bulabilirsiniz. Günde sadece 5gr. trans yağ tüketmek bile sağlığınız için tehlikeli kabul edilir.
En zararlı yağlar onlardır bu nedenle, tüketimlerini önlemek veya azaltmak tavsiye edilir. Ayrıca, aşağıdaki hastalıklara yakalanma riskini artırırlar:
- Kardiyovasküler hastalıklar ve ateroskleroz. Bu yağlar zararlı kolesterol ve trigliserit seviyelerini yükseltebilir. Ayrıca, sağlıklı kolesterol seviyelerini düşürürler.
- Kanser. Vücudun kusurlu hormonlar ve hücre zarları üretmesini sağlayabilirler.
- Beyin hastalıkları. Bu yağlar, esansiyel yağ asitlerinin etkisini engeller, beyin büyümesini ve olgunlaşmasını yavaşlatırlar.
- Metabolik hastalıklar ve diyabet.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bir Uzman Komite Raporu’nda, endüstriyel gıda üretiminde kullanılan trans yağ asitlerini önemli ölçüde azaltmanın veya tamamen ortadan kaldırmanın gerekliliğini vurguluyor.
Tüketici, yüksek miktarda trans yağ asidi alımının sağlık, özellikle kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkileri hakkında tam olarak bilinçli değildir.
Bulunduğu gıdalar veya ürünler
Hidrojenize yağ ucuzdur ve birçok farklı ürünü geliştirmek için ideal bir kıvama sahiptir.
Üstelik hoş bir tadı da vardır. Ek olarak, raf ömrü diğer yağ türlerinden daha uzundur.
Hangi ürünlerin bu zararlı yağları içerdiğini biliyor musunuz?
- Endüstriyel hamur işleri
- Kurabiye
- Hazır yemekler
- Atıştırmalıklar
- Margarin
- Şeker
- Genel olarak fast food
- Kızarmış gıdalar
Ayrıca şunu da okumalısınız: En Çok Şişmanlatıcı Dört Gıda
Hidrojenize yağlardan nasıl kaçınırız?
Bu yağlardan kaçınmak için yapmanız gereken ilk şey işlenmiş ürünlerden de kaçınmaktır. Bu nedenle, bu yağları veya diğer ilave ürünleri içermeyen taze ürünler tüketmeniz önerilir.
Ayrıca, yiyeceklerinizin çoğunu bir süpermarketten satın alıyorsanız, işlenmiş bir ürünü almadan önce etiketini okuyun. Sepetinizdeki ürünlerin sağlıksız bileşenler içermediğinden emin olmanız önemlidir.
Bu bağlamda, sadece hidrojenize yağları değil, aynı zamanda şeker ve nişastaları da kastediyoruz. Ayrıca, bir ürünün etiketinde bitkisel yağlar içerdiği belirtiliyorsa, ne tür bitkisel yağlardan bahsedildiğine bakmanız gerekir. Trans yağ asitlerinden, hidrojenize veya kısmen hidrojenize yağlardan kaçının.
Birçok işlenmiş ürün veya hazır yemek satın alıyorsanız, bunu yapmak size biraz zor gelebilir. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak için alışkanlıklarınızı değiştirmeniz önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Anjom Shoae J., Sadeghi O., Larijani B., Esmaillzadeh A., Dietary intake and serum levels of trans fatty acids and risk of breast cancer: a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Clin Nutr, 2020. 39 (3): 755-764.
- Marchand V. Las grasas trans: lo que los médicos deben saber. Salud infantil pediátrica . 2010; 15 (6): 373–378. doi: 10.1093 / pch / 15.6.373
- Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.