Menopoz Döneminde Kalp Sağlığı

Menopoz döneminin başlangıcında kalp hastalıklarını tetikleyebilecek risk faktörlerinin sayısı artmaktadır. Kalp sağlığınız için iyi alışkanlıklarınızın olması oldukça önemlidir.
Menopoz Döneminde Kalp Sağlığı
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Menopoz döneminde olmak esasında kalp hastalıklarına sebep olmaz. Fakat kadınlarda menstürasyon sona erdiğinde, belirli risk faktörlerinin sayısı artmaya başlar. Fazla yağ içeren bir beslenme düzenine sahip olmak, sigara içmek ve  bunlar gibi diğer sağlıksız alışkanlıklar da kalp sağlığını etkiler.

Kalp hastalıklarına yakalanma riski, insanlar yaşlandıkça artar fakat kadınlar için bu hastalıkların belirtileri menopoz döneminin başlangıcından sonra daha bariz hale gelebilir.

Ortalama menopoza girme yaşı 45’tir. Bu döneme perimenopoz adı da verilir. Menopoz dönemine girdikten 10 yıl sonra kadınlarda kalp krizi riskinde artış görülmektedir.

Kalp hastalıklarının kadınların ölümüne yol açan bir numaralı sebep olduğu söylenebilir. Her 3 yetişkin kadından biri çeşitli kalp hastalıklarına sahiptir.

Menopoz ve Kalp Sağlığı Arasındaki Bağlantı

menopoz döneminde

Kadınlar, regl olmaları sona erdiğinde menopoz dönemine girmiş olurlar. Bu genellikle 50’li yaşlardaki kadınların deneyimlediği doğal bir süreçtir fakat daha erken de meydana gelebilir.

Menopoz döneminde yumurtalıklar regl döngüsünü kontrol eden bir hormon olan östrojen hormonunu üretmeyi durdururlar. Östrojen hormonu aynı zamanda damarların güçlü ve akışkanlığa elverişli olmasını sağlayan hormondur.

Menopoz kalp hastalıklarına sebep olmaz fakat bu dönemde artan riskler bazı kalp rahatsızlıklarının meydana gelmesine sebep olabilir. Menopoz döneminde şunları yaşayabilirsiniz:

  • Tansiyon yükselmesi.
  • LDL ya da “kötü” kolesterol seviyesinin yükselmesi.
  • Bazı “kötü” kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olan HDL ya da “iyi” kolesterol seviyesinin azalması.
  • Trigliserit (Bir tür kan yağı olan) seviyelerinin yükselmesi.

Östrojen hormonu ile (menopoz öncesinde) kalp hastalıkları ve felç riskinin düşük olması arasında bir bağlantı var gibi görünse de, doktorlar menopoz dönemine girildikten sonra kalp hastalıklarının önlenmesi için östrojen alınmasını tavsiye etmemektedirler.

Kadınlarda Kalp Hastalıklarının Belirtileri

yelpazeyle serinlemeye çalışan kadın

Kadınlar için de erkekler için de yaşlandıkça kalp hastalıklarına yakalanma riski artar. Bazı belirtilerin yaşlılıktan dolayı doğal olarak kaynaklandığını düşünebilirsiniz, fakat durum her zaman böyle olmayabilir. Bu bağlamda, eğer aşağıdaki sorunlara sahipseniz doktorunuza başvurmanız gerekmektedir:

  • Nefes almada zorlanma
  • Göğüs ağrısı
  • Kalp çarpıntısı
  • Çok yorgun hissetme
  • Ayaklarda ya da bileklerde şişlik

Kalp hastalıklarının belirtileri kadınlarda ve erkeklerde farklılaşabilir. Çoğu kadının göğsü, kolu ağrır ya da nefes darlığı çeker. Aşağıda örnekleri verilenler gibi daha hafif belirtiler de görülebilir:

  • Göğüs ağrısı ya da gelip giden baskı
  • Terleme
  • Bulantı
  • Baş dönmesi ya da bayılma hissi
  • Çenede, boyunda, kolda ya da sırtta ağrı
  • Aşırı yorgunluk

Menopoz Döneminde ve Öncesinde Sağlık

pilates yapan menopoz dönemindeki yaşlı kadın

Erken yaştan sağlıklı alışkanlıklar edinerek yaşlandıkça kalp hastalıkları riskinizin artma ihtimalini düşürebilirsiniz. İşte kalp sağlığınız için bazı öneriler:

Lif açısından zengin gıdalar tüketin ve tuz, şeker ve işlenmiş gıda tüketiminizi azaltın. Taze meyve ve sebzeler, tahıllar, yağsız proteinler ve az yağlı süt ürünleri kalp sağlığınız için önemli rol oynayabilirler.

Düzenli olarak fiziksel faaliyetlerde bulunun. Amerikan Kalp Derneği haftada en az beş gün 30 dakikadan az olmamak suretiyle yürüyüş, bisiklete binme, dans ya da bahçe işleri gibi hafif yoğunluklu faaliyetlerde bulunulmasını öneriyor.

Sigara içmemeye ve tütün ürünleri tüketmemeye çalışın ya da bunları tamamen bırakın. Ne kadar uzun zamandır sigara içiyorsanız için, bırakmak için hiçbir zaman geç değil.

Stresle başa çıkmanın sağlıklı yollarını bulun. Bir hobi edinin, meditasyon ya da yoga yapmayı deneyin ve az da olsa egzersiz yaptığınızdan emin olun.

Düzenli olarak doktor kontrolüne gidin. Genel sağlık kontrolü yaptırmak risk faktörlerinin farkına varmanızı, belirtilerle ilgili harekete geçecek zamana sahip olmanızı ve erken müdahale edebilmenizi sağlar.

Menopoz bir hastalık değildir. Kadınların yaşam döngüsündeki doğal bir süreçtir. Kadınların menopoz dönemine yaklaştıkça sağlıklarını yakından takip etmeleri önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Reid, R., Abramson, B. L., Blake, J., Desindes, S., Dodin, S., Johnston, S., … Soares, C. N. (2014). Managing Menopause. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada. https://doi.org/10.1016/S1701-2163(15)30487-4
  • World Health Organization. (2009). Global Health Risks: Mortality and burden of disease attributable to selected major risks. Geneva. https://doi.org/10.2471/BLT.09.070565
  • Stockburger, S. J., & Omar, H. A. (2016). Women’s health. In Health Care for People with Intellectual and Developmental Disabilities Across the Lifespan. https://doi.org/10.1007/978-3-319-18096-0_108
  • Gold, E. B., Bromberger, J., Crawford, S., Samuels, S., Greendale, G. A., Harlow, S. D., & Skurnick, J. (2001). Factors associated with age at natural menopause in a multiethnic sample of midlife women. American Journal of Epidemiology. https://doi.org/10.1093/aje/153.9.865

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.