İlaçları Saklamak: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

İlaçların uygun şekilde saklanması, son kullanma tarihine kadar optimal güvenlik ve etkinlik koşullarında tutulabilmesi için şarttır. İşte akılda tutulması gereken bazı şeyler.
İlaçları Saklamak: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Son Güncelleme: 11 Temmuz, 2021

İlaçların etkinliklerini koruması için saklama koşulları çok önemlidir ve bu nedenle onları herhangi bir yerde tutamazsınız. İlaçları saklamak için en uygun yer serin ve kuru bir yerdir.

Görüldüğü gibi ilaçların son kullanım tarihine kadar güvenlik ve etkinlik koşullarını korumaları için belirli saklama kurallarına uymanız gerekmektedir.

İlaçları saklamak için ipuçları

Bir ilacın durumunu etkileyen çeşitli faktörler arasında şunlar sayılabilir:

Sıcaklık

Bu, bir ilacın raf ömrünü en çok etkileyen şeylerden biridir. Bu yüzden onları serin ve kuru yerlerde saklamak önemlidir. Bu yerlerin sıcaklığının sabit olduğundan ve ani değişiklikler olmadığından emin olun.

bir avuç ilaç uzatan doktor
İlaçların uygun şekilde saklanması için sabit bir sıcaklığın korunması önemlidir.

Farmasötik form

İlaçları saklarken dozaj formunu da dikkate almalısınız. Sıvı formlar genellikle tabletlerden veya kapsüllerden daha kararsızdır. Ayrıca, özellikleri katı olanlardan daha kolay değişir.

Çok dozlu ilaçlar

Bunlar, şuruplar, göz damlaları ve benzerleri gibi, her almanız gerektiğinde açmanız gerekenlerdir. Bunları birkaç kez açmak, stabilitelerini değiştirebilir ve sağlık riskleri oluşturabilir.

Bu nedenle, çok dozlu ilaçların etkinliğinin son kullanma tarihine göre değil, onları ilk açtığınızda belirlendiğini unutmayın. Açıldıktan sonraki raf ömürleri genellikle prospektüstedir ve genellikle son kullanma tarihinden daha kısadır.

Ne kadar süre ömürlerinin kaldığını bilmek ve olası hatalardan kaçınmak için paketi açtığınız tarihi not edin. Tabii ki, tedavinizi tamamlar tamamlamaz kalanları atarak sorunlardan kaçınabilirsiniz.

İlaç saklamak için ipuçları

Özel saklama koşulları gerektiren bazı ilaçlar olsa da, çoğu ilacı genellikle oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Korunmaları için bazı öneriler şunlardır:

  • İlaçlarınızı serin ve kuru bir yerde saklayın, ani sıcaklık değişiklikleri olmamasına dikkat edin.
  • Elektrikli aletlerin yanına koymayın.
  • Orijinal paketi saklayın.
  • Daha küçük ilaç kutuları kullanın.
  • Bu yerlerde genellikle daha fazla nem ve sıcaklık değişikliği olduğundan, bunları banyoda veya mutfakta saklamayın.
  • İlaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
bir elinde reçete, diğerinde ilaç tutan kadın
İlaçları uygun şekilde korumak için serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir. Ayrıca açıldıktan sonraki son kullanma tarihini ve raf ömrünü de dikkate almalısınız.

İlaç saklamak için diğer öneriler

Artık ilaçları saklamak için en uygun yeri seçmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Seyahat ederken soğukta saklanması gereken ilaçların optimal koşullarını korumanın bir yolunu bulmanız gerektiğini unutmayın.

Ayrıca, son kullanma tarihi, ilacın etkinliğini garanti etmek için önemli bir faktördür. Bu nedenle herhangi bir ilacı kullanmaya başlamadan önce daima prospektüsü okumalısınız. Son kullanma tarihiyle açıldıktan sonraki raf ömrü karıştırmayın: İkincisi, paketi açar açmaz başlar.

Ambalajı ve prospektüsü saklayın

Yukarıda da söylediğimiz gibi, kullandığınız her ilacın ambalajını ve kullanma talimatını okuyun ve en iyi saklama yöntemini öğrenin. Yine, son kullanma tarihini ve bunu yönetmek için herhangi bir özel önlem almanız gerekip gerekmediğini not edin. Bunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak son kullanma tarihi geçmiş veya artık ihtiyaç duymadığınız ilaçları her zaman yerel eczanenizin toplama noktasına getirebilirsiniz.

Görünüşte değişiklikler

Ambalajında belirtilen süreyi geçmiş olan veya kalitesinde bir değişiklik fark ettiğiniz herhangi bir ilacı kullanmayın. Bunun nedeni, yoğunluk ya da renk değişikliğinin, ilacın artık stabil olmadığını göstermesidir.

Sonuç

Son olarak, onları uygun şekilde saklamazsanız, ilaçların görünümü değişecektir. Şüpheniz varsa, kullanmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
  • Bucaramanga, U. A. de. (2009). Recepcion y almacenamiento de medicamentos y dispositivos medicos. Modulo Administracion de Servicios Farmaceuticos.
  • Allegra, J. R., Brennan, J., Lanier, V., Lavery, R., & MacKenzie, B. (1999). Storage temperatures of out-of-hospital medications. Academic Emergency Medicine, 6(11), 1098–1103. https://doi.org/10.1111/j.1553-2712.1999.tb00110.x
  • Ebrahim AJ, Teni FS, Yimenu DK. Unused and Expired Medications: Are They a Threat? A Facility-Based Cross-Sectional Study. J Prim Care Community Health. 2019;10:2150132719847857. doi:10.1177/2150132719847857
  • Makki M, Hassali MA, Awaisu A, Hashmi F. The Prevalence of Unused Medications in Homes. Pharmacy (Basel). 2019;7(2):61. Published 2019 Jun 13. doi:10.3390/pharmacy7020061

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.