Hindistan Cevizi Suyunun 8 Harika Faydası
Hindistan cevizi suyunun faydalarını hiç duydunuz mu?
Yazıya başlamadan önce, profesyonel sporcular tarafından harika bir içecek olarak bilindiğini size aktaralım. Namı, aşağıda açıklayacağımız birçok yararından gelmektedir.
Hindistan cevizi suyu, meyvenin içerisinde bulunan şeffaf bir sıvıdır. Hindistan cevizinin kendisi %94 sudan oluşur ve aynı zamanda yüksek oranda, mineral, vitamin ve besleyici element de içerir.
1.Besleyici özellikleri bulunan mükemmel bir kaynaktır
Bu içeceğin ilk yararı, vitamin ve mineral almak adına iyi, kolay ve yararlı bir yol olmasıdır. Bir bardak Hindistan cevizi suyunun içeriği şu şekildedir:
- 9 gram karbonhidrat
- 3 gram lif
- 2 gram protein
- 46 kalori
- C vitamini
- Magnezyum
- Potasyum
- Sodyum
- Kalsiyum
2. Kilonuzu korumanıza yardımcı olur
Hindistan cevizi suyunun bir başka faydası tatlı olmasına rağmeni kalori açısından düşük değerde olmasıdır. Böylelikle, içkiler, meyve suları ve diğer şişeli ürünler için harika bir yardımcıdır.
Ek olarak, yüksek seviyedeki antioksidan içerisi, genç bir görünüm kazanmanızı sağlar. Yine de, içerisinde yüksek oranda şeker ve sodyum olduğu için, aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
Her gün bir bardak (250 ml) Hindistan cevizi suyu içmeye bakın. Tatlı aromasından en iyi şekilde istifade etmek istiyorsanız, biraz su ekleyin.
3. Antioksidant özellikleri güçlendirir
Serbest radikaller, metabolizmada bulunan hücreler içerisinde dengesiz moleküller olarak görülürler. Çok fazla sayıda serbest radikal olduğu zaman, vücut kendini oksitlenme stresi altını sokar.
Oksitlenme stresi de, hastalanma riskini arttırıp, hücrelere zarar verir. Neyse ki, Hindistan cevizi suyunun bir başka özelliği ise, bu serbest radikaller ile savaşan antioksidanlardan içermesidir.
4. Vücudunuza sıvı sağlar
Bu lezzetli sıvının bir başka özelliği ise, yüksek elektrolit içeriğidir. Vücut, sıvı dengesini korumak adına bu minerallere ihtiyaç duyar. Yorucu egzersiz çalışmalarından sonra sıvı alımı için birebirdir. Sağladığı elektrolitler şunları sağlar:
- Magnezyum
- Sodyum
- Kalsiyum
- Potasyum
5. Kan basıncı seviyesini düşürür
Hindistan cevizi suyunun içeriğindeki potasyum, kan basıncı seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Salt bir bardak Hindistan cevizi suyu bile 600 mg potasyum içerir.
- Hindistan cevizi suyu içmeye ek olarak, egzersiz yapmayı ve sağlıklı bir diyet uygulamayı da ihmal etmeyin.
6. Glikoz seviyesini kontrol eder
Şeker hastası mısınız? Eğer öyleyse, Hindistan cevizi suyunun bir başka harika özelliğinin, kan şekeri seviyenizi kontrol etmek olduğunu size söyleyelim. Bir magnezyum kaynağı olarak, vücudu insüline daha duyarlı bir hale getirir.
Kandaki şeker değişimlerini engellemenin bir güzel yolu da, Hindistan cevizi suyunu yeşil smoothiler ile birlikte kullanmaktır. Smoothiler için, meyve kullanmayın ve iki porsiyon sebze kullanın.
7. Baş ağrılarını ve akşamdan kalmayı engeller
Alkol içtiğiniz zaman, vücudunuzun su ve elektrolit ihtiyacı hat safhaya çıkar. Ertesi gün, bu durum size baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve uyuşukluk olarak olarak geri döner. Bir bardak Hindistan cevizi suyu kendinizi daha hızlı toparlamanıza yardımcı olur.
Alkol ile ilgisi olmayan bir baş ağrınız varsa, Hindistan cevizi suyu hala size yardımcı olabilir. Elektrolitleri rahatsızlığı azaltabilir.
8. Böbrek taşını engeller
Böbrek taşını engellemede fazla sıvı tüketmek önem arz eder. Her ne kadar su çok iyi bir seçenek olsa da, herkes su içmeyi sevmez. Sizin için de durum buysa, çok şanlısınız.
Çok fazla kalsiyum, oksalat ve diğer birleşenler böbreklerde biriktiği zaman böbrek taşı oluşur.
Hindistan cevizi suyu, bu maddelerin böbreğe yapışmasını engeller. Aynı zamanda, sıvı atılımı ile bu maddelerin vücuttan atılımını sağlayarak oluşumlarına mani olur.
Aynı yararı marketlerde satılan Hindistan cevizi suyundan da alabilir miyiz?
Sağlıklı seçenekler sunan birçok market ürünü raflarda yerini almıştır. Ürünün etiketine bakmanız gerekir. İyi bir ürünün içindekiler listesinde sadece Hindistan cevizi suyu ve belki de mineral suyu bulunmalıdır.
Şeker ya da diğer başka koruyucular görürseniz, başka bir ürüne bakın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Yong, J. W. H., Ge, L., Ng, Y. F., & Tan, S. N. (2009). The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos Nucifera L.) water. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules14125144
- Prades, A., Dornier, M., Diop, N., & Pain, J.-P. (2012). Coconut water preservation and processing: a review. Fruits. https://doi.org/10.1051/fruits/2012009
- Gomes, F. P., & Prado, C. H. B. A. (2007). Ecophysiology of coconut palm under water stress. Brazilian Journal of Plant Physiology. https://doi.org/10.1590/S1677-04202007000400008
- Prades, A., Dornier, M., Diop, N., & Pain, J.-P. (2012). Coconut water uses, composition and properties: a review. Fruits. https://doi.org/10.1051/fruits/2012002