Rahim Kanserine Yol Açabilecek 7 Faktör

Doğrudan bir bağlantı henüz bulunmamış olsa da, sağlıksız bir beslenme ile hareketsiz bir yaşam sürmek vücutta tümör hücrelerinin gelişimine yol açacak toksin birikimine yol açar.
Rahim Kanserine Yol Açabilecek 7 Faktör

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Rahim kanseri dünyanın her yerindeki kadınları etkilemektedir. Rahim kanserine sebep olan şey; rahimdeki hücrelerin anormal büyümesi ve kötü niyetli tümör hücrelerinin oluşmasıdır.

Modern tıbbin bu tür kanseri teşhis etme ve tedavi etme kabiliyetine rağmen, bu hastalık dünya çapında, 30-59 yaş arası kadınların ölüm nedenleri arasında 4. sıradadır. 

Vakaların bir çoğu HPV (İnsan Papilloma Virüsü) ile doğrudan bağlantılıdır, ancak diğer sebepler de araştırılmaktadır. Birçok insan bunları bilmediği için sizlere rahim kanseri gelişmesiyle bağlantılı olan 7 faktörden bahsetmek istiyoruz. Gelin beraber okuyup inceleyelim!

1. Rahim Kanserine Sebep Olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV)

hpv aşısı

Rahim kanserine dönüşen kanser öncesi lezyonların %98’i bazı HPV tipleriyle bağlantılıdır. Erkekler bu virüsün taşıyıcısıdır ve cinsel ilişki sırasında bunu kadınlara aktarırlar.

Şu ana kadar bu enfeksiyondan korunmak için en etkili yöntemlerden biri aşı olmaktır. Bu aşı 9 ila 45 yaşları arasında üç doz olarak verilir.

Kanseri Önleyen 22 Yiyecek ile ilgili bilgi sahibi olmak ister misiniz?

2. Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek

Erken yaşta cinsel olarak aktif olmak kadın sağlığı için olumsuz etki yaratabilir çünkü bu dönemlerde henüz rahim tam olarak gelişmemiştir ve bu nedenle virüs ve hastalıklara karşı çok hassastır. Bu tür riskleri ve kadın sağlığına olumsuz etkisi olan diğer sonuçları tanıyabilmek için erken yaşta cinsellik eğitimi çok önemlidir.

3. Tütün ürünleri kullanmak

sigara söndüren el

Sigara içmek sadece akciğer kanserine değil, aynı zamanda diğer tümörlerin oluşumuna da etki eder. Gündelik olarak sigara içen kadınlar arasında rahim kanserine yakalanma riski sigara içmeyenlere göre dört kat daha fazladır. Bu; tütün içerisindeki zararlı kimyasallardan kaynaklıdır ve bunlar kanserli hücrelerin büyümesine neden olur.

4. Doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmış olmak

Doğum kontrol hapları üzerinde yapılan gelişmeler riskleri en aza indirmiş olsa da, sürekli olarak 5 yıl boyunca doğum kontrol hapı kullanmış olmak bu tür kanser riskini arttırır. Lütfen bunun küçük bir olasılık olduğunu unutmayın, rahim kanseri genelde HPV yüzünden oluşur.

5. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek

koltukta oturan göbekli insan

Aşırı kilolu olan ve hareketsiz bir yaşam tarzı süren kadınların yetişkinlik döneminde bu hastalığı deneyimlemesi olasıdır. Hareketsiz bir yaşam kan dolaşımı problemlerine yol açar ve enfeksiyon kapma riskini arttırır. Bunun ötesinde, aşırı yağ ve toksinler tümör hücrelerinin büyümesini arttırarak durumu kötüleştirir. 

6. Klamidya enfeksiyonu

Klamidya, kadın üreme organlarını etkileyen yaygın bir bakteridir. Cinsel ilişki aracılığı ile aktarılır ve kısırlığın ana nedenlerinden biridir, çünkü enfeksiyon pelvis bölgesini şişirdiği zaman bu doğrudan doğurganlığı etkileyebilir.

Yapılan bir kan testinden sonra, klamidya taşıyan kadınların daha önce hiç bu enfeksiyonu deneyimlememiş kişilere oranla daha yüksek rahim kanseri riski taşıdığı ortaya konmuştur. Birçok durumda, bundan etkilenen kadınlar herhangi belirgin bir belirti göstermez. Bu enfeksiyon genelde muayene ile tespit edilir.

7. Hastalığın ailede olması

anne ve kız

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, rahim kanseri de genetik faktörlerden kaynaklı olarak oluşabilir. Aile sağlık geçmişinde iki veya üç kere rahim kanseri görülmüş kadınların, ailesinde bu hastalığın görülmediği kişilere göre bu hastalığı taşıma riski daha yüksektir.

Bazı uzmanlar, ailede kalıtsal olarak rahim kanseri olmasının yine aile geçmişinden kaynaklı olan HPV’ye hassas bağışıklık sistemlerinden kaynaklı olduğunu düşünmektedir. Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu düzenli olarak test olmaktır. Pap Smear ve HPV testleri erken teşhis için anahtardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.