Kalp Krizini Önlemek İçin 6 İpucu
Ailenizde kalp krizi geçirmiş biri var mı? Kalp krizini nasıl önleyebileceğinizi biliyor musunuz? Dünya üzerinde en fazla ölüme sebep olan hastalık olduğunu düşünürsek, kalp krizini önlemek için bazı adımlar atmak oldukça önemlidir.
Kalbe oksijen taşıyan damarlar tıkandığında kalp krizi meydana gelir. Bu sorunu önlemenin yolu basittir fakat eğer sağlıklı bir hayat sürmüyorsanız hayat tarzınızı değiştirmenizi gerektirebilir. Bunun için aşağıdaki tavsiyeleri takip edin:
1. Kalp Krizini Önlemek İçin Sağlıklı Beslenin
Eğer kalp krizini gerçekten önlemek istiyorsanız, dengeli beslenmelisiniz. Bunu yapmak için:
- İşlenmiş gıdalar tüketmekten kaçının ve bunlar yerine taze gıdalar tüketin.
- Şeker ve yapay tatlandırıcı tüketiminizi azaltın. Eğer canınız tatlı bir şeyler çekiyorsa, bunun için biraz meyve tüketin.
- Sebze yağları ya da margarin gibi trans yağları tüketmekten kaçının. Bunlar yerine avokado yağı, Hindistan cevizi yağı ya da pastörize edilmemiş tereyağı gibi alternatif sağlıklı yağları tercih edin.
- Yeteri kadar su tüketerek susuz kalmadığınızdan emin olun.
- Haftada en az bir kez yağlı balık gibi omega 3 açısından zengin gıdaları tüketin ya da besin takviyesi alın.
- C ve E vitamini ve beta-karoten açısından zengin gıdalar tüketin. Bu besin maddeleri damar duvarlarınızı korumanıza yardımcı olurlar. Ayrıca bunlar serbest radikalleri nötrleştirir, kalbinizin yıpranmasını yavaşlatır ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürürler.
Bunu da okuyun: Sahip Olduğunuz Vücut Tipiniz İçin İdeal Yiyecekleri Keşfedin
2. Her Gün Egzersiz Yapın
Egzersiz yapmanın kalp sağlığınız için önemli olduğunu zaten biliyorsunuz, fakat tüm egzersizlerin kalbinize faydalı olmadığını da unutmayın. Kalp krizini önlemek için yapacağınız en iyi şey günde 30 dakikayı aşmayacak şekilde yoğun bir egzersiz yapmaktır.
Bu egzersizlerden en iyi şekilde faydalanmak için her biri arasında yeteri kadar dinlenip kendinizi toparladığınızdan emin olun. Bu sayede, eğer bir kalp rahatsızlığı geçmişiniz varsa, kardiyovasküler sağlığınızı aşırı çaba sarf etmeden destekleyebileceksiniz.
3. Kalp Krizini Önlemek İçin Tuz Tüketiminizi Azaltın
Çok fazla tuz tüketen insanlar, dengeli beslenen insanlara göre kalp hastalıklarına yakalanma ya da kalp krizi geçirme riskine daha fazla sahiptirler.
- Kanda çok fazla sodyum bulunduğunda, damarlar daralır ve boyutlarına göre içlerinden geçen sıvı miktarı çok fazla artar.
- Bu artış damarlardaki basıncı artırır ve kalp krizi, felç ya da hipertansiyon riskini yükseltir.
Fakat vücudunuzun tuza ihtiyacı olduğu için bu, tuzu tamamen bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Yemeklerinize bir tutam tuz eklemenizi öneriyoruz. Aynı zamanda işlenmiş gıdalarda da çok fazla tuz olduğu için bu tarz gıdaları tüketmekten kaçınmanızı öneriyoruz.
Bunu da okuyun: Uykusuzluğa Çözüm: Tuz ve Şeker
4. Sindirim Sisteminize İyi Bakın
Belki de midenizde olan bitenle kalp krizini önlemek arasında bir ilişki olmadığını düşünüyorsunuz. Fakat durum hiç de öyle değil. İşin aslı, huzursuz bağırsak sendromu gibi ciddi bağırsak problemleri vücudunuzu öyle bir değişime sürükleyebilir ki bu kalp krizi ya da felce sebep olabilir.
Her gün probiyotik gıdalar almak ve mayalı ürünler tüketmek, sağlıklı bir bağırsak florasını destekleyerek kalp problemlerini önleyebilir.
5. Yeteri Kadar Uyuyun
Yeteri kadar uyumak kalp krizini önleyecek normal adrenalin ve kortizol seviyelerini sağlamak için oldukça önemlidir. Yenileyici bir uyku için gece boyunca en az 7 saat uyumalı ve herhangi bir uyku bozukluğunun farkında olmalısınız.
Örneğin horlamak, yalnızca can sıkıcı bir davranış değildir. Eğer uyku apnesinden kaynaklanıyorsa, bu uyku bozukluğu vücudunuzu olumsuz yönde etkileyerek hipertansiyon ve kalp hastalıkları sebep olabildiği için ölümcül olabilir. Ayrıca, gün içinde yorgun hissettiğinizde de kestirmelisiniz.
6. Meditasyon ve Yoga Yapın
Meditasyon ve yoga yaptığınızda, vücudunuz ve zihniniz rahatlar, enerjiniz değişir ve bu sayede kan dolaşımınız ve kalbe kanınızın akışı iyileşir.
- Vücudunuz ve zihniniz rahatladığında, kalbiniz daha iyi çalışır ve bu kalp krizi riskinizi azaltır.
- Stresin sinir sisteminizi etkilediğini ve bu yüzden de üzgün ya da kızgınsanız kalp krizi geçirme ihtimalinizin daha yüksek olduğunu unutmayın.
Her gün yaklaşık 20 dakika boyunca yoga yapmanızı öneriyoruz. Uyanır uyanmaz ya da uyumadan önce de meditasyon yapmanızı tavsiye ediyoruz. Evet, başlangıçta zihninizi ve vücudunuzu sakin tutmak sizin için zor gelebilir. Fakat zamanla kolaylaşacak ve bunu yapmaya alışacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- MEDISAN. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. [online] Available at: http://bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf [Accessed 14 Feb. 2017].
- Organización Mundial de la Salud. (2005). Evite los infartos de miocardio y los accidentes cerebrovasculares. [online] Available at: http://www.who.int/cardiovascular_diseases/resources/cvd_report_es.pdf [Accessed 14 Nov. 2017].