Hint Yağının Faydaları Nelerdir?
Hint yağının faydaları arasında en çok bilineni kabızlık giderici olmasıdır. Ancak bu yağın, bunun dışında daha birçok ilginç faydası da bulunmaktadır.
Sağlık yetkilileri tarafından yüksek miktarlarda kullanımının zehirli etkileri olacağı belirtilse de, geleneksel tıpta uzun zamandır kullanılmaktadır. Bu yazımızda, Hint yağının faydaları ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Hint Yağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çok çeşitli rahatsızlıklar bu yağ ile tedavi edilebilir. En yaygın kullanım alanı kabızlığı gidermek amaçlı olanıdır. Bunun yanı sıra ağrı ve acıyı dindirmeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini uyarır, cilt yaralarını iyileştirir, antibiyotik ve antiviral etkiye sahiptir ve mantara iyi gelir.
Bu yağ, kene otunun tohumlarından elde edilir ve bu bitki, yağlı asitlerden oluşur (%90’ı risinoleik asitlerdir). Bitkiye iyileştirici özelliğini verenin bu asitler olduğu kabul edilmektedir. Bitkinin orijini Hindistan’a dayanmaktadır.
Hint yağı; Mısır, Çin, Pers, Roma, Yunan, Afrika, Avrupa ve Amerika gibi birçok kültürde kullanılmaktadır. Başta tekstil olmak üzere, endüstride yoğun olarak kullanılır.
Ayrıca, yarı sıvı olduğu ve donmama özelliğine sahip olduğu için, genellikle Rusya’da makinelerin donmasını engellemek adına bu yağı kullanılmaktadır.
İyileştirme özelliklerinin dışında, aroma olarak gıda endüstrisinde, cilt bakım ürünleri içeriklerinde ve kozmetik ürünlerde, kauçuk üretiminde, elyaf, vernik, boya, deri vb. ürünlerde de kullanılmaktadır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Kene otunun (Hint baklası olarak da bilinir) fasulye kısımları zehirli olduğu için tüketilmemelidir. Bu kısım, yağın çıkarılmasını sağlayacak bir işlemden önce kullanıma hazır değildir.
Sakın endişelenmeyin; kene otundan çıkarılan ve Hint yağı olarak anılan bu yağı kullanmak güvenlidir. Zehirli maddeler sadece çiğ fasulye kısımlarında bulunur.
Olası yan etkileri arasında cilt reaksiyonları, bağırsak bozuklukları, bağırsağın tahriş olması gibi durumlar bulunur. Kramp, ülser, hemoroid ağrısı çeken veya yakın zamanda ameliyat geçirmiş kişilerin kullanılması tavsiye edilmez.
Hint Yağının Faydaları
Hint yağının bazı özellikleri şunlardır:
Bağırsak iltihabını rahatlatır
- Bağırsak iltihabını hafifletmek için, Hint yağı ile karın bölgenize kompres uygulayın.
- Bir bezi Hint yağı ile ıslatın ve karın bölgenize uygulayın.
- İşe yaraması için, bu şekilde bir iki saat bekleyin.
- İhtiyaca göre günde iki defa tekrarlayın.
Nasırları yok eder
Hint yağının faydaları arasında, ayaklarda birikmiş olan ölü deriyi arındırmak da vardır.
- Bir bezi Hint yağı ile ıslatın ve sorunlu bölgeye uygulayın.
- Gazlı bez ile sarın ve bir çorap giyerek sabitleyin.
- Bir gece bekletin. Artık yumuşamış olan nasırdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Benleri yok eder
Bu oldukça popüler bir ev tedavi yöntemidir.
- Karbonat ve Hint yağı ile bir karışım hazırlayın.
- Ben üzerine uygulayın ve bandaj ile sarın.
- Bir gece bekletin ve sabah sıcak su ile yıkayın.
- Ben düşene kadar her gün bu tedaviyi uygulayın.
Bu makalemize de göz atın:
Artriti iyileştiricidir
Eğer eklemlerinizde, artrit kaynaklı bir ağrı mevcutsa, Hint yağı size yardımcı olabilir.
- Üç yemek kaşığı Hint yağını bir tavaya koyun ve üç dakika kadar ısıtın.
- Bir pamuk veya bezi bu yağ ile nemlendirin ve ağrılı bölgenin üzerine koyun.
- Kuru bir bezle sarın ve bölgeyi sıcak tutması için sıcak su torbası kullanın.
- Yarım saat veya daha kısa bir süre boyunca bu şekilde bekletin.
- Maksimum uygulama süresi bir saati geçmemelidir.
- Eğer ağrılı bölgede iltihap varsa, bu yöntemi kullanmayın.
Kirpikleri uzatır
Birçok kozmetik ürünü, bu özelliğinden dolayı içeriğinde Hint yağı barındırmaktadır. Hint yağı, kirpiklerin daha dolgun ve daha uzun görünmelerini sağlar. Kaşlar için de Hint yağı kullanılabilir. Maskara fırçası ile uygulayabilirsiniz. Gece yatarken uygulayın ve su ile durulamayın.
Cilt bakımı
Hint yağı, etkili bir nemlendirici olması dolayısı ile birçok kozmetik ürünü ve kremlerde kulanılmaktadır. Cilt losyonlarında, pomat ve kremlerde kullanıldığında, cildi yumuşatıcı ve koruyucu etki eder.
Kuru cilt problemlerini, egzemayı, pul pul dökülmeyi, uçuğu, yanık ve deri yaralarını tedavi eder. Saçı daha parlak, sağlıklı ve kırıksız yapabilecek bir şampuan yapımında kullanılabilir.
Arpacık, kepek, böcek ısırığı, özellikle sivrisinek ısırığı tedavisi için kullanılır. Ayrıca, cilt yaşlanmasına karşı kullanımı oldukça etkilidir.
Tırnakları güçlendirir
Eğer kolay kırılan tırnaklara sahipseniz, Hint yağını bir pamuğa dökerek bütün tırnaklarınıza uygulayabilirsiniz. Harika bir E vitamini kaynağı olduğu için tırnaklarınızın güzel görünmesini sağlayacaktır.
Vücut masajı olarak kullanılabilir
Vücuttaki ağrıya, eklemlerdeki ve kaslardaki acıya karşın, vücuda anti-inflamatuar masaj yapmak için vücut yağı olarak kullanılabilir. Aromaterapi ürünlerinde yoğunlukla kullanılmaktadır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Antonio Scarpa, Antonio Guerci. Various uses of the castor oil plant (Ricinus communis L.) a review. Journal of Ethnopharmacology. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0378874182900381
- Aceite de ricino. Facultad de Medicina de la UNAM. http://www.facmed.unam.mx/bmnd/gi_2k8/prods/PRODS/Aceite%20de%20ricino.htm
- Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Hydrogenated Castor Oil, Glyceryl Ricinoleate, Glyceryl Ricinoleate SE, Ricinoleic Acid, Potassium Ricinoleate, Sodium Ricinoleate, Zinc Ricinoleate, Cetyl Ricinoleate, Ethyl Ricinoleate, Glycol Ricinoleate, Isopropyl Ricinoleate, Methyl Ricinoleate, and Octyldodecyl Ricinoleate. 2007. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18080873