Kadınlarda Kraliçe Arı Sendromu
Kraliçe arı sendromu profesyoneller tarafından fark edilmemektedir. Bununla birlikte, bazı kadınların rekabet dürtüsünü temel alan davranışlarını belirtmek için kraliçe arı sendromunu anlamaya çalışan pek çok insan vardır.
Kraliçe arının kovanda başrol oyuncusu rolü vardır. Etrafı pek çok erkek arının yanı sıra doğurgan olmayan dişilerle de çevrilidir. Bu durum da ona etrafındakilerden daha güçlü olduğunu hissettirir. Bu pek çok kadının uzun süre beklediği bir pozisyondur.
Toplum ve rekabet
Genç yaşlardan itibaren, etrafımızdakiler ile rekabet halinde olmayı öğreniyoruz.
Aslında, kendimizi başkaları ile kıyaslama isteğinden kaynaklandığına inandığımız rekabet, pek çok yetişkinde de görülebilecek bir şeydir. Bizi daha iyi bir yere getireceğini düşünsek de, aslında rekabet öz saygımızın düşmesine neden oluyor.
Bundan dolayı, kendimizi geliştirmeye çalışırken bunu kendimiz için değil başkalarına gösteriş yapmak için yapıyoruz. Aslında, çoğu zaman çevremizdekilerden daha iyi olmak için kendimizi geliştirmek isteriz. Böylece insanlar bizi kıskanacaktır.
Kraliçe arı sendromu tüm bunları kadınlara odaklanmış bir şekilde ele almaktadır.
Toplumda kadının yeri
Kadınlar çok fazla sosyal baskıya maruz kalırlar. Çoğu zaman gerçekçi olmayan güzellik standartları, mükemmel olma ve her şeyi doğru yapma baskısı ile uğraşmak zorunda kalıyorlar. Bunların hepsinin yanı sıra, onlara diğer kadınları rakip olarak görmeleri gerektiği öğretiliyor. Peki, neden erkekleri değil de kadınları kendimize rakip olarak görüyoruz?
Bu, çoğu kez kendimizi diğer kadınlarla daha fazla özdeşleştirdiğimiz içindir. Bunun yanı sıra, diğer kadınları eleştirmek, onları yargılamak ve daha iyi olmayı istemek gibi küçüklüğümüzden beri alışkanlık haline getirdiğimiz davranışların da bu durumda payı büyük.
Gördüğünüz gibi, bu davranışların ortadan kaldırılması gerekiyor. Eğer bu eleştirme ve rekabet dürtüsü devam ederse, bazı kadınlarda kraliçe arı sendromunu ortaya çıkıyor.
Bu yazımızı da okuyun: Beni Yargılayan Kendini Benim Yerime Koymalı
Kraliçe arı sendromu nasıl anlaşılır?
Bir kadının kraliçe arı sendromu yaşayıp yaşamadığını anlayabilmek için sadece davranışlarına odaklanmak gerekir. Bazen büyük bir egosu olduğunu, çok rekabetçi olduğunu veya kıskanç olduğunu düşünebilirsiniz ancak duruma farklı bir açıdan baktığınızda bundan çok daha fazlası vardır. Kraliçe arı sendromu olan kadınlar:
- Her zaman diğer kadınlar ile ilgili kötü konuşur. Yaptıklarını eleştirir ve söylediği her şey olumsuzdur ve aşağılayıcıdır.
- Olayların sonuçlarını düşünmeden kendilerini gösterme ve diğer kadınlar karşısında öne çıkma konusunda oldukça heveslilerdir. Aynı zamanda, çok rahatsız edici bir pasif-agresif davranış biçimini benimseyebilirler ve arkadaşlarını kaybedebilirler.
- Kendilerini daha güçlü hale getirmek için diğer kadınları “kurbanları” haline getirmeye çalışacaklardır. Bu şekilde, düşmanları olarak gördükleri diğer kadınların öz saygılarını azaltacaklardır.
Görebildiğiniz gibi, bu davranışlar oldukça zararlıdır. Eğer etrafınızda bu sendromu yaşayan bir kadın varsa, bu durum size pek çok zarar verebilir. Peki, bu sendromun arkasında ne var?
Güvensiz kadınlar
Kraliçe arı sendromundan muzdarip kadınlar, rakipleri olarak gördükleri kişilerin benlik saygılarını çiğnemeye ve zayıflatmaya ihtiyaç duyarlar. Ancak bunu yapma sebepleri aslında kendilerine güvenmemeleridir.
Bundan dolayı, aslında kendi güvensizliklerini diğer kadınlara yansıtırlar. Bunu yaparak, kendilerini eksik hissettikleri konularda özgüven kazanmaya çalışıyorlar.
Ne zaman bir başkasına kötü davranan biriyle, gösteriş yapmak isteyen biriyle veya oldukça “havalı” görünen biriyle karşılaşsak bu gerçeği aklınıza getirmelisiniz. Bu insanlar aslında göründükleri gibi değildirler ancak kendilerini çok güçlü ve üstün görürler. Aslında, buzdağının görünmeyen kısmında yaralı, kırılgan ve öz saygısı düşük bir insan vardır.
Bütün bunlara rağmen, bu tip insanlara ve kraliçe arı sendromundan muzdarip olan insanlara dikkat etmeliyiz çünkü bize çok fazla acı verebilirler. Farkına varmadan, bizi de kendi inançlarının, güvensizliklerinin ve kendilerine itiraf edemedikleri korkuların içine alıyorlar.
Kraliçe arı sendromundan muzdarip olduğunuzu düşündünüz mü? İş hayatınızda ya da kişisel yaşamınızda kraliçe arı sendromu olan birilerini tanıyor musunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
García-Velasco Rubio, O. (2013). El síndrome de la abeja reina. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/dctes?codigo=96188