Karın Şişliğini Azaltmak için Yulaf Çayını Deneyin
Oldukça can sıkıcı olan karın şişkinliği ile savaşmaya yardımcı olabilecek birçok bitkisel çay ve besin var. Bugün sizlere yulaf ezmesi ve faydalarından bahsedeceğiz; sağlığa faydalı olurken kilo vermeye de yardımcı olan harika bir gıda.
Muhtemelen tahmin edebileceğiniz gibi, şişkinlik genellikle sıvı tutulumu ya da ağır ve yavaş sindirim ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bununla mücadelede yulaftan daha iyi bir yol düşünülemez.
Yulaf ezmesi sindirime iyi gelir
Yulaf ezmesi sindirimi iyileştirmek için ideal bir besindir, çünkü vücut tarafından yavaş emilen bir tahıldır. Vitaminler, amino asitler, karbonhidratlar, mineraller ve bol miktarda lif içerdiği için bağırsak geçişinizi iyileştirir. Aşağıdakilere katkıda bulunabilir:
- Yemekleri daha iyi sindirmek
- İdrar yollarını açmak
- Daha yüksek metabolizma
- Enflamasyonun azalması
Ayrıca bakınız: Kabızlık Mı Çekiyorsunuz? Sizin İçin 5 Kahvaltı Önerisi
Stresi azaltın
Özellikle yoğun bir hayat sürdüğünüzde stres ve kaygı ile mücadele ediyorsanız ve günün her dakikası işgal altında ise yulaf ezmesi çok değerlidir. Bunu deneyin ve değişimi göreceksiniz.
Bağırsak geçişi için iyidir
Yulaf ezmesi gastrik mukozayı yumuşatır ve bağırsak geçişini artırabilir. Bunun nedeni, doğal bir idrar söktürücü olmasını sağlayan hem çözünebilir hem de çözünmeyen lifler içeriyor olmasıdır. Bu yüzden, vücutta sıvı tutulumu mücadelesi için mükemmeldir.
Hamile kadınlar için
Hamile kadınlar yulaf ezmesini düzenli olarak tüketmelidirler. Gebelik sırasında yulaf, fetüsün gelişimini teşvik eder ve yulaf ezmesi emzirme döneminde anne sütü üretimini artırır. Aynı zamanda vitamin ve mineraller de sağlar.
Vücudu damar sertleşmesi, kalp krizi ve yüksek tansiyona karşı korunmak için ideal bir besindir. Bunun nedeni, kolesterolün bağırsağa geçmesini önleyen linoleik asit ve lif içeriğidir.
Kansere karşı koruma
Yulaf ezmesi, lignanlar ve fito-estrojenler içerdiğinden kanseri önlemek için de faydalıdır. Bu iki madde, meme kanseri gibi hormona bağlı kanser türlerinin azaltılmasına yardımcı olur ve bu hastalıktan muzdarip kişilere kesinlikle önerilir.
Okuyun: Neden Pancar Tüketmeliyiz?
Yulafın besin değeri
Bir kase yulaf (50 g), yavaş sindirilen karbonhidrat sağlamanın yanı sıra tatmin olmuş ve tok hissetmenizi sağlar. Yulaf, vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçerdiği besinler şunlardır:
- B1, B2 ve E vitaminleri
- Magnezyum, çinko, kalsiyum ve demir gibi mineraller
- Aynı zamanda bol karbonhidrat, lif ve sekiz ana amino asidin altısını içerir.
- Bunlar yetmezmiş gibi, yulaf beta-glukan bakımından da zengindir; bu madde kolestrol ve safranın bağırsakta absorbe edilerek kendiliğinden yok olmasını sağlar.
Yulaf çayı için malzemeler
- 3 bardak su (600 ml)
- 2 bardak yulaf gevreği (100g, organik yulaf seçmek daha iyi)
- 1 çorba kaşığı bal (25 g)
- 1 tarçın çubuğu
Gerekli mutfak malzemeleri
- Tencere
- Tahta kaşık
- Kevgir
- 1 litrelik cam şişe
Hazırlık
- Suyu kaynatın ve yulaf, bal ve tarçın çubuğunu ekleyin.
- Üstünü kapatmadan yaklaşık 30 dakika boyunca demleyin.
- Zamanında ateşten alın ve ahşap kaşıkla sık sık karıştırın, böylece lapa olmaz.
- Bundan sonra tencerenin kapağını kapatın ve bir saat kadar bekletin.
- Ardından süzün ve sıvıyı saklayın.
- Oda sıcaklığına geldiğinde, cam bir şişeye dökebilirsiniz.
Öneriler
- Tok hissetmek için her öğünden önce bir fincan için.
- Sindiriminizi artıracak, gıdaların doğru şekilde emilimini sağlayacak, şişkinlik ya da gazdan rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Şişkin bir göbeğin başlıca nedeni sindirim ve emilim problemleridir.
- Bu yulaf ezmesini haftada üç kere için ve nasıl hissettiğinizi gözlemleyin.
- Bunun yeterli olmadığını düşünüyorsanız, tüketiminizi haftada dört kereye çıkarın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bouchard, J., Valookaran, A. F., Aloud, B. M., Raj, P., Malunga, L. N., Thandapilly, S. J., & Netticadan, T. (2022). Impact of oats in the prevention/management of hypertension. Food Chemistry, 381, 132198.
- Rasane, P., Jha, A., Sabikhi, L., Kumar, A., & Unnikrishnan, V. S. (2015). Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods-a review. Journal of food science and technology, 52(2), 662-675.