Kabızlık için Mükemmel Çay Tarifleri
Eğer beslenme tarzınız nedeniyle kabızlık sorunu yaşıyorsanız, bu makaleyi mutlaka okumalısınız! Düzenli olarak boşaltım yapamamak rahatsızlık ve şişkinlik hissine, ağrıya ve bazı diğer sorunlara yol açabilir.
Aşağıda kabızlık için en iyi demleme çay tariflerini bulabilirsiniz:
Kabızlık nedir ve neden olur?
Kabızlık boşaltım işlevi eksikliği veya boşaltım işlevinin tam olarak gerçekleştirilememesi olarak tanımlanabilir. Günümüzde bu rahatsızlık oldukça yaygın görülmektedir, bunun sebepleri arasında şunlar bulunur:
- Yetersiz beslenme
- Yeteri kadar lifli gıda tüketmeme
- Hareketsiz hayat tarzı
- Egzersiz eksikliği
- Yeteri kadar sıvı tüketmeme
- Stres
- Alışkanlıklarda yapılan değişiklikler
Bazı kişilerde, kabızlık yukarıda bahsedilen sebeplerin dışında başka durumlardan da kaynaklanıyor olabilir. Bu rahatsızlıklar şunlardır:
- Tiroid problemleri
- Karaciğer hastalığı
- Bağırsak tıkanması
- Hamilelik
- Menopoz
Kabızlık semptomları şu şekildedir:
- Bağırsakları boşaltmada zorluk
- Bağırsak hareketlerinde ağrı çekme
- Sert ve kuru dışkı
- Karında iltihaplanma
- Düzensiz bağırsak hareketleri (4 günde bir)
Ayrıca bakınız: Müshil Kullanmadan Kabızlığı Nasıl Tedavi Edersiniz?
Kabızlığa iyi gelen en iyi demleme içecekler hangileridir?
Bu sorundan doğal ilaçların sağladığı avantajlar yardımıyla kurtulmak mümkündür.
Laksatif özellikler içeren bitkiler ciddi oranda yardım sağlayabilmektedir. Atık maddelerden kurtulacak ve vücuttaki toksinlerin fermantasyonu sonucu oluşan hastalıklardan kaçınmış olacaksınız.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için her gün günde en az bir kere tuvalet yapmaya ihtiyacınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Dışkınız yumuşak olmalı ve dışkınızı yaparken fazla efor sarf etmiyor olmanız gerekmektedir. Aksi durumda, bu kabızlık sorununuz olduğu anlamına gelmektedir.
Günde 2 litre suya ilave olarak, aşağıda bahsedilen laksatif özellikli demleme çaylardan günde 2 veya 3 bardak içmeniz gerekmektedir:Ayrıca bakınız: Kabızlık için 10 Doğal Laksatif
1. Keten Çayı
Keten bitkisinin tohumu kabızlığa karşı sadece bir kaç günde etkisini gösterir.
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
Yapılışı
- Suyu 3 dakika boyunca kaynatıp ateşten alın, keten tohumlarını ekleyin ve bir kaç dakika soğumasına izin verin. Sonra süzün ve için. Bu içeceği dilerseniz damak tadınıza göre içine bal katarak tatlandırabilirsiniz.
- Sabah kahvaltıdan önce ve öğleden sonra bir hafta boyunca bir bardak tüketin.
2. Kepekli Yulaflı İçecek
Bu karışım size bağırsaklarınızı hızlıca boşaltma ve kabızlıktan kaçınma imkanı sağlar. Hoş bir tatla tedavi sağlar.
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 yemek kaşığı kepekli yulaf
Yapılışı
- Malzemeleri karıştırıp 5 dakika boyunca kaynatın. Ateşten alın ve soğumaya bırakın. Sonra süzün ve için.
3. Isırgan Otu Çayı
Bu bitki vücut için oldukça faydalı birçok özelliği içinde barındırmaktadır. Yapılan araştırmalar, içerdiği maddelerden birinin bağırsak hareketini tetikleyerek dışkı atımını sağladığını ortaya çıkarmıştır.
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 avuç dolusu ısırgan otu yaprağı
Yapılışı
- Yaprakları 15 dakika boyunca kaynatın, daha sonra ateşten alın ve 10 dakika soğumaya bırakın, sonra süzerek için. Aç karnına bir bardak ve daha sonra ana yemekten sonra iki bardak daha içerek tüketin.
4. Aloe Vera Çayı
Bu doğal karışım kronik veya uzun süreli kabızlık çekenler için oldukça faydalıdır.
Malzemeler
- 2 bardak su
- 1 parça aloe vera (avuç büyüklüğünde)
- Yarım limonun suyu
Yapılışı
- Aloe verayı suda birkaç dakika kaynatın. Ateşten alın ve bir blenderle karıştırın. Soğumadan önce içine limon suyunu ekleyin. Yemeklerden önce aç karna bir bardak ve öğle veya akşam yemeğinden sonra bir bardak olacak şekilde içmenizi tavsiye ediyoruz.
5. Ebegümeci Çayı
Kabızlık da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde, topikal kullanımının yanı sıra dahili olarak da kullanılabilmektedir.
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 avuç dolusu ebegümeci yaprağı
Yapılışı
- 10 dakika boyunca kaynatıp ateşten alın ve süzmeden önce demlenmesine izin verin. Günde en fazla üç kez tüketin. Toksinleri daha hızlı dışarı atmanıza ve gıdaları daha iyi sindirmenize yardımcı olacaktır.
6. Zeytin Yaprağı Çayı
Bağırsak şikayetleri için bu bitkinin yaprakları oldukça faydalıdır.
Malzemeler
- 2 bardak su
- 2 yemek kaşığı zeytin yaprağı
Yapılışı
- 5 dakika boyunca kaynatıp ateşten alın ve 5 dakika boyunca soğumaya bırakın. Süzdükten sonra, tercihen aç karna, 2 bardak için. Daha iyi etki göstermesi için ısıtmaya başlamadan önce ısıtma kabınıza yarım yemek kaşığı keten tohumu ekleyin. İçtikten hemen sonra beklemeden bir yemek kaşığı ekstra saf zeytinyağı için.
7. Mine Çiçeği Çayı
Bu bitki iltihaplanmaya karşı, ağrı kesici, antispazmodik ve laksatif tonik olarak mükemmel bir işleve sahiptir. Kabızlık ve gastrit üzerinde oldukça iyi bir etkiye sahiptir. Hipertiroidi olan kişilere tavsiye edilmemektedir.
Malzemeler
- 1 bardak kaynar su
- 1 çay kaşığı kurutulmuş mine çiçeği
Yapılışı
- Suyu kaynattıktan sonra çiçekleri içine atın ve 10 dakika soğumaya bıraktıktan sonra süzün ve için. Günde iki kez tüketin.
8. Meyan kökü
Bu bitki mide mukozasını korur, mide yanmasını önler ve bağırsak fonksiyonlarının işlemesine yardımcı olur. Uzun süre kullanılmamalıdır, çünkü sıvı kaybına veya yüksek kan basıncına sebep olabilmektedir.
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 çay kaşığı kurutulmuş meyan kökü
Yapılışı
- 15 dakika kaynatın ve demlenmeye bırakın. Günde bir bardak için.
9. Sinir otu
Bu bitki müsilaj açısından oldukça zengindir ve kronik kabızlık gibi durumlarda kullanılması tavsiye edilmektedir. En iyi sonucu alabilmek adına beraberinde bolca su içilmesi gerektiğini not edin (yeterli su içilmemesi durumunda bağırsak tıkanıklığına yol açabilmektedir).
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 yemek kaşığı sinir otu
Yapılışı
- Bitkinin çayını yapın ve soğumaya bırakın, süzün ve her gece yatmadan önce için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x
- Higgins, P. D. R., & Johanson, J. F. (2004). Epidemiology of Constipation in North America: A Systematic Review. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.2004.04114.x
- Narotzki, B., Reznick, A. Z., Aizenbud, D., & Levy, Y. (2012). Green tea: A promising natural product in oral health. Archives of Oral Biology. https://doi.org/10.1016/j.archoralbio.2011.11.017