Kabızlığa Karşı 5 Çözüm
Kabızlık, hafif veya şiddetli şekilde her insanın başına hayatı boyunca en az bir kez gelir. Bu sorun hakkında yapılan sayısız televizyon reklamlarını bir düşünün, bu reklamlarda sorunun çözümü için çok ciddi yan etkilere sebep olabilecek ilaçlar önerilmektedir.
Fakat birkaç basit adımı uygulayarak, kabızlığı ve beraberinde gelen ağrı ve rahatsızlık hissini ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yazı ile bunu nasıl gerçekleştirebileceğinizi öğrenin!
Kabızlık neden oluşur?
Yapılan çalışmalar, kabızlığın her beş kişiden birinin başına gelmekte olduğunu göstermektedir, bu kişilerin çoğu kadın veya 65 yaş üstü kişilerden oluşmaktadır. Kadınlar hormonlardaki dalgalanmalar ve adet görmeleri sebebi ile bu rahatsızlıktan daha fazla etkilenmektedirler.
Haftada üç ya da daha az kez “ihtiyacınızı” giderme gereksinimi duymanız halinde, kabızlık sorunu yaşıyorsunuz demektir. Aşağıda kabızlığın belli başlı sebepleri sıralanmıştır. Bu durumdan uzun süreli olarak şikayetçi iseniz, bunun ciddi sorunlara yol açabileceğini göz önünde bulundurun.
- Sağlıksız beslenme veya gıdaların hızlı tüketimi
- Kahvaltı yapmamak
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Belli reçeteli ilaçlar (hipertansiyon ilaçları, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar ve kaygı giderici ilaçlar)
- Tuvalete gitmeyi beklemek
Kabızlığı gidermek için 5 yöntem
1. Sağlıklı bir kahvaltı yapıyor musunuz?
Kahvaltı atlanılmaması gereken bir öğündür. Bazen sadece bir bardak kahve içip evden çıkmanız gerekebilir, fakat her gün sağlıklı bir yaşama sahip olmak için kahvaltı yapmak önemli bir yer teşkil eder.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, kahvaltı yaparak vücudumuzu enerji ile doldururuz ve gelecek olan güne doğru şekilde hazırlanmış oluruz. Günün ilk öğünü yemek yeme alışkanlıklarınızda belirleyici rol oynar ve sindirim sisteminizin daha iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. O halde, en iyi kahvaltı türleri nelerdir?
- Bir bardak portakal suyu (veya ananas suyu)
- Bir kase yulaf ezmesi, yemiş, birkaç yaban mersini ve biraz soya sütü. Bu malzemelerin hepsi sindirim sisteminizin düzgün çalışması için sağlıklı miktarda lif içermektedir.
- Bir bardak sıcak yeşil çay: sabahları sıcak bir şeyler içmek sindirim sisteminize yardımcı olur ve bunu gerçekleştirmek için yeşil çay her zaman oldukça lezzetli bir seçim olmuştur.
2. Günde ne miktarda su içmelisiniz?
Bilindiği üzere, günde en az iki litre su içmek oldukça önemlidir. Su içmek organların doğru şekilde işlemelerine yardımcı olmaktadır, böbreklerin kanı filtrelemesini ve içinde yer alan toksinleri elimine etmesini sağlar, karaciğer fonksiyonlarını arttırır, sindirim sisteminizin en iyi şekilde çalışmasını sağlayarak ağrı ve rahatsızlık hissi yaşamaksızın tuvalete gitmenize ön ayak olur.
Evden çıkmadan önce çantanıza bir şişe su koymak çok zor bir şey değildir. Eğer içtiğiniz suya biraz farklı lezzetler katmak isterseniz, içine biraz limon suyu katabilirsiniz, böylece hem tazelik hissi hem de lezzet katmış olursunuz.
3. Salata anahtar öneme sahiptir
Buzdolabınıza veya dondurucunuza hazırlanması kolay mikrodalga fırında pişirilen yemekleri sokmayın. Hazır gıdalardan kaçının. Lif açısından zengin taze sebze ve meyveleri tüketmek oldukça önemlidir. Salata hazırlamak oldukça kolaydır.
Elinizde ne varsa salata kasesine koyun; mesela taze veya kurutulmuş meyvelerle süslenmiş ıspanak salatası gibi. Bir miktar ıspanak üzerine birkaç dilim ananas ve biraz yemiş, ızgara tavuk ve üzerine zeytinyağı veya misket limonu suyu gezdirmekle oldukça lezzetli bir öğün elde etmiş olursunuz.
Unutmayın, çiğ gıdalar tüketmek sağlıklı sindirim enzimlerinin salgılanmasını arttırır ve tüm sisteminiz için sindirim işlemini daha kolay hale getirir. Eğer yapabiliyorsanız domates, soğan ve yeşil biberi de çiğ olarak tüketin.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Pancar Tarifleri
Peki yanında koca bir bardak pancar suyuna ne dersiniz? Ya da üzerinde yağ ve sirke gezdirilmiş enginar ister misiniz? Sindirim problemlerinizin üstesinden gelebilmek için birçok lezzetli ve basit tarifler bulunmaktadır.
Unutmayın, suyu emen gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir, bunları sisteminizden uzaklaştırmalı (astrenjan) ve yerlerine sindirime yardımcı (elma, muz ve armut) gıdalar tüketmelisiniz.
4. Ekmekten korkmayın
Yeni bir diyete veya rutine başlarken dikkatli olun. Genellikle ne tür gıdalar tüketebileceğiniz konusunda oldukça katı kurallar bulunur ve sağlıklı bir sindirim için oldukça gerekli olan ve içinde tam tahıl ve taneler bulunan gıdalardan uzak kalmış olabilirsiniz.
Ekmek yemekten korkmayın, her ne kadar ekmek yemenin size kilo aldıracağını düşünseniz de aslında bu doğru değildir. Dengeli beslenme iyi bir şeydir, fakat ekmek içerisinde yer alan lif ve taneleri tüketmek de sağlıklı ve besleyici bir diyetin parçasıdır. Günlük ihtiyacınızı karşılayarak kabızlık sorununuzla mücadele edebilir ve sonuç olarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
İdeal olarak, tam tahıllı ekmekleri tüketiyor olmanız gerekmektedir. Beyaz ekmekten kaçının, zira bu ekmekler genellikle ilave yağ ve rafine unlarla üretilmektedir. En çok tavsiye edilen ekmek tahılla yapılan, içinde çavdar ve sağlıklı yağlar barındıran ekmektir ve bu ekmek tuvalete daha kolay gitmenize yardımcı olmaktadır.
5. Günlük olarak egzersiz yapın
Günlük olarak yapılan yarım saatlik veya kırk dakikalık yürüyüşler sizi sağlıklı tutmak için yeterli olacaktır. Hareketsiz bir yaşam şekli sindirim sisteminiz üzerinde zararlı etkiler gösterir ve sindirim sisteminizin çalışmamasına veya düzgün işlememesine sebep olur.
Sürekli hareket etmek oldukça önemlidir. Koşu yapmaya çıkın, yürüyüş yapın veya bisiklete binin. Her sabah yürüyüş yapmak için yanınıza bir arkadaşınızı alın ve bunu sadece bir egzersiz olmaktan çıkarıp eğlenceli bir aktiviteye dönüştürün. Eğer bunu günlük rutin haline getirirseniz, vücudunuz ve sindirim sisteminiz size minnettar kalacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Savaşer, S., Sonat Kurt, A., Mutlu, B., Filiz, G., & Aydoğar, N. (2011). Kabızlık Nedeniyle Hastaneye Başvuran Çocukların Özellikleri / Characteristics of Children Admitted to Hospital for Constipation. Güncel Pediatri Dergisi.
- Yasukawa D, Hori T, Machimoto T, et al. Outcome of a modified laparoscopic suture rectopexy for rectal prolapse with the use of a single or double suture: A case series of 15 patients. Am J Case Rep 2017; 18: 599-604.
- Yang SJ, Yoon SG, Lim KY, et al. Laparoscopic vaginal suspension and rectopexy for rectal prolapse. Ann Coloproctol 2017; 33 (2): 64-69.
- Langenbach MR, Berengolts A. External prolapse of the rectum: stapled prolapse resection. Not only for older and frail patients. Minerva Chir 2017 Mar 31. doi: 10.23736/S0026-4733.