İlaçsız Soğuk Algınlığı Tedavisi: Evinizde İyileşin

Soğuk algınlığını evde ilaçsız bir şekilde atlatmanız mümkün. Bazı doğal ev tedavileri ve basit önlemler, bu konuda size yardımcı olabilir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
İlaçsız Soğuk Algınlığı Tedavisi: Evinizde İyileşin

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

İlaçsız soğuk algınlığı tedavisi hakkında neler biliyorsunuz? Evet, üst solunum yolu enfeksiyonları çok fazla ağrıya neden olabilir ve soğuk algınlığı ile beraber daha da rahatsız edici bir hal alır. Bu yüzden soğuk algınlığının rahatsız edici belirtilerini medikal ilaçlar kullanmadan nasıl azaltabileceğinizden bahsetmek istiyoruz. Hazırsanız eğer, işte ilaçsız bir şekilde iyileşebilmenizi sağlayacak bazı tavsiyeler!

İlaçsız Soğuk Algınlığı Tedavisi İçin 6 Tavsiye

1. Antibiyotiklerden uzak durun

Öncelikle soğuk algınlığının viral bir durumun sonucu olduğunu belirtmemiz lazım. Bu yüzden böyle bir durumda vücudunuza zarar veren antibiyotikler kullanmanız son derece gereksizdir. Antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidir, bunu unutmayın.

Ancak hastalığınızın gerçek nedeninin ne olduğunundan yeteri kadar emin değilseniz, mutlaka bir doktora başvurun.

Daha önce de söylediğimiz gibi, soğuk algınlığının en büyük belirtisi üst solunum yollarında enfeksiyon görülmesidir. Bu durum burnunuzu, boğazınızı, nefes borunuzu, sinüslerinizi ve hatta kulaklarınızı etkileyebilir. Bu yüzden vücudunuza alacağınız ilaçlar öncelikle solunum yollarını rahatlatmayı amaçlamalıdır.

Bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz: En İyi Doğal Antibiyotikler Hangileridir?

2. Evde soğuk algınlığını gidermeye yardımcı olan önemli besinler

taze meyveler ve ilaçsız soğuk algınlığı tedavisi

Bazı gıdalar, ilaçlara gereksinim duymanıza gerek kalmadan soğuk algınlığını tedavi edebilir.

Bazı besinlerin içinde antiviral bileşenler bulunur ve bu doğal bileşenler soğuk algınlığının belirtilerini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Bazı doğal tedavi yöntemleriyle evinizde ilaçsız bir şekilde iyileşebilirsiniz. Bu iyileştirici bileşenler, virüs karşıtı, dekonjestan ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir:

  • Zencefil doğal bir balgam söktürücüdür ve vücudun ısısını arttırarak enfeksiyonu gidermesine yardımcı olur.
  • Sarımsağı ezerek, çiğneyerek veya doğrayarak içinde bulunan allisin isimli maddeyi elde edebilirsiniz. Bu madde, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinir. Bu yüzden virüslere karşı kullanabileceğiniz son derece güçlü bir bileşendir.
  • Seylan tarçını veya bilinen haliyle tarçın çubukları, doğal bir balgam söktürücüdür, aynı zamanda anti-enflamatuvar ve virüs karşıtı özellikler de gösterir.
  • Limon ve misket limonu, C vitamini bakımından oldukça zengin gıdalardır. Bu yüzden solunum yollarınızı, özellikle de burnunuzu açmak için idealdir.
  • Az miktarda tüketeceğiniz acı biber, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve solunum yollarınızı açarak dekonjestan özellikler gösterir.
  • Bal, öksürüğü rahatlatır, balgamı yumuşatır ve böylece vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
  • Meyan kökü, balgam söktürücüdür ve virüs karşıtıdır. Bu yüzden öksürüğü rahatlatır, boğazınızdaki iltihabı ve tahrişi azaltır.

3. Su içmek soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı olabilir

Evde ilaçsız bir şekilde soğuk algınlığını atlatmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en basit şeylerden biri de vücudunuzu susuz bırakmamaktır. Bol bol su içmek balgamı yumuşatmanızı sağlar; bu şekilde soğuk algınlığının neden olduğu tıkanıklık hissi de yatışmış olur.

Su içmeye ek olarak, yukarıda bahsettiğimiz doğal bileşenleri kullanarak kendinize şifalı çaylar da hazırlayabilirsiniz. Su ve bitki çayı içmekten sıkılırsanız eğer; bol bol meyve yiyerek, çorba içerek veya doğal meyve sularını tüketerek de vücudunuza gereken suyu sağlayabilirsiniz.

4. Solunum yollarınızı nemli tutun

Buharlaştırıcılar (vaporizer), mukusun yumuşamasını sağlar ve soğuk algınlığının belirtilerini yatıştırır. Evde soğuk algınlığı ile baş ederken, yapmanız gereken en önemli şeylerden biri solunum yollarınızı sürekli nemli tutmanızdır. Eğer kuru öksürüğünüz varsa ve boğazınız tahriş olmuşsa bu yöntem son derece faydalı olacaktır.

Havayı nemlendiren cihazları kullanabilirsiniz. Hatta bu cihazların içine bazı bitki yağlarını ilave etmeniz de mümkündür. Soğuk algınlığına en iyi gelen bitki yağları okaliptus, limon, çam ve kekiktir. Bir kabın içinde ısıttığınız su ve yağ karışımını soluyarak da solunum yollarınızı direkt olarak açabilirsiniz.

5. Dinlenme

Soğuk algınlığı bağışıklık sisteminin zayıfladığını gösteren bir işarettir ve bu yüzden dinlenmeniz gerekir. Dinlenmek, sizi yoracak zahmetli bir iş değildir. Bunu bir nevi arınma süreci olarak düşünebilirsiniz. Vücudunuz çok nadir de olsa böyle bir sürece ihtiyaç duyabilir.

Hasta olduğunuz halde günlük rutinlerinizi harfiyen uygulamaya devam ederseniz, belirtileriniz daha da kötü bir hal alır ve iyileşme süreciniz uzar.

Zamanınızı dinlenmeye ayırın ve bu kısa tatilinizin mümkün olduğunca tadını çıkarın. Bitki çayları için, kendinizi sıcak tutun ve sıcaklık değişimlerinden kaçınmaya çalışın. Vücudunuzun ihtiyacı oranında dinlenin. Dışarı çıkmayın, içki ve sigara içmeyin.

6. Bazı durumlarda doktora gitmeniz gerekebilir

öksüren kadın ve ilaçsız soğuk algınlığı tedavisi

Eğer risk altındaysanız veya belirtiler daha da kötüleşiyorsa hemen doktorunuza danışın.

  • Hamile kadınlar, bebekler, 5 yaşından küçük çocuklar, HIV veya AIDS hastaları, bağışıklık sisteminde problem olanlar ve sık seyahat eden kişiler söz konusu soğuk algınlığı olduğunda risk altında kabul edilir.
  • Rahat bir şekilde nefes alamıyorsanız,
  • Sümüğünüz yeşilse, sarı renkteyse veya pembeyse,
  • Kulağınızda ağrı veya rahatsızlık hissi varsa,
  • Ateşiniz 38 ºC veya daha yüksekse, 4 günden daha uzun süre geçmiyorsa veya indikten sonra hemen tekrar çıkıyorsa,
  • Eğer normal bir soğuk algınlığına göre daha farklı ve ağır belirtilere sahipseniz, mutlaka doktora gidin.

Eğer bu yazıda geçen basit adımları izlerseniz, evde ilaçsız bir şekilde soğuk algınlığının üstesinden gelebilirsiniz. Ancak vücudunuzun dinlenmesine izin vermeniz gerekiyor. Doğal ev tedavileri birkaç gün içinde iyi hissetmenizi sağlayacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
  • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
  • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
  • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
  • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.