Yüksek Kan Basıncı için İlaçsız Tedavi Yöntemleri
Yüksek kan basıncı ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmezse kalp krizi, kardiyovasküler sistem sorunları gibi daha büyük problemlere yol açar; hatta sonu ölüme kadar bile gidebilir. Bu sağlık problemi, durumu kontrol altında tutabilmeniz için ilaç gerektirir; fakat ilaç almadan da kan basıncınızı düşürmenin doğal yolları vardır.
Yüksek kan basıncından muzdarip olanların daha sağlıklı bir yaşam ve kan basıncı problemleriyle baş edebilmek için bazı alışkanlıklarını değiştirmeleri gereklidir. Şimdi size ilaç kullanmadan kan basıncınızı nasıl düşüreceğinize dair ipuçları vereceğiz.
Yüksek Kan Basıncı Sorununu İlaçsız Tedavi Etmek için Yemeklerinizde Tuz Kullanmayın
Eğer yüksek kan basıncına sahipseniz, tuz ve sodyum tüketimine bir dur demelisiniz. Tuz yemeklerde kullanıldığında, kanın yoğunluğunu artırarak vücutta ödeme neden olmaktadır.
Kalp de bu ekstra yoğunluğa cevap verebilmek için daha hızlı atmaya başlayacaktır ve bu da yüksek kan basıncına sebep olmaktadır. Tuz sadece tek başına değil, marketten aldığınız birçok ürünün içinde de bulunmaktadır; bu yüzden alışveriş yaparken de dikkat etmelisiniz.
Bu yazıya da göz atın: Yüksek Tansiyon İlaçları
İşlenmiş Yiyeceklerden Uzak Durun
İşlenmiş yiyecekler yüksek kan basıncına sahip olan insanları etkileyecek derecede sodyum barındırmaktadır. Bu tipteki yiyecekler sağlıklı değildir ve içinde sağlığımıza bir çok açıdan zarar verebilecek kimyasallar barındırmaktadır.
Eğer size de yüksek kan basıncı teşhisi konulduysa, konserve ve işlenmiş yiyeceklerden, soslardan, fırından temin edilen hamur işlerinden ve diğer işlenmiş ürünlerden uzak durmalısınız.
Düzenli Olarak Egzersiz Yapın
Her gün düzenli olarak 30 ila 60 dakika arasında egzersiz yapmanın kan basıncını 4 ila 9 mmHg arasına düşürdüğü kanıtlanmıştır ve düzenli egzersiz yaptığınızda sonuçları hemen görürsünüz.
Egzersiz yapmak sağlığınıza birçok açıdan iyi gelecektir; yüksek kan basıncınızı da dengelemenize yardım eder. Düzenli egzersiz, koruyucu bir ilaçtır ve bu hastalığın riskini taşıyanlar için önerilmektedir. Yalnız, herhangi bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışmak en iyisidir.
Yüksek Kan Basıncı için Diğer Doğal Tedaviler
Kan basıncınızı düşürecek bir çok doğal çözüm bulunmaktadır. Homeopatik tedaviye başlamadan önce, özellikle de ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Birçok bilimsel araştırma kan basıncının alternatif tedavi yöntemleriyle düşürülebildiğini gösteriyor. Kan basıncını düşürmek için en iyi doğal tedaviler:
- Q10 Koenzimi
- Omega-3
- Balık Yağı
- Sarımsak
- Zerdeçal
- Zencefil
- Arnavut biberi
- Zeytinyağı
- Fındık
- Akçöpleme
- Alıç
- Magnezyum
- Krom
Sigara İçmeyi Bırakın
Sigaranın içindeki uyarıcılar kan basıncını yükseltir. Bu sağlıksız alışkanlık kan basıncı problemlerini daha kötü bir hale getirip, kardiyovasküler sisteminizin durumunda da ciddi sonuçlara sebep olabilir.
Sigara içmeyi bırakmak kolay değildir; fakat yine de hiçbir şey imkansız değildir. İradenizle ve biraz da yardımla bu kötü alışkanlıktan vazgeçebilirsiniz.
Yüksek Kan Basıncı Sorununa Karşı Kilo Verin
Fazla kilolu veya obez olanların kalpleri çalışırken, bu fazla kiloları kalbe daha fazla çaba sarfettirecektir; bu da kan basıncı problemlerine yol açacaktır. Sağlıklı ve dengeli bir kiloda olmak hem öz güveninizi yerine getirecektir hem de kan basıncı problemlerini önlemek ve tedavi etmek için önemlidir.
Stresi Azaltın
Stres ve anksiyete de kan basıncınızı yükselten etkenlerden bazılarıdır. Bu duygular özellikle de hayatınızda strese sebep olabilecek etmenler varsa, genellikle kontrol edilmesi zor duygulardır.
Fakat bu negatif duygulardan kurtulmanın da birçok yolu vardır. Gevşemek için kendinize zaman ayırın, meditasyon yapın veya gerçekten yapmayı sevdiğiniz bir şeyi yapın. Bu öneriler stresle savaşmanıza yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Castells Bescós, E., R. Boscá Crespo, A., García Arias, C., & Ángel Sánchez Chaparro, M. (2012). Hipertensión arterial. Facultad de Medicina de La Universidad de Málaga.
- JNC7. (2006). Tratamiento de la hipertensión arterial. Hipertensión. https://doi.org/10.1016/S0212-8241(06)71767-4
- OMS. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms.
- Pinto, E. (2007). Blood pressure and ageing. Postgraduate Medical Journal. https://doi.org/10.1136/pgmj.2006.048371
- Cappuccio, F. P., Markandu, N. D., & MacGregor, G. A. (1991). Dietary salt intake and hypertension. Klinische Wochenschrift, 69, 17-25. https://europepmc.org/article/med/1921246
- Savica, V., Bellinghieri, G., & Kopple, J. D. (2010). The effect of nutrition on blood pressure. Annual review of nutrition, 30, 365-401. https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-nutr-010510-103954
- Briones Arteaga, E. M. (2016). Ejercicios físicos en la prevención de hipertensión arterial. Medisan, 20(1), 35-41. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192016000100006
- Robles, B. H. (2001). Factores de riesgo para la hipertensión arterial. Archivos de cardiología de México, 71(S1), 208-210. https://www.medigraphic.com/pdfs/archi/ac-2001/acs011aq.pdf
- Clavijo, Z. (2009). Aspectos relativos a la relación existente entre la obesidad y la hipertensión. Int J Med Sci Phys Educ Sport, 5(1), 49-58. http://www.journalshr.com/MS-PES/papers/17/17_5.pdf
- Molerio Pérez, O., Arce González, M. A., Otero Ramos, I., & Nieves Achón, Z. (2005). El estrés como factor de riesgo de la hipertensión arterial esencial. Revista Cubana de Higiene y epidemiología, 43(1), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1561-30032005000100007&script=sci_arttext&tlng=pt