İdrar Rengi Sağlığınızı Gösterir
İdrar rengi bazen çok işinize yarayabilir. Sağlık durumunuzu analiz etmek istiyorsanız, aslında en iyi işaretlerden biridir. Ohio’daki Cleveland Clinic‘te yapılan araştırmalar sonucu idrar rengi ile çeşitli sonuçlara varabiliyoruz.
Bu yöntem, idrarın hangi renkte olduğunu açıkça görselleştiren bir infografik görüntü kullanmaktadır. Bu renkler ayrıca sağlığımız hakkında da bilgi verir. Verilen renk aralıkları içinde şeffaf tonlardan sarıya, açık ve hatta daha koyu renklere kadar her şeyi görmekteyiz.
Ayrıca, idrarın pembe, kırmızı, turuncu, yeşil ve hatta mor renkte olabileceğini de akılda tutmalısınız. Anlam, tonlarına bağlı olarak değişmektedir. İdrarın renklerine ve bunların anlamlarına bir göz atalım!
Açık veya şeffaf
Bu rengin sebebi, fazla su içmenizden kaynaklanıyor olabilir. Hatta belki de içtiğiniz miktarı azaltmanız gerekebilir. İçtiğiniz suyu biraz azaltıp durumu tekrar kontrol edebilirsiniz.
Sarı
- Soluk sarı: Kusursuz bir su dengesine sahip olduğunuz anlamına gelir. Sağlıklı bir vücuttaki idrar rengi bu tonda olmalıdır.
- Koyu sarı: Bir sağlık sorununuz yok ancak daha fazla su içmeniz gerekiyor.
- Kehribar veya bal rengi: Vücudunuz ihtiyaç duyduğu suya ulaşamamaktadır. Daha fazla su içmelisiniz.
- Şurup veya koyu bira rengi: Bu renkte bir idrara sahipseniz, karaciğer hastalığınız olabilir veya şiddetli susuzluk vakası yaşıyor olabilirsiniz. Daha fazla su için. Eğer yine de renk aynı kalıyorsa, doktorunuza danışın.
İlginizi çekebilir: Su İçmek: Beynimize 5 İnanılmaz Etkisi
Kırmızı
Son zamanlarda pancar veya yaban mersini yediyseniz, idrarınızda kırmızı tonlar olması normaldir. Eğer bu gıdaları yemediyseniz, idrarınızda kan var demektir.
Bunun hiçbir anlamı olmayabilir. Fakat diğer bir yandan, böbrek hastalıkları, tümörler, enfeksiyonlar vs. gibi ciddi sorunların da işaretçisi olabilir. Her durumda, yapılacak en iyi şey doktorunuza danışmaktır.
Turuncu
Turuncu idrar, bir baktırmamız gereken bazı şeylerden kaynaklanıyor olabilir:
- Su dengeniz yerinde değildir.
- Düzgün beslenmediğinizin bir işareti olabilir.
- Karaciğerde bir hastalığın semptomu olabilir.
Mavi veya yeşil
İdrarınız bu iki renkten birini alırsa, sadece önlem almak için bile olsa, doktorunuzu görmeniz gerekir. Yeşil veya mavi idrar, az görülen bir genetik duruma (hiperkalsemi) bağlı olabilir. Ayrıca, belirli gıdaları tüketmekten ve bazı ilaçların bir yan etkisinden kaynaklanıyor olabilir.
Köpüklü idrar
Arada bir oluyorsa önemli bir durum değildir ancak sıkça yaşanıyorsa beslenmenizde çok fazla protein olduğu veya böbrek hastalığına sahip olduğunuz anlamına geliyor olabilir. Yukarıdaki durumlarda olduğu gibi, yapılacak en iyi şey bir uzmanla konuşmaktır.
Mor
Cleveland Klinik’teki uzmanlara göre böyle bir renk mevcut değildir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar bu durumun hastaları kateterize ettikten sonra meydana gelebildiğini göstermektedir. Genellikle böbrek problemi olan kadınlar için durum böyledir. Fakat, mor renkli idrar son derece nadir görülür.
Beyaz
İdrarınızda beyaz renkli parçacıklar varsa, bakteri enfeksiyonunuz var demektir. Erkeklerde seks sonrası idrarda beyazımsı bir renk görülebilir. Çoğunlukla yaşlı erkeklerde görülür.
Hemen bir doktora görünmeniz gerektiğini işaret eden durumlar
Eğer aşağıdaki durumlardan bazılarını yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla konuşmalısınız:
- Açıklaması olmayan ve bir süre geçmeyen anormal bir idrar rengi görürseniz.
- İdrarınızda kan görürseniz. Bir kere bile olsa bu uzmanla konuşmak için yeterli sebeptir.
- Koyu kahverengi veya açık pembe, kırmızı veya kahverengi idrara sahipseniz bunun sebebi muhtemelen ilaç değildir.
- İdrarınızın çok kıvamlı ya da “kabarcıklı” ise. Bu böbreklerinizde bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
- İdrarınızda uzun süre güçlü bir koku fark ederseniz, bir doktora görünmek yine akıllıca olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aycock, R. D., & Kass, D. A. (2012). Abnormal urine color. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/SMJ.0b013e31823c413e
- Kavouras, S. A., Johnson, E. C., Bougatsas, D., Arnaoutis, G., Panagiotakos, D. B., Perrier, E., & Klein, A. (2016). Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy children. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0905-2
- Armstrong, L. E., Maresh, C. M., Castellani, J. W., Bergeron, M. F., Kenefick, R. W., LaGasse, K. E., & Riebe, D. (1994). Urinary Indices of Hydration Status. International Journal of Sport Nutrition. https://doi.org/10.1123/ijsn.4.3.265
- Raymond, J. R., & Yarger, W. E. (1988). Abnormal urine color; differential diagnosis. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/00007611-198807000-00008
- Zhang, N., Du, S., Zheng, M., Tang, Z., Yan, R., Zhu, Y., & Ma, G. (2017). Urine color for assessment of dehydration among college men students in Hebei, China – A cross-sectional study. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 26(5), 788–793. https://doi.org/10.6133/apjcn.052017.09
- Meng QH, Handy B, Wagar EA. It’s not easy being blue-green. Ann Lab Med. 2013;33(6):457–458. doi:10.3343/alm.2013.33.6.457
- Kang KK, Choi JR, Song JY, et al. Clinical significance of subjective foamy urine. Chonnam Med J. 2012;48(3):164–168. doi:10.4068/cmj.2012.48.3.164