Kara Kafes Otu: Kullanımları ve Yan Etkileri

Kara kafes otu yüzeysel yaralar ve eklem hastalıkları için tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılan bir bitkidir. Peki bu bitkiden ne zaman kaçınmalısınız? Yan etkileri nelerdir? Bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için bu yazımızı okuyun!
Kara Kafes Otu: Kullanımları ve Yan Etkileri

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Kara kafes otu (Symphytum officinaletarih boyunca insanların farklı tıbbi amaçlar için kullandıkları çok yıllık bir bitkidir. Boraginaceae ailesine aittir ve Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’daki ülkelerde bir çalı biçiminde büyür.

Geleneksel tıpta insanlar genellikle bu bitkinin köklerini ve yapraklarını kullanırlar. Hatta, Japonya gibi ülkelerde kemikören (knitbone) olarak bilinir ve kas burkulmaları, kontüzyonlar ve yüzeysel yaralarda kullanılır. Peki kanıtlar ne söylemektedir? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Kara Kafes Otunun Yaygın Kullanımları

Öncelikle, kara kafes otunun dikkatli bir şekilde kullanmanız gereken bir bitki olduğunu belirtmek önemlidir. Bazı çalışmalar tıbbi özelliklerini desteklese de, içerisinde bulunan ve sağlığınızı etkileyebilecek pirolizidin alkaoidleri gibi bazı toksik ürünlerin varlığı konusunda da uyarıda bulunmuşlardır.

Hatta, bazı ülkeler ağızdan alınan kara kafes otu preparatlarının satışını yasaklamıştır ve bitki Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmamıştır. Bundan dolayı, en iyisi tüketilmesinden tamamen kaçınmak ve sadece topikal olarak, ve spesifik vakalarda kullanmaktır.

Sırt Ağrısı

Araştırmacılar kara kafes kökünün tek başına sırt ağrılarına karşı etkili olduğunu göstermemişlerdir. Ancak, Fitoterapi Araştırmalarında yayınlanan bir çalışmaya göre içlerinde kara kafes kökü bulunan kremler sırt ve bel ağrılarını hafifletmek konusunda yardımcı olmuştur.

Spesifik olarak, bu ürünü etkilenen bölgeye beş gün boyunca uygulamak acı ve gerginlik hissini azaltıyor gibi görünmektedir. Ancak, bu etkileri doğrulamak için hala daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyacımız var.

Sırtı ağrıyan bir adam.
Eğer topikal kremler ile birleştirilirse bu ot sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Burkulmalar

Ön kanıtlar kara kafes otu ekstratı merhemlerinin topikal kullanımının burkulma vakalarında hareketliliği arttırabileceğini ve ağrıyı azaltabileceğini göstermişlerdir. Hatta, iki haftalık uygulanmasının etkileri diklofenak jelin etkileri ile dahi karşılaştırılmıştır.

Kireçlenme (Osteoartrit)

Kayropraktik Tıp Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre topikal kara kafes otunun aktif formülasyonlarının kullanılması diz osteoartritinin semptomları karşısında yardımcıdır. Spesifik olarak, merhem şunlarla kombinedir:

  • Kara kafes otu ekstratı
  • Tannik asit
  • Aloe vera jeli
  • Okaliptüs yağı
  • Buhur yağı

6 ila 12 hafta arasındaki bir süre boyunca bu ilacı günde 3 kere kullanan insanlar, plasebo krem kullanan insanlara kıyasla daha yüksek bir seviyede tutukluk ve ağrılarında azalma gördüler.

Bu yazımıza da bir göz attığınızdan emin olun: Karahindibanın İnanılmaz 7 Faydası

Kara Kafes Otunun Yan Etkileri

An itibariyle, toksik bileşenleri ile ilgili bulgular dolayısıyla ağızdan alınan kara kafes otu formlarını önermiyoruz. Kanıtlara göre; pirolizidin alkaloidleri gibi kimyasallar karaciğer hasarına, akciğer problemlerine ve kansere neden olabilir.

Uzmanlar topikal kullanımını küçük miktarlarda ve arada sırada olduğunda güvenli olarak değerlendirse de, bazı araştırmalar toksik içeriklerinden bazılarının cilt yoluyla da emilebileceğini öne sürmüştür. Bu sebepten dolayı, bunun açık yaraların üstünde kullanılmasını önermiyoruz. Ayrıca, büyük miktarlarda ve 6 haftadan fazla da kullanmamalısınız.

Şu anda, aşağıdaki durumlarda tamamen kontrendikedir:

  • Hamile olan ya da emziren kadınlar
  • Yanıklar ve ciddi yaralanmalar
  • Karaciğer hastalığı
  • Diğer şeylerin yanında asetaminofen, amiodaron, flukonazol ve itrakonazol ile tedaviler.
Karnına krem süren hamile bir kadın.
Hamileyken kara kafes otu kullanmamalısınız.

Güvenli Dozu Nedir?

Bahsettiğimiz araştırma ile paralel olarak, kara kafes otu kullanırken güvenli olarak değerlendirilebilecek çeşitli standart dozlar bulunmaktadır. Durum ne olursa olsun, her zaman üreticinin, eczacının ya da doktorun önerilerini takip etmek her zaman önemlidir.

  • Sırt ağrısı durumunda, %35 oranında kara kafes otu ekstratı içeren bir kremden 4 gramı günde 3 kez, haftada 5 gün uygulayabilirsiniz.
  • Burkulmalar için, %35 oranında kara kafes otu ekstratı içeren 2 gram krem yeterlidir. Günde 4 kere, 8 gün boyunca kullanılmalıdır.
  • Osteoartrit semptomları için tamamlayıcı bir tedavi olarak ise, doz %35 oranında kara kafes otu ekstratı içeren 2 gram kremdir, günde 3 kere, 3 hafta boyunca kullanılır. Ayrıca ekstrat, tannik asit, aloe vera jeli, okaliptüs yağı ve buhur yağı içeren bir kremden 3.5 gramlık bir doz da kullanabilirsiniz. Bu son seçeneği günde 3 kere, 12 haftaya kadar kullanabilirsiniz.

Eğer kara kafes otu aşırı dozu yaşarsanız derhal tıbbi yardım alın. Ayrıca, benzer şekilde, eğer herhangi bir hastalığınız varsa ve kara kafes ekstratı içeren ürünler kullanmak istiyorsanız doktorunuza danışmanız gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salehi B, Sharopov F, Boyunegmez Tumer T, et al. Symphytum Species: A Comprehensive Review on Chemical Composition, Food Applications and Phytopharmacology. Molecules. 2019;24(12):2272. Published 2019 Jun 18. doi:10.3390/molecules24122272
  • Pabst, H., Schaefer, A., Staiger, C., Junker-Samek, M., & Predel, H.-G. (2012). Combination of Comfrey Root Extract Plus Methyl Nicotinate in Patients with Conditions of Acute Upper or Low Back Pain: A Multicentre Randomised Controlled Trial. Phytotherapy Research, 27(6), 811–817. https://doi.org/10.1002/ptr.4790
  • Frost, R., MacPherson, H., & O’Meara, S. (2013). A critical scoping review of external uses of comfrey (Symphytum spp.). Complementary Therapies in Medicine, 21(6), 724–745. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.09.009
  • Smith DB, Jacobson BH. Effect of a blend of comfrey root extract (Symphytum officinale L.) and tannic acid creams in the treatment of osteoarthritis of the knee: randomized, placebo-controlled, double-blind, multiclinical trials. J Chiropr Med. 2011;10(3):147‐156. doi:10.1016/j.jcm.2011.01.003
  • Moreira R, Pereira DM, Valentão P, Andrade PB. Pyrrolizidine Alkaloids: Chemistry, Pharmacology, Toxicology and Food Safety. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1668. Published 2018 Jun 5. doi:10.3390/ijms19061668

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.