Kalp Krizi Öncesi Belirtileri İçin Önemli İpuçları
Eğer daha öncesinden bir kalp krizi öncesi şikayetiniz, mesela göğüs ağrınız olduysa, vücudunuzun tam bir iyileşme sağlamasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını öğrenmeniz gerekir. Bu ciddi kardiyovasküler problemi önlemek için yeni yaşam tarzı alışkanlıkları edinmeniz de önemlidir.
Bugünkü makalede, kalp krizi öncesi belirtisi geçirmenin ne olduğunu, emarelerin neler olduğunu ve kriz anında neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bundan sonra nasıl düzelebileceğinize dair bazı önemli ipuçlarını paylaşacağız. Böylece yaşam kalitenizi basit ve doğal yollarla geliştirebilirsiniz.
Kalp krizi öncesi belirtisi nedir?
Kalp krizi öncesi belirtisi angina pektoris olarak da bilinir. Kalbinize ulaşan kan miktarı azalır. Bu arteriyel problem, tıbbi bir profesyonel tarafından derhal tedavi edilmeli ve takip edilmelidir.
Kalp krizi öncesi belirtisi , genellikle koroner arterlerde depolanan ve kalbe kan sağlayan fazla yağdan kaynaklanır. Bununla birlikte, bir kan pıhtısından da kaynaklanabilir. Yüksek kolesterol bu sorunun daha yaygın nedenlerinden biri olmakla birlikte, her yaşta ve çok farklı fiziksel koşullara sahip kişilerde de ortaya çıkabilir.
Bu yazımıza da bir göz atın: Menopoz Döneminde Kalp Sağlığı
Kalp krizi öncesi geçirip geçirmediğinizi nasıl anlarsınız?
Kalp krizi öncesi belirtileri genellikle yavaş yavaş başlar ve aşağıdakiler ile şekillenir:
- Bir veya iki kolda ağrı,
- Göğüste rahatsızlık ve sıkılık,
- Anksiyete, yorgunluk ve solunum zorluğu,
- Mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma,
- Genel rahatsızlık
- Sırt, boyun ve midede ağrı.
Kalp krizi öncesi belirtisi geçirme durumunda ne yapmalısınız?
Semptomları fark ettiğinizde, kalp krizi öncesi belirtileri gösteren veya kalp krizi geçiren birini tedavi etmek için atılması gereken adımları da bilmelisiniz. Reaksiyon zamanı çok önemli olduğu ve bir hayat buna bağlı olduğundan, işte en önemli ipuçlarından bazıları:
- Ambulansı arayın.
- Kişiyi sakinleştirmeye çalışın böylece daha rahat nefes alabilir.
- Kan dolaşımını hızlandırmak için kıyafetlerini gevşetin.
- Herhangi bir kalp ilacı kullanıp kullanmadığını sorun.
Kişi iyi olduğunu söylese bile, yukarıdaki işlem protokolünden sapmayın. Hastayı yalnız bırakmayın ve doktor tarafından reçete edilmemiş ilaçları vermeyin.
Şu da ilginizi çekebilir: Kalp Krizini Fark Etmenin 5 Yolu
İyileştirme adımları
Kötü alışkanlıklardan kaçının
Kalp krizi öncesi belirtiniz olmuşsa, muhtemelen en kötü yaşam tarzı alışkanlıklarınızı değiştirmek için güçlü bir motivasyonunuz oluşmuş demektir. Bu belirtilere sebebiyet verebilecek en ciddi faktörlerden bazılarını listeleyeceğiz. Bu davranışları en kısa zamanda değiştirmelisiniz:
- Sigara içmek
- Şişmanlık
- Hareketsiz bir yaşam tarzı
- Yüksek kolestorol
- Yüksek tansiyon
İyileşme için iyi alışkanlıklar
İyileşme için neleri aklınızda bulundurmalısınız?
- Kalp krizi öncesi belirtilerinin şiddeti, ne kadar dinlenmeye ihtiyacınız olacağını belirler.
- Anksiyete, stres veya manik duygusal durumlardan kaçınmaya çalışın.
- Geceleri iyi dinlenmek ve gerekirse gün içerisinde şekerleme yapmak önemlidir.
- Zamanla, aktivite düzeyinizi kademeli olarak artırabilir ve orta derecede yoğun bir egzersiz yapabilirsiniz.
- Ani hareketlerde bulunmayın veya çok fazla ağırlık kaldırmamaya çalışmayın. Vücudunuzu zorlamaktan kaçının. Aksi takdirde kalp, damar tıkanıklığına rağmen çok fazla kan pompalamaya çalışırken tehlikeli oluşabilir. Bazı kısa yürüyüşler veya hafif ev işi ile başlayın.
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi, alkol ve tütün kullanımının yanı sıra pasif içici konumunda kalmamak da önemlidir.
Sağlıklı bir diyet
Kolesterol ve trigliserit seviyenizi dengelemek ve kan basıncını düzenlemek için yiyecekler hayati önem taşır. Ayrıca, sağlıklı bir kiloda kalmanızı sağlayıp, genel olarak yaşam kalitenizi arttırır. Tüketilmemesi ya da en aza indirilmesi gereken besinler:
- Yağlı ve işlenmiş gıdalar
- Kızarmış yiyecekler
- Hamur işleri
- Şekerler
- Kötü kaliteli yemek yağları
- Sosis
- Peynir
- Rafine un
- İşlenmiş süt ürünleri
- Şekerli gazlı içecekler
- Tuz
Önerilen yiyeceklerden bazıları ise şunlardır:
- Meyve ve sebzeler
- Meyve suları ve ev yapımı karışımlar
- Kepekli tahıllar
- Fındık ve tohum
- Süper yiyecekler (spirulina, beslenme mayası, kenevir tohumu, kakao vb.)
- Mantarlar
- Deniz yosunu
- Doğal tatlandırıcılar: bal, stevia, ksilitol vb.
- Deniz tuzu veya Himalaya tuzu (ılımlı)
- Balık
- Yumurtalar
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Furuta, Y., Hata, J., Mukai, N., Hirakawa, Y., Ago, T., Kitazono, T., … Ninomiya, T. (2018). Secular trends in the incidence, risk factors, and prognosis of transient ischemic attack in Japan: The Hisayama Study. Atherosclerosis. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2018.04.010
- Wehrmacher, W. H., & Bellows, R. (2004). Unstable Angina. Comprehensive Therapy. https://doi.org/10.1007/s12019-004-0018-y
- U.S. Department Of Health And Human Services. (1996). Physical Activity and Health: A Report of the Surgeon General. U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. https://doi.org/10.1080/01635580903441295
- Myers, J. (2003). Exercise and Cardiovascular Health. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000048890.59383.8D
- National Institute for Health and Care Excellence. (2013). Myocardial infarction: cardiac rehabilitation and prevention of further cardiovascular disease | 1-recommendations | Guidance and guidelines | NICE. NICE Guidelines.
- Lopaschuk, G. D., Ussher, J. R., Folmes, C. D. L., Jaswal, J. S., & Stanley, W. C. (2010). Myocardial Fatty Acid Metabolism in Health and Disease. Physiological Reviews. https://doi.org/10.1152/physrev.00015.2009
- Jeejeebhoy, K. N., & Sole, M. J. (2001). Nutrition and the heart. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1054/clnu.2001.0413