Kardiyak Rehabilitasyon - Müdahale Sonrası Aktivite

Kardiyak rehabilitasyon kalp krizi geçirmiş olan bir hastanın günlük rutinlerine dönebilmesi için yapması gereken bir dizi tedavidir. Bugünkü yazımızda size bu tedavinin neleri içerdiğini ve kimler tarafından yapılabileceğini aktaracağız.
Kardiyak Rehabilitasyon - Müdahale Sonrası Aktivite

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Kardiyak rehabilitasyon miyokard infarktüsü geçirmiş ya da kalp ameliyatı olmuş kişiler için uygulanan aktif bir takip tedavisidir. Her vaka için var olan çeşitli tedaviler vardır.

Kısaca, kardiyak rehabilitasyon sağlık eğitimi, egzersiz ve duygusal desteğin bir karışımıdır. Buradaki amaç kardiyak bir hastanın hayat kalitesini arttırmaktır, ki eski aktivitelerine mümkün olan en kısa sürede ve normal bir şekilde geri dönebilsinler.

Ek olarak, başka bir hedef olarak, kişi daha fazla kardiyak problem yaşamamak için değiştirmesi gereken yaşam alışkanlıklarının da farkında olmalıdır. Kardiyak rehabilitasyon eğitiminin, eğitim ile birlikte gelen egzersizlerden daha önemli olduğu söylenebilir.

Dünyadaki birçok kardiyoloji derneği rehabilitasyon programlarını önerir. Bu programların etkililiği hakkında hiç şüphe yoktur. Bilimsel çalışmalar bu tedavilerin bu hastalarda gelecekte ortaya çıkabilecek göğüs ağrılarını ve kalp krizi riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Kardiyak Rehabilitasyondan Kimler Yararlanabilir?

Kardiyak rehabilitasyon programları iskemik kalp hastalığı olan hastalar için değildir. Programa girmeye hak kazanabilmesi ve programdan yararlanabilmesi için hastanın bazı gereksinimleri karşılaması gerekmektedir.

Her halükarda, bu tedavilerden en çok yararlanabilecek insanlar konusunda fikir birliği bulunmaktadır:

  • Kalp yetmezliği: Bu, kalbin dolaşım sistemine yeterince kan pompalayacak güce sahip olmamasına sebep olan bir patolojidir. Kişinin günlük yaşamını etkiler çünkü normal aktiviteler bu kişiler için kolay değildir.
  • Göğüs anjini: Bu, kalbe yeterince kan ulaşmaması dolayısıyla ortaya çıkan tekrarlayan bir göğüs ağrısıdır. Kardiyak rehabilitasyon bu durumun akut bir miyokard infarktüsüne dönüşmesini engellemek için elzemdir.
  • Akut miyokard enfarktüsü: Bu ciddi ve çoğunlukla ölümcül bir patolojidir. Kalbe giden kan akışındaki aşırı bir azalma dolayısıyla kardiyak hücre ölümü oluşur.
  • Periferik arter hastalığı: Bu, üst ya da alt ekstremitelere giden kan akışı damar sertliği dolayısıyla engellendiğinde ortaya çıkar. Bu nedenle risk faktörleri iskemik kalp hastalığına benzerdir.
  • Kardiyolojik ameliyatlar: Cerrahi müdahale haricinde bir çözüm olmadığında hasta eski hayatına geri dönebilmek için kardiyak rehabilitasyon almalıdır.
  • Kalp nakli: Bu, kardiyak patolojilerdeki son çaredir. Sık olmasa dahi bilimsel ilerlemeler bunun kötü durumda olup başka bir alternatifi olmayan hastalar için bir seçenek olmasını mümkün kılar.
Kalbini tutan bir kadın.

Aşamalar ve Kullanılan Ekipmanlar

Kardiyak rehabilitasyonun üç aşaması vardır, bu aşamaların son ikisi egzersiz ve eğitim programına karşılık gelir. Bunlar:

  • Hastaneye yatırılma ya da tanı: İlk aşama hastayı karakterize etmektir. Sağlık ekibi dikkatli bir çalışma ve değerlendirmenin sonucunda kişinin kardiyak rehabilitasyondan yararlanıp yararlanamayacağını belirleyecektir. Bundan dolayı hasta ya kabul edilir ya da edilmez.
  • Aktif program: Hasta kardiyak rehabilitasyon programına girer ve eğitim planı, psikolojik görüşmeler, sağlık eğitimi ve farmakolojik kontrol için gereken tıbbi izlemeler başlar. Bu aşama vaka bazında ne kadar gerekli ise o kadar sürer.
  • Taburcu edilme süreci: Üçüncü aşama, rehabilitasyon ekibi hastanın normal günlük ortamında yaşam stilindeki değişiklikleri kendi kendine devam ettirebileceğine inandıklarında gerçekleşen bir taburcu edilme sürecidir.

Bu aşamalar çok disiplinli bir ekip ile yaratılır ve yönlendirilir. En sık müdahalede bulunan uzmanlar genellikle şunlardır:

  • Kardiyolog: Bu uzman planı tanımlar ve farmakolojik tedaviyi uygular.
  • Hemşire: Genel olarak, hemşireler programın günlük kısmını yönlendirir ve program ile ilgili şeylerin bir kaydını tutarlar.
  • Kinesiyolog/fizyoterapist: Bu profesyonel egzersizlerden ve egzersizlerin gözetiminden sorumludur.
  • Fizik tedavi uzmanı: Bu uzman fizyoterapist ile birlikte egzersizleri geliştirir.
  • Psikolog: Bu kişi kardiyak rehabilitasyon gören bir hastanın duygusal durumunu kontrol altında tutup bu süreci duygusal açıdan destekler.
Egzersiz yapan bir adamı gözetim altında tutan bir tıbbi personel.

Kardiyak Rehabilitasyon Sırasında Tam Olarak Ne Olur?

Başlangıçta da söylediğimiz gibi kardiyak rehabilitasyon sadece kinesiyolojik egzersizlerden oluşan bir program değil, aynı zamanda da bir sağlık eğitimi programıdır. Dolayısıyla bu programda birçok alan vardır ve bunlardan bazıları şunlardır:

  • Tıbbi değerlendirme: Bir tıbbi kurul, hangi rehabilitasyon formunun en uygun olduğunu belirler ve ayrıca iç parametreleri iyileştirmek için kardiyak olay sonrasındaki süreç için bir ilaç reçetesinde karar kılar.
  • Egzersizler: Bu, hastanın takip etmesi gereken bir egzersiz programıdır çünkü kalp kaslarını geliştirir. Egzersizler sabit bisiklet sürmekten kontrollü ağırlık kaldırmaya kadar değişiklik gösterebilir.
  • Sağlık eğitimi: Programın en önemli kısmı hastaların yaşam stillerini değiştirmeleridir. Hastalar iyi beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite hakkında eğitim alırlar. Ayrıca streslerini nasıl kontrol edeceklerini, ne zaman doktora gitmeleri gerektiğini, nelerin onlara zararlı olduğunu ve kalp rahatsızlıklarını kötü hale getirebilecek diğer hastalıkları nasıl kontrol etmeleri gerektiği de hastalara öğretilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez-González, A., et al. “Recomendaciones sobre rehabilitación cardíaca en la cardiopatía isquémica de la Sociedad de Rehabilitación Cardio-Respiratoria (SORECAR).” Rehabilitación 49.2 (2015): 102-124.
  • Campos González, Víctor. “Fisioterapia en la Prevención Secundaria de la Rehabilitación Cardiaca Revisión bibliográfica narrativa.” (2017).
  • Centeno, Erika Hütt, and Juliana Salas Segura. “Rehabilitación cardíaca para el médico general.” Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica 5.2 (2015): 30-36.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.