Kabızlık Sorunundan Kurtulmak İçin 5 Öneri
Kabızlık, bağırsaklarınızda normalden daha az su olduğunda ortaya çıkan, bağırsak hareketi azalmasının belirtilerinden birisidir. Ayrıca çeşitli ilaçlar da kabızlığa neden olabilir. Bu yazımızda size doğal yöntemler ve dünyanın her yerinde bulabileceğiniz malzemelerle kabızlığı hızlı bir şekilde nasıl giderebileceğinizi anlatacağız.
Kabızlık sorununa karşı önlemler
1. Su için
Kendinizi kabız gibi hissettiğinizde iki ile dört bardak arası ılık su için. Eğer birkaç gündür kabızsanız, sabahları uyanır uyanmaz su için. Günde en az 10 bardak ılık su içmelisiniz.
Su, bedeninizdeki toksinleri ve kalıntıları atmak için en etkili sıvılardan birisidir. Meyve suyu veya gazoz gibi diğer içecekler suyun yerini tutamaz ve ne kadar doğal oldukları söylenirse söylensin, genelde ekstra şeker içerirler. Bu şeker kabızlığınızı daha kötü bir hale getirebilir.
2. Meyve ve sebze yiyin
Günlük lif tüketiminizi artırmak için meyve, sebze ve diğer lifli gıdalardan tüketin. Günde en az 24 – 38 gram arası lif tüketmeye çalışın. Kabızlık, tam tahıl lifleri, kepek, meyve ve sebze yerine aşırı yağ, işlenmiş şeker ve süt ürünleri tüketilmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Tüm gün yediğiniz şeylerden yeterli lif aldığınızı düşünüyorsanız bile, lif takviyesi almak isteyebilirsiniz. Lifler her zaman insan bedenindeki enzimler tarafından sindirilemezler ve kana karışamayabilirler. Bu yüzden bağırsakta kalıp su emerek dışkıyı yumuşatırlar.
Lif açısından zengin bazı yiyecekler: Frambuaz, armut, elma, tam tahıllı makarna (pişmiş), arpa (pişmiş), barbunya (pişmiş), börülce (pişmiş), mercimek (pişmiş), enginar (pişmiş), armut (pişmiş) ve brokoli.
3. Kahve için
Pek çok kişi kahvenin kabızlık için hızlı bir çözüm olduğunu bilir. Kahvenin içerisindeki kafein sindirim sistemi kaslarını tetikleyerek bağırsak hareketlenmesi başlatır.
Diğer yandan, kahve bir idrar söktürücü olduğu için dışkının nemliliğini azaltıp çıkartılmasını zorlaştırır. Doktorlar bu yüzden kahve, alkol, kola ve çay gibi idrar söktürücülerin tüketilmemesini önerirler.
Bunu da okuyun:
4. Erik yiyin
4 erik yiyin veya iki bardak erik suyu için. Erikler lif açısından zengin olmanın yanı sıra kabızlığa doğal olarak iyi gelen, dışkı yumuşatıcı bir şeker olan sorbitol maddesini barındırırlar. Sorbitol, kabızlık riskini azaltan ve dışkı atılma süresini kısaltan, orta dereceli bir bağırsak tetikleyicidir.
Eğer eriklerin dokusunu ve tadını sevmiyorsanız, erik suyu sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Birkaç saat içerisinde etkisini göstereceğinden, ikinci bardağı içmeden önce ilk bardağın etkisini göstermesini bekleyin. Eğer beklemezseniz, ishal olma ihtimaliniz artabilir.
100 gram erik 14.7 gr sorbitol içerirken, 100 gram erik suyu 6.1 gram sorbitol içerir. Erik suyu işlenmiş olduğu ve ekstra şeker içerdiği için, erikle aynı etkiyi göstermesi için daha çok tüketmeniz gerekir.
5. Egzersiz yapın
Eğer mümkünse 10 dakikadan fazla oturmamaya çalışın ve bedeninizi hareket halinde tutun. Orta zorlukta fiziksel egzersiz yapmak daha faydalıdır ancak 30 dakikalık bir yürüyüş de bağırsaklarınıza iyi gelecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rao, S. S. C., Rattanakovit, K., & Patcharatrakul, T. (2016, May 1). Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology. Nature Publishing Group. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2016.53
- Krogh, K., Chiarioni, G., & Whitehead, W. (2017, June 1). Management of chronic constipation in adults. United European Gastroenterology Journal. SAGE Publications Ltd. https://doi.org/10.1177/2050640616663439
- Maslekar, S., & Jayne, D. G. (2011). The management of constipation. In Contemporary Coloproctology (pp. 389–408). Springer-Verlag London Ltd. https://doi.org/10.1007/978-0-85729-889-8_27