Kadın Hijyen Ürünlerinin Yüzde 85'i Glifosat İçeriyor

Toksinlerin yarattığı riskten kurtulmak için organik pamuktan üretilmiş ürünleri veya zararlı maddeler içermeyen ürünleri tercih etmeye çalışın.
Kadın Hijyen Ürünlerinin Yüzde 85'i Glifosat İçeriyor

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yıllardır dünya çapında pek çok firma tamponlar, hijyenik ıslak mendiller, genital bölge sabunları ve pedler gibi kadın hijyen ürünleri üretmektedir. Bu ürünler hem kadınların regl döneminde hem daha rahat olmalarını hem de kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar ancak bu ürünlerin bazıları sağlığınız için iyi olmayabilir; hatta glifosat gibi zarar verici maddeler içerebilir.

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) ve kadın hijyen ürünleri endüstrisi, 1970’lerin sonu ve 1980’lerin başlarında, Amerika’da tampon kullanımı nedenli enfeksiyon sonucu 50’den fazla kadının öldüğünün farkındaydılar.

Bu trajik olaylara rağmen, hem FDA hem de endüstri bu olayları önemsemeyerek, sadece birer söylenti gibi göstermeye çalıştı.

Tüketiciler bu ürünleri ekstra bir dikkat göstermeden kullanmaya devam ederken, bilimsel araştırmacılar bu ürünlerin içerdikleri sentetik liflerin ölümcül bakteriler barındırabileceğini, hatta toksik olan bazı kimyasallar salgılayabileceklerini keşfettiler.

Araştırmacılar, Procter and Gamble tarafından üretilen Rely ürününün (ekstra emici tampon) en tehlikeli ürünlerden birisi olduğunu keşfettiler. Firma, yıllardır bu ürün hakkında kullanıcılardan gelen şikayetleri göz ardı etmekteydi.

1975 yılında Procter and Gamble bir basın açıklamasında tamponlarının ne kadar tehlikeli olabileceğini açıkladı ve kullandıkları malzemenin kanserojen içerdiğini ve uzun süreli kullanımda vajinadaki doğal floraya zarar verebileceğini kabul ettiler.

tampon tutan kadın

Birkaç yıl sonra, 1980 yılında ürünleri piyasadan toplatıldı ancak pek çok kadın kısır kaldı hatta bazıları histerektomi olmak zorunda kaldı.

Endişe devam ediyor

Sağlık konusunu yakından takip edenlerinizin de büyük ihtimalle bildiği üzere, geçtiğimiz yıllarda tamponlardaki toksik maddeler sağlık alanında bir endişeye neden olmuştu.

Sadece Amerika’da yılda 6 milyon hektarlık pamuğa 38.000 ton böcek ilacı sıkılmaktadır.

Bu yeterli değilmiş gibi, beyazlatma aşamasında pamuğa klorlanmış hidrokarbonlar gibi toksik kimyasal maddeler eklenmektedir ve bunların arasında insanlar için aşırı zehirli olduğu bilinen diyoksin de bulunmaktadır.

Kadın Hijyen Ürünlerinin %85’i Glifosat İçeriyor

2015 yılında kadın hijyen ürünlerinin, kadın sağlığı için ciddi risk taşıdığı keşfedildi.

Glifosat olarak adlandırılan bir madde Monsanto tarafından üretilen “Roundup” bitki ilacında kullanılmaktadır ve bu maddeye kadın hijyenik ürünlerinin çoğunun üretiminde kullanılan genetik olarak modifiye edilmiş pamukta da rastlanmıştır.

İspanya, La Plata Üniversitesinde Damian Marino tarafından yapılan bir araştırmada; halihazırda marketlerde ve eczanelerde satılan, pamuk içeren kadın hijyen ürünlerinin %85’inde glifosata rastlanmıştır.

Bu araştırma La Plata bölgesinden toplanan numune ürünlerde yapılmıştır ve bu ürünler arasında tamponlar, pedler ve kadın bakımı için üretilen diğer ürünlerle pamuklu çubuk ve gazlı bez gibi başka ürünler de bulunmaktadır.

Yaptıkları araştırmaya göre bu ürünlerin %85’inde glifosat, %62’sinde de AMPA (glifosat yan ürünü) olduğu ortaya çıkmıştır.

Çalışmanın baş araştırmacılarından birisi olan Dr. Medrado Avila Vazques, araştırma sonuçlarına çok şaşırdığını söylemektedir.

“Bizim odağımız besin maddelerinde glifosat olmasıydı ve neredeyse tüm hastanelerde ve kliniklerde kullanılan çeşitli ürünlerde bu kanserojen maddenin olabileceğini düşünmedik. Bu konuya derhal müdahale edilmeli.”

Bu ürünlerin bir alternatifi var mı?

menstrual kap

En kesin çözüm bu bahsettiğimiz ürünleri kullanmayı bırakmak olsa da, aslında regl döneminde sundukları rahatlıktan dolayı bu ürünleri bırakmak pek de kolay değil.

Bu ürünlerde rastlanan toksik maddelerden uzak durmak için organik pamuktan üretilen ürünler tercih edebilir veya menstrüasyon kapları ve kumaş pedler gibi zararlı maddeler içermeyen ürünleri tercih edebilirsiniz.

Ayrıca uzmanlar vajinanızın doğal bakterisini ve florasını korumaya özen göstermeniz gerektiğini, sert sabunlar ve benzeri ürünler kullanmaktan kaçınmanızı ve bu hassas bölgeyi yıkarken nazik davranmanızı öneriyorlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Shehin, S. E., Jones, M. B., Hochwalt, A. E., Sarbaugh, F. C., & Nunn, S. (2003). Clinical safety-in-use study of a new tampon design. Infectious Disease in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1080/10647440300025504

  • Schlievert, P. M., Nemeth, K. A., Davis, C. C., Peterson, M. L., & Jones, B. E. (2010). Staphylococcus aureus exotoxins are present In Vivo in tampons. Clinical and Vaccine Immunology. https://doi.org/10.1128/CVI.00483-09


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.