Horlama Hakkında İlginç Gerçekler

Horlamanın kalıtsal olduğunu biliyor muydunuz? Bu yüzden her gün olmasa da insanların %70'i horlar.
Horlama Hakkında İlginç Gerçekler

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2019

“Horlamıyorum.” “Eşimin horlaması yüzünden uyuyamıyorum.” “Eşim horladığı için onu uyandırmak zorunda kalıyorum.” Bu cümleleri ya birilerinden duydunuz, ya okudunuz ya da birine mutlaka söylediniz, değil mi?

Uyurken çıkardığımız sesler oldukça ilginçtir. Aşağıdaki yazıda, bu sesler hakkında biraz daha fikir sahibi olacağız ve horlama hakkında size birkaç ilginç bilgi sunacağız.

Horlama hakkında ilginç gerçekler

Sırtüstü yatan insanların yanlarına dönük yatanlara göre daha çok horladığını biliyorsunuzdur. Ancak, geceleri horlama hakkında birkaç ilginç bilgi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Araştırmacılar kişinin horlayıp horlamayacağını belirleyen üç ana faktör olduğunu keşfettiler. Kişi bu faktörlerden birini, ikisini veya üçünü de gösterebilir. Horlayan insanlar genelde şu sebeplerle horlar:

Uyurken siz de hipopotam gibi ses çıkarmak istemiyorsanız; vücudunuza, beslenmenize ve egzersizinize özen göstermeli, sigarayı bırakmalı ve daha az alkol içmeyi denemelisiniz. En iyi kısım ise horlamanızın kesilmesine yardımcı olmakla beraber bu üç alışkanlığı değiştirmenin tüm hayat kalitenizi arttıracak olmasıdır.

nefes alıp verme

Eşinizin horlama probleminin diğer olası bir sebebi de alerji ve diğer nazal sorunlardır. O yüzden bazıları yaza göre kışın veya bahar mevsiminde daha fazla horlarlar.

Öncelikle, hava soğukken daha fazla hastalanırız (burnumuz tıkanır) ve ikincisi, baharda açan çiçekler ve ısınan günler polenlerin artmasına ve mevsimsel alerjilerin başlamasına sebep olur. Bütün bunlar yukarıdaki üç faktörden birini de eklersek daha da vahim bir hal alabilecek “kusursuz fırtına” yaratır.

Kişinin horlama sesi 50 ile 100 desibel arasına düşebilir. Kulağa tuhaf gelse de bu gürültü bir kaya matkabının çıkardığı sesle aynıdır. Yani yanınızdaki kişi horluyorsa kalkıp da yan odaya geçmek istemeniz çok doğaldır. Partnerinizin horlaması bitişiğinizde bir şantiye alanı olmasıyla neredeyse aynı şeydir!

Horlama Vakfı isimli bir kurumun olduğunu biliyor muydunuz? Burası İngiltere’dedir (orada daha çok horluyor olmalılar). Bu kuruma göre horlayan biriyle beraber uyumak hayatınızdan iki senelik uykuyu götürebilir ve uyku apnesi, duygudurum bozuklukları, sinirlenme, konsantrasyon problemleri ve kabus gibi başka sorunları da beraberinde getirebilir.

Bu sorunlardan herhangi biri de boşanmanızın ana sebebi olabilir. Aslında ilişkide biri horlamaya başladığında çiftin ayrılma olasılığı artmaktadır (bu hareketin başındaki insanlara göre ayrı yatak odalarında uyumak için bir sebep daha).

Pazar yemeği için ailenizle bir dahaki sefere bir araya geldiğinizde, onlara horlayıp horlamadıklarını sorun. Neden mi? Çünkü horlamak kalıtsaldır. Horlayanların yüzde yetmişinin ailesinde de mutlaka horlayan birileri bulunmaktadır.

horlayan çocuk

İtiraz etseniz de olabilir

Çoğu kişi erkeklerin kadınlardan daha fazla horladığına inanır ve bu %100 doğrudur. Ancak, fark düşündüğünüz kadar büyük değildir. Erkeklerin %40’ı horlarken kadınların %30’u horlamaktadır. Bu yüzden ailesinin önünde erkek arkadaşınızı veya eşinizi horladığı için azarlamayın, çünkü sizin de aynı şeyi yaptığınızı söyleyebilir.

Birkaç rakam daha verecek olursak, yetişkinlerin %45’i haftada en az bir defa horlarken, %25’i haftada en az iki veya üç defa horlarlar. Diğer ilginç bir gerçek ise çoğu insanın horladıkları gerçeğini “kabul etmeyi” reddetmesidir. Sanki uyurken horlayıp horlamadıklarını bilebileceklermiş gibi! Y a da o kadar sesli horluyorlar ki kendi kendilerini uyandırıyor olabilirler.

Evde küçük çocuklarınız varsa ve içlerinden biri geceleri horluyorsa, bir doktora gidin. Bu hiperaktivite veya dikkat eksikliği bozukluğu belirtisi olabilir.

Ancak arada bir horluyorlarsa, bu da burun tıkanıklığının ya da gün içindeki yorgunluklarının sonucu olabilir. Sesleri çok çıkmasa da bazı bebekler de horlayabilmektedir. Büyüdükçe, sesleri de daha fazla duyulmaya başlar.

Ülke ile horlama arasında açık bir ilişki olmamasına rağmen, araştırmacılar İtalyanların diğer Avrupa milliyetlerine göre daha fazla horladıklarını teyit etmişlerdir. Bu güzel ülkeye yolculuk yapmaya hazırlanıyorsanız yanınızda bir çift kulak tıkacı da alabilir ya da otel odanızın duvarlarının kalın olmasına dikkat edebilirsiniz.

ağzın yapısı

Kazara yapılan bir keşif şarkı söylemenin gece horlamasını azalttığını göstermiştir. Bu keşif yıllar boyunca eşinin horlamasından muzdarip olmuş İngiliz bir koro şefi tarafından yapılmıştır. Eşine günde 20 dakika boyunca şarkı söylemeye başlamasını önermiş ve kendisine bunun yanında başka aktiviteler de tavsiye eden bir doktorla temasa geçmiştir.

Ardından 20 gönüllü ile 3 aylık bir çalışma yapmışlar ve ortaya çıkan sonuçlar da şaşkınlık verici olmuştur. Ses egzersizleri ses telleri ve boğazı güçlendirmekte ve bu da dolayısıyla hava akışını arttırmakta ve horlamayı önlemektedir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.