Japon Dekorasyonunun Temel İlkeleri
Japon dekorasyonu, sadelik, onur ve doğa sevgisine değer veren Japon kültürünün bir yansımasıdır. Doğal her şeye olan bu saygı, huzurlu ve sakin bir atmosfer elde etmek için evlerin içine taşınmıştır.
Japon dekorasyonunda, en çok göze çarpan şey minimalizmdir. Çok az mobilya vardır ve genel olarak çok sade ve basittir. İlave dekoratif unsurlar bulunmaz: sadece gösterişsiz ve ihtiyaç duyulan mobilyalar vardır.
Düzenlilik bir başka önemli unsurdur. Bu, sorumluluk ve sıkı çalışma kültürünün bir sonucudur, bu nedenle karışıklığa ya da düzensizliğe müsaade edilmez.
Çevre temiz, düzenli ve doğayla bağlantılı görünmelidir. Sade olmalı ve düz çizgilere itimat etmelidir. Bu, yaşam alanınızı düzenli tutmak ve Japon kültürü tarafından iletilen huzuru elde etmek için ideal bir stildir.
Ayrıca bakınız: İkigai: Japonların Mutluluk Sırrını Keşfedin
Evde Japon dekorasyonu
Bu adımları takip ederseniz, evinizin herhangi bir alanını Japon dekorasyonuyla değiştirebilirsiniz. Hatırlamanız gereken ilk şey, hedefinizin sadece gerekli mobilyaları içeren minimalist bir ortam yaratmak olduğudur. Bu şekilde, herhangi bir dağınıklığı ortadan kaldırabilirsiniz.
Nesne asimetrisi
Japon kültüründe, simetri durgunluk ile eş anlamlıdır. Ve bunun karşılığında, asimetri yaratıcılık anlamına gelir. Bu tür bir dekorasyonda, nesneleri ve dekoratif unsurları asimetrik olarak yerleştirmeye özellikle dikkat etmelisiniz.
Alçak yatak
Bu kültürde karşınıza her zaman alçak yataklar çıkacaktır. Genellikle, şilteler samandan yapılmıştır ve “tatami” matları olarak adlandırılır.
Bu şilteler insana sıcak ve hoş bir konfor hissi sağlar. Ayrıca insanların üzerinde rahatça uyuması için yeterince serttir.
Ayrıca bakınız: Yatak Bakımı ve Temizliği İçin 5 İpucu
Alçak masalar ve koltuklar
Japonlar genellikle yere oturmayı tercih ederler. Gösterişsiz ve düz renklerde olan masaları genellikle kısa ve kalın olup sandalye yerine rahat minder kullanırlar. Biraz araştırma yaparsanız Batılı modellere kıyasla masalarının çok küçük olduğunu fark edersiniz.
Doğal elementler
Sırada, Japon kültüründe her zaman mevcut olan doğa var. Farklı kaynaklardan ahşaplar kullanır, bitkilerle dekorasyonu süsler ve her zaman suya hürmet ederler. Evinizdeki her odaya aşağıdaki unsurlardan bazılarını ekleyebilirsiniz:
- Bambu ya da Bonzai ağaçları gibi geleneksel Japon bitkilerinden faydalanın. Ortama her zaman doğal ve yeşil bir görünüm katarlar.
- Buna ek olarak, yeşil alanlara bakan büyük pencereler de size yardımcı olacaktır.
- Odanın içine, belirli noktalarına ahşap ve taş dokunuşlarda bulunduğunuz küçük bahçeler yerleştirin.
- Su kaynakları ve çeşmeler sakin ve huzurlu bir ortam yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Japon tarzı kapılar ve pencereler
Alanın kısıtlı olması nedeniyle, sürgülü kapılar Japonya’da çok popülerdir. Bu özellik, her metrekarenin kullanışlı ve özel olduğunu hissetmenizi sağlar. Kapılar, genellikle geniş ve açık olup ve ahşap çerçevelidir. Aynı zamanda hem kapı hem de duvar işlevini yerine getirir.
Bunun yanı sıra, pencereler çok büyüktür ve dışarıdaki doğal dünyayı görmenize izin verir. Kapılar gibi, genellikle sürgülü veya benzer bir yapıdadır.
İç mekan genellikle paravanlar yardımıyla bölmelere ayrılır. Bunlar, odaları hızlı ve etkili bir şekilde birleştirmeye ve ayırmaya yardımcı olan mobil, şeffaf ve basit parçalardır. Hiç şüphesiz, alanı küçük olan bir eviniz varsa sizin için harika bir çözümdür.
Japon küvetleri
Japon kültüründe, banyo yapmak rahatlatıcı ve arındırıcı bir etkinliktir.
Bu nedenle, küvetler dikdörtgen şeklinde ve derindir. Vücudunuzu suya tamamen batırmanıza yardımcı olan oturakları vardır. Geleneksel olarak, rahatlatıcı bir etki yaratmak için aromasını suya aktaran özel bir ahşaptan yapılmıştır.
Japon çiçek aranjmanları
Son olarak, Japon evlerinde ikebana ya da küçük çiçek aranjmanları sık sık karşımıza çıkar. Bunlar, çiçek saplarını ve dallarını doğal hallerinde sergileyen doğrusal formlara sahip süslerdir. Tipik olarak, her Japon bayramının kendine özgü bir ikebana çeşidi vardır.
Japon dekorasyonu hiç şüphesiz çok güzel bir kültürü yansıtır. Alandan tasarruf eden ve doğaya değer veren yüzyıllardan yararlanır. Evinizi bu tarzda dekore etmeyi seçtiğinizde, nihayetinde düzenli, saygılı ve sade bir ortam yaratmış olacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- LAZENBY, Gina. El Feng Shui en la decoración : un nuevo concepto en el diseño de interiores. Barcelona: Blume,
1998. ISBN 8480762799. - HALE, Gill. Enciclopedia práctica del Feng Shui. Barcelona: Grijalbo Mondadori, 2000. ISBN 8425334535.
- NOBORU, Kawazoe. La arquitectura de Japón. Tokyo : International Society for Educational Information, 1990. Serie de referencia 7.
- TAUT, Bruno. La casa y la vida japonesas. Barcelona : Fundación Caja de Arquitectos, 2007. ISBN 9788493468873.