Kanserli Hücreler: Bilmeniz Gereken Her Şey
Bilim insanları bugüne kadar 100’den fazla kanser türü tespit ettiler. Bu patoloji, çıplak köstebek faresi denen bir kemirgen dışında tüm memelileri etkiler. Hastalığın erken teşhisi prognozu önemli ölçüde iyileştirir. Bu nedenle, araştırmacılar çabalarını yaşa göre en sık görülen kanserli hücre türleri için izleme ve tarama kampanyalarına odaklamaktadır.
Kanser nedir?
Kanser, normal hücrelerin mutasyon adı verilen değişikliklere uğradığı bir süreçtir. Sonuç olarak, kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlarlar. Bu, genetik bir yatkınlık nedeniyle değil, aynı zamanda maruz kaldığımız yaşam tarzı ve çevre nedeniyle de meydana gelir.
Vücudun düzgün çalışması için hücrelerin doğumu ve ölümü arasında bir denge olması gerekir. Vücudun bu dengeyi sağlamak için mekanizmaları vardır, ancak başarısız olduklarında, ayrım gözetmeyen bu hücresel üreme meydana gelir ve neoplazmalara yol açar.
Kanser hücrelerinin türüne göre kanserin sınıflandırılması
Kanserin kaynaklandığı hücrelere bağlı olarak, bu hastalık için beş sınıflandırma vardır:
- Karsinoma: Kanser hücreleri deride veya iç organların yüzeysel bölgelerinde olduğunda. En yaygın türdür.
- Sarkom: Bağ doku hücrelerinden yani kemiklerden veya yumuşak dokulardan kaynaklanıyorsa. İkincisi, kasları, kan damarlarını ve diğer destekleyici dokuları içerir.
- Miyelom: Bu kanser türü, kemik iliği hücrelerinden gelir.
- Lenfoma: Bu durumda kanser hücreleri, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfositlerdir.
- Lösemi: Kemik iliği aşırı miktarda olgunlaşmamış beyaz kan hücresi ürettiğinde ortaya çıkar. Kan kanseri olarak kabul edilir.
Daha fazlasını keşfedin: Lösemi Hastaları için Besin Değeri Yüksek Gıdalar
Normal hücreler ve kanserli hücreler arasındaki farklar
Normal hücreler ile kanser hücreleri arasında birçok fark vardır. Bunlardan ilki, normal hücreler, sayıları işlevlerini yerine getirmek için yeterli olduğunda çoğalmayı durdurur. Kanser hücreleri ise kontrolsüzdür.
Diğer ilgili farklılıklar hücresel etkileşimle bağlantılıdır. Kanserli hücreler diğer dokuların gönderdiği sinyallere yanıt vermezken normal hücreler yanıt verir.
Öte yandan, normal hücreler hasar gördüğünde veya yaşlandığında, olan şey, kendilerini onarmaları veya ölmeleridir. Bu, işlevlerin düzgün çalışması ve bakımı için doğru evrimdir. Ancak kanser hücreleri bunu yapmaz. Bu, kısmen, düzensiz görünümü ve çekirdeğin boyutundaki artışı açıklar.
Yapışma söz konusu olduğunda, normal hücreler başka bir hücre grubuna katılmalarına izin veren maddeler salgılarlar. Kanser hücreleri bunu yapmaz, bunun yerine vücutta dolaşarak metastaza neden olur – yani köken bölgesine yakın veya uzakta yeni tümör bölgeleri oluşturur.
O halde tümör nedir?
Bu nedenle tümörler, vücuttaki herhangi bir dokudan bir grup hücrenin kontrolsüz çoğalması nedeniyle oluşan kitlelerdir. Her tümör, kanserin otomatik bir göstergesi değildir, bu yüzden bir ayrım yapmak önemlidir.
Bir tümör büyümesi orantısız veya agresif olmadığında iyi huyludur. Dahası, yakındaki dokuları istila etmez veya metastaz yapmaz – yani vücudun diğer organlarına yayılmaz. Öte yandan, kitle kanserli hücrelerden oluştuğunda bir tümör kötü huyludur ve bu nedenle yakın dokuları istila edebilir ve hatta diğer bölgelere ulaşabilir.
Ayrıca bakınız: İyi Huylu Ve Kötü Huylu Kitleler İçin Anlama Kılavuzu
Kanserin evreleri nelerdir?
Kanser hastalığı süreci, kanser hücrelerinin oluşmasından kanserin son aşamasına ulaşmasına kadar devam eder. Bu aylar, yıllar ve hatta on yıllar alabilir. Evrim her zaman aynı değildir ve dahil olan faktörler sayısızdır.
Kanserin evreleri aşağıdaki gibidir:
- Evre 0: Bir mutasyondan kaynaklanan kanserli hücrelerin ortaya çıktığı anı ifade eder. En uzun aşamadır ve kontrolsüz çoğalma içerir. Belirti vermez ve teşhis olasılığı düşüktür.
- Evre I: Buna, kanserli lezyonun mikroskop altında zaten gözlemlenebildiği yerinde aşama (in-situ phase) denir. Bazı türlerde erken teşhis yapmak mümkündür.
- Evre II: Kanserli hücreler komşu dokuları istila etmeye başlar ve bu nedenle bu yerel istila olarak bilinir. Bazı durumlarda semptomlar zaten ortaya çıkmaktadır.
- Metastaz veya evre III: Hastalık yayılır ve köken yeri ve uzak istila olarak bilinen bitişik dokular dışındaki alanları etkiler. Şiddetli olabilen semptomlar var.
- Evre IV: Son aşama, ilerleyen ve tedavi edilemez bir hastalığı ifade eder. Şiddetli semptomlar, özellikle sadece palyatif bakımı kabul eden karakteristik yoğun bir ağrı vardır.
En yaygın tedaviler nelerdir?
Kanser için birkaç tür tedavi vardır ve yaygın olarak bir arada kullanılırlar. Tıbbi ekip, her vakaya ve yürürlükteki protokollere bağlı olarak en iyi seçeneğin hangisi olduğunu değerlendirir. Her ülke, genel anlamda kanser tedavisinde uygun protokolleri oluşturmak için kılavuzlar geliştirmiştir.
Ameliyat
Doktorlar katı tümörleri çıkarmak için ameliyat yaparlar. Birincil lezyon çevresinde olabilecek mikroskobik lezyonları çıkarmak genellikle yeterli değildir. Uzmanların ameliyatı, kemoterapi veya radyoterapi ile birleştirmesinin yaygın olmasının nedeni budur.
Kemoterapi
Bu, kanserli hücreleri yok etmek için ilaç veya kimyasalların kullanıldığı bir tedavidir. Yaptığı şey, bu tür tümörlerin büyümesini ve çoğalmasını önlemektir. Ancak sağlıklı hücrelere de zarar verebilir.
Radyasyon tedavisi
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için x ışınları veya diğer parçacıkları kullanan bir prosedürdür. Ayrıca tümörlerin küçülmesine yardımcı olur.
Diğer seçenekler
Diğer kanser tedavileri arasında immünoterapi, hedefe yönelik tedavi, hormon tedavisi ve kök hücre nakli bulunur. Hassas tıp, her hasta için hangisinin en uygun olduğunu belirlemeye yardımcı olur.
Kanserli hücreleri önlemek için sağlıklı alışkanlıklar
Sağlıklı bir yaşam tarzı, kanseri önlemenin en iyi yoludur. Bu tehlikeli hastalığın gelişmesini önlemede etkili olan çok basit önlemler var. Aşağıdaki genel yönergelere uymak en iyisidir:
- Tütün kullanımından kaçının: Sigara içmek akciğer kanseri ile yüksek oranda ilişkilidir.
- Sağlıklı bir diyet uygulayın: Sebzelerin dahil edilmesi faydalı etkiler göstermiştir.
- Düzenli olarak fiziksel aktivite yapın.
- Kendinizi güneşten koruyun: Ultraviyole ışınlarının etkisiyle cilt kanseri gelişebilir.
- Aşı olun: Şu anda hepatit B ve insan papilloma virüsüne karşı aşılarımız var. Bunlar sırasıyla karaciğer ve rahim kanserlerini önler.
- Tıbbi bir kontrol yaptırın: Periyodik kontroller, kötü huylu ilerlemeleri önlemeye yardımcı olan basit ve ucuz bir önlemdir.
- Mamogramlar, kolonoskopiler ve uterus sitolojisi yıllardır etkinliklerini zaten kanıtlamıştır.
Kanserli hücreler bakım gerektirir
Sonuç olarak kanser, ona sahip olanların ve etrafındakilerin hayatını değiştirir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı ile ifade edilen öz bakım yoluyla önlemenin önemi hiçbir zaman yadsınamaz.
Günümüzde bilim, bu hastalığı zamanında tespit etmek ve yüksek bir başarı olasılığı ile tedavi etmek için birçok fırsat sunmaktadır. Kanserden muzdarip olduktan sonra, özellikle kronik patolojiler bağlamında yeniden ortaya çıkma olasılığı bulunduğundan, kişi de dikkatli olmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Montalvo-Javé, E. E., Rojas, S. K., Cejudo, A. P., Ortega, R. V., & Kuba, E. B. (2013). Hallazgos de anatomía patológica en una serie clínica de colecistectomía electiva. ¿Es frecuente el cáncer in situ? Cirujano general, 35(1), 36-40.
- David, L. P. B., & Duque, M. Á. C. (2008). Pacientes con cáncer en fase terminal-una mirada fenomenológica existencial. International Journal of Psychological Research, 1(2), 13-20.
- Sánchez, N. C. (2013). Conociendo y comprendiendo la célula cancerosa: Fisiopatología del cáncer. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(4), 553-562.
- Clark, Matthew A., et al. “Soft-tissue sarcomas in adults.” New England Journal of Medicine 353.7 (2005): 701-711.
- Charlot-Lambrecht, I., et al. “Mieloma múltiple.” EMC-Aparato locomotor 45.1 (2012): 1-13.
- Arvelo, Francisco, Felipe Sojo, and Carlos Cotte. “Tumour progression and metastasis.” Ecancermedicalscience 10 (2016).
- Menchón, S. “Modelado de las diversas etapas del crecimiento del cáncer y de algunas terapias antitumorales.” Universidad Nacional de córdoba (2007).
- Faivre, J. “Detección sistemática del cáncer colorrectal.” EMC-Tratado de Medicina 23.3 (2019): 1-9.
- Española, Española de Oncología Médica SEOM Sociedad, and S. E. D. del Dolor. “GADO: Guía para el abordaje interdisciplinar del dolor oncológico.” (2018).
- López, Aly Gallo, and Director General ARCPER. “Medicina de precisión en oncología.” Medicina centrada en el paciente: reflexiones a la carta. Unión Editorial, 2018.
- Fernández-Alonso, M. Carmen, and María Platón. “El sol, la piel y el cáncer.” (2019).
- Roco, Ángela, et al. “Farmacogenética, tabaco, alcohol y su efecto sobre el riesgo de desarrollar cáncer.” Revista chilena de pediatría 89.4 (2018): 432-440.
- VILLANUEVA, ADRIANA CASTILLO, and FIKRAT ABDULLAEV JAFAROVA. “Lectinas vegetales y sus efectos en el cáncer.” (2019).