Kadınlarda Kalp Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Kalp hastalıkları erkeklere özgü bir şey değildir. Yapılan araştırmalara göre, bu hastalıkların görülme oranı kadınlarda daha çok büyüyor. Batı ülkelerinde her 90 saniyede bir, bir kadın kalp krizi geçiriyor. Peki, ne yapabilirsiniz? Kalp hastalıklarını önlemek için, yaşam tarzınızda ne gibi değişiklikler yapmalısınız?
Daha Çok Kadınları Etkileyen Kalp Hastalıkları
Ateroskleroz
Kadınlarda görülen en yaygın hastalıktır. Dokularda kolesterol birikimi ile başlar ve kalbe kan taşımakla görevli arterler yavaş yavaş tıkanır. Zaman içinde bu damarlar sertleşir ve neredeyse kan akımı için gerekli alan bırakmaz.
Böylece kalbe çok daha az kan gider ve sonuç olarak kalpte iskemi denen sorun ortaya çıkar. Eğer kan kalbe gitmezse, kalp krizi geçirirsiniz. Bunu asla unutmamalısınız.
Kadınlarda Hangi Semptomlar Görülür?
Kadınların karşılaştığı sorun, kalp hastalıklarının bazen başka şeylerle karıştırılabilmesidir. Bitkin hissedersiniz, sırtınız veya boynunuz ağrır, mide ağrısı çekersiniz, yorulursunuz…
Erkekler sol kollarında hafif bir ağrı duyarken, kadınlarda görülen kalp hastalığı semptomları, vücutlarında çok daha geniş bir alana yayılır; baş dönmesi, aşırı derecede yorgunluk gibi.
Bir diğer önemli belirtiyi, boyun damarlarınıza bakarak görebilirsiniz. Ayak bilekleriniz ve boyun damarlarınız şiştiyse, derhal bir doktora görünün.
Şu da ilginizi çekebilir: Kalp Krizini Fark Etmenin 5 Yolu
Strese Bağlı Kardiyomiyopati: Kırık Kalp Sendromu
Kadınlarda görülen en yaygın kalp hastalıklarından biridir. Çok yoğun derecede duygusal stres ile ilişkilidir. Kadınların günlük yaşantıları genellikle sorumluluk ve zorunluluklar ile doludur. İş, ev, çocuklar ve bazen de ailede hasta olan birine bakma. Tüm bunlar, stresin kadınlar üzerinde çok daha büyük bir etki yaratmasına sebep oluyor.
Kardiyomiyopati hastalığında, kalbin sol karıncığı aşırı derecede uyarılır ve şişer. Böylece işlevinde hafif derecede bozukluk meydana gelir. Her zaman ölümcül değildir, kalp krizi kadar ciddi de değildir ancak böyle bir hastalığın varlığından haberdar olmanız erken teşhis ve zamanında tedavi için önemlidir. Tedaviden genellikle olumlu sonuç alınır.
Kadınlarda Hangi Semptomlar Görülür?
Semptomlar, kalp krizine çok benzer. Genel sağlık durumunuzu gözden geçirmelisiniz. Aşırı derecede yoruluyor ve nedenini bilmiyor musunuz? Mideniz bulanıyor, mide ve alt karın bölgenizde ağrılar mı oluyor? Eğer durum buysa, çok stresli bir dönemden geçiyorsunuz demektir. Doktorunuza görünün.
Kalp Hastalıkları ve Menopoz Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Çok yakın bir ilişki vardır. Kadınlardaki östrojen hormonunu bir düşünün. Bu hormon, muhteşem bir işlevsellik sağlar. Sizi kalp hastalıklarından korur. Menopoza girdiğinizde ise, östrojen seviyeleriniz düşer ve şu durumlar ortaya çıkar:
- Kan damarlarının duvarlarında değişimler. Bu damarlar sertleşir, aterosklerotik plaklar oluşur ve kan pıhtılaşması görülür.
- Kolesterol değişir. LDL olarak bilinen kötü kolesterol yükselir.
- Fibrinojen denen maddenin miktarı artar. Bu durum; kanın pıhtılaşmasına, kalp krizine ve beyin kanamasına neden olur.
Kadınlarda Kalp Krizi Farklıdır
Daha önce de belirttiğimiz gibi, menopozla birlikte vücudunuzda belli değişimler meydana gelir ve kalp hastalıklarına karşı daha hassas olursunuz. Oluşan bu değişimlerdeki belirleyici faktör, östrojen seviyelerindeki azalmadır.
Kadınlarda, bir kalp hastalığı geçirme ihtimali menopoz esnasında ortaya çıkar. Ancak en önemli nokta şu: yapılan araştırmalara göre; kadınlar genellikle semptomları daha geç fark ettiği ve bu yüzden doktora daha geç gittiği için, kalp krizi geçirdikten sonra daha zor iyileşir.
Kalplerinin yardım istediğinin farkında olmadan yorgunluğu başka şeye yorarlar, kas ve mide ağrılarını başka hastalıklarla bağdaştırırlar.
Bu yazımıza da bir göz atın: Kalp Krizi ve Panik Atak Nasıl Ayırt Edilir?
Kadınlarda Kalp Hastalıklarını Önlemek
Yaşam Tarzında Değişiklikler
- Her gün sebze ve meyve yiyin. Günde beş adet sebze ve meyve yemeye ve portakal suyu ya da limonata içmeye çalışın. Tuz içerdikleri için, konserve sebzelerden uzak durun. Sebzelerin buharda pişirilmesini ve zeytinyağı ile tatlandırılmasını öneriyoruz.
- Tuz tüketimini azaltın.
- Tam tahıllar tüketin: özellikle pirinç, buğday ve çavdar.
- Kabuklu yemişler: uzmanlar, düzenli olarak kabuklu yemiş tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu yemişler kalp-damar sağlığınız için faydalıdır. Örneğin, kahvaltıda üç adet ceviz yiyebilirsiniz.
- Daha çok balık, daha az kırmızı et: sardalya, uskumru, tonbalığı ve somon balığı sağlıklı Omega-3 yağ asitleri içerir. Bu yüzden kırmızı et tüketiminizi azaltmalı, balık tüketiminizi arttırmalısınız.
- Tütün ürünleri, alkol ve şekerli içeceklerden uzak durun.
- Daima günde beş öğün yiyin: iyi bir kahvaltı edin, hafif bir akşam yemeği yiyin ve öğünler arasında hafif atıştırmalıklar yiyin.
- Kan basıncınıza dikkat edin.
- Kan şekeri seviyelerinize dikkat edin.
- Günde bir saat egzersiz yapın.
- Kilo almaktan kaçının.
- Düzenli olarak checkup yaptırın.
- Her şeyden önemlisi, stresi ve kaygıyı azaltarak duygusal yaşantınıza dikkat edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sociedad Argentina de Cardiología. 2019. Estrés: el riesgo cardiovascular es mayor durante el primer año. https://www.sac.org.ar/actualidad/estres-el-riesgo-cardiovascular/
- Dhandevi PEM and Rajesh JEEWON. 2015. Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/
- Francesco Palmero; Alicia Breva; José Diago; José Díez. 2000. Tasa cardíaca y síntomatología en mujeres con infarto de miocardio. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-863X2000000200010&script=sci_arttext
- Eugenio Arteaga Urzúa. 2016. Menopausia y riesgo cardiovascular. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872016001100001&script=sci_arttext&tlng=p
- Síndrome del corazón roto. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/broken-heart-syndrome/symptoms-causes/syc-20354617
- OMS. 2018. Salud de la mujer. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/women-s-health
- Daniel Ferrante; Jonatan Konfino; Raúl Mejía; Pamela Coxson; Andrew Moran; Lee Goldman; Eliseo J. Pérez-Stable. Relación costo-utilidad de la disminución del consumo de sal y su efecto en la incidencia de enfermedades cardiovasculares en Argentina. Revista Panamericana de Salud Pública. https://www.scielosp.org/article/rpsp/2012.v32n4/274-280/pt/
- Eva Gimeno. 2002. Frutos secos y salud. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-frutos-secos-salud-13041300
- PESCADO AZUL, ¿POR QUÉ BENEFICIA A TU CORAZÓN? Fundación del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2829-pescado-azul-ipor-que-beneficia-a-tu-corazon.html
- Steven A. Schroeder. 2013. New Evidence That Cigarette Smoking Remains the Most Important Health Hazard. The New England Journal of Medicine. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMe1213751
- Actividad física. OMS. https://www.who.int/dietphysicalactivity/pa/es/
- Anchique, Claudia V. (2011). Enfermedad cardiovascular en la mujer. Revista Colombiana de Cardiología, 18(4), 177-182. Retrieved January 25, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-56332011000400001&lng=en&tlng=es.
- American Heart Association. Statistical Fact Sheet. Populations 2009 Update: international Cardiovascular Disease Statistics 2009.
- Towfighi A, Zheng L, Ovblagele B. Sex specific trends in middle coronary heart disease risk and prevalence. Arch Intern Med 2009; 169: 1752-1766.
- Johannes J, Merz CN. Is heart disease inevitable for women? Heart health. Tool kit for every decade of a woman´s life. Cardiology in review 2011; 19 (2): 76-80.