İlaca Bağlı Baş Ağrısı Neden Olur?
Rahatsızlığı gidermek için aldığınız herhangi bir ilaç, ilaca bağlı baş ağrısı ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum, 15 günden fazla sürebilir ve genellikle baş ağrısı ilaçlarının aşırı doz alınmasından kaynaklanır.
Bu konuda başka ne bilmelisiniz? Daha fazla ayrıntı için okumaya devam edin.
Semptomlar neler?
İlaca bağlı baş ağrısı semptomları, tedavi altındaki ilk baş ağrısının tipine ve ayrıca kullanılan ilaca bağlı olarak değişebilir.
Sizi genellikle sabahın erken saatlerinde uyandıran günlük veya neredeyse günlük bir ağrıdır. Analjeziklerle düzelir ancak ilacın etkisi geçer geçmez tekrar ortaya çıkar.
Diğer belirtiler şunlardır:
- Mide bulantısı
- Huzursuzluk ve konsantrasyon güçlüğü
- Bellek sorunları
- Sinirlilik
Hangi ilaçlar baş ağrısına neden olur?
Bazı ilaçları almanın neden geri tepme baş ağrılarına neden olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bununla birlikte, baş ağrısının ortaya çıkma riski ilaca bağlı olarak değişir.
Ayrıca, şiddetli baş ağrısı için herhangi bir ilacın bu tür baş ağrısına neden olabileceğini de bilmelisiniz. Bu ilaçlar aşağıdakileri içerir:
- Analjezikler ve antienflamatuar ilaçlar
- Aspirin ve asetaminofen gibi ağrı kesiciler veya birkaç ağrı kesici kombinasyonu, özellikle birkaç gün üst üste alırsanız baş ağrısına neden olabilir.
İbuprofen ve naproksen gibi anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) de suçlanır ve uzun süre aşırı tüketilmeleri geri tepme baş ağrılarına neden olur.
Migren ilaçları
Bu ikinci grup, triptanlar, opioidler veya analjeziklerin bir kombinasyonu gibi daha güçlü ilaçları içerir. Ayda on veya daha fazla gün boyunca bu ilaçların kullanımı bu sorunu veya migreni olanlarda muhtemelen sürekli bir baş ağrısına neden olur.
Opioidler, afyondan veya kodein ve parasetamol kombinasyonlarını içeren sentetik afyon bileşiklerinden türetilen ağrı kesicilerdir. Ayrıca, baş ağrısı, analjeziklerin kötüye kullanımı ile triptanın kötüye kullanımından çok daha kötü hale gelebilir.
İlginizi çekebilir: Migreni Hafifletmek İçin 3 Doğal Ağrı Kesici
İlaca bağlı baş ağrısı için risk faktörleri
- Kronik baş ağrısı öyküsü, özellikle migren baş ağrıları
- Baş ağrısı ilaçlarının sık kullanımı (ayda on gün veya daha uzun süre ağrı kesici ilaçları bir arada alırsanız risk artar ve ayda 15 günden fazla ağrı kesici kullanıyorsanız risk artar)
Bu tip baş ağrısının tedavisi var mı?
Sık sık ilaca bağlı baş ağrıları yaşıyorsanız yapmanız gereken ilk şey, ağrı döngüsünü kırmak için bu ilaçların alımını azaltmaktır. Teşhisi doğrulandıktan sonra doktorun yapacağı ilk şey hastayı bilgilendirmek ve bir nöroloğa yönlendirmektir.
Daha sonra doktorunuz, rahatsız edici ilacı almayı derhal bırakmanızı veya dozu kademeli olarak azaltmanızı isteyebilir.
Bununla birlikte, ilacı almayı bıraktığınızda baş ağrıları artabilir. Bunun nedeni, bu tür baş ağrısının genellikle aldığınız analjezik türü, aldığınız süre ve ayrıca kullanılan dozlarla doğrudan ilişkili olmasıdır.
En yaygın tedavi rejimi, steroid olmayan bir anti-inflamatuar ilaçtır. Örneğin, 2-3 hafta boyunca her 12 saatte bir Naproksen reçete edilebilir.
Bununla birlikte, prednizonu alternatif olarak 60-100 mg/gün dozunda da kullanmanız ve ardından 14 güne kadar azalan bir tedavi şekli takip etmeniz istenebilir.
İlginizi çekebilir: En İyi 9 Doğal Ağrı Kesici
Ağrı kesicilere bağımlılık
Gördüğünüz gibi, ilaç bağımlılığı aşırı tüketime bağlı baş ağrıları için bir risk faktörü olabilir. Bu nedenle, aşağıdaki gibi yoksunluk belirtileri yaşamak mümkündür:
- Sinirlilik ve huzursuzluk
- Mide bulantısı ve kusma
- Uykusuzluk hastalığı
- Kabızlık
Bu semptomlar genellikle iki ila on gün sürer, ancak birkaç hafta devam edebilir. Çoğu durumda, ilk birkaç gün boyunca anksiyete ve kusma tedavisine bile ihtiyacınız olabilir.
Baş ağrısına neden olan ilaçlar hakkında sonuç
Aşırı ağrı kesici tüketiminin neden olduğu baş ağrıları ve birincil baş ağrılarının sıklığının artması önlenebilir. Ayrıca, doktorlar bu tür ilaçların aşırı kullanımından kaynaklanan ağrıyı önlemek için önleyici baş ağrısı tedavileri reçete edebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Martínez-frías, M. L. (2012). Medidas preventivas. Alcohol.
-
Lozano, J. (2001). Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de las cefaleas. Offarm.
-
Ramírez, S. F., & Urrea, E. (2004). Tratamiento De La Cefalea. Acta Neurologica Colombiana.