Karın Yağı: Ne Sebep Olur ve Nasıl Savaşabiliriz?
Karın yağı ile savaşmak aslında o kadar da karmaşık olmayabilir. Bu yazıda, karına yağlarına neyin sebep olduğunu bulacaksınız. Şu faktörlere odaklanacağız: protein eksikliği, hormonal değişiklikler, egzersiz eksikliği ve kötü duruş.
Karın yağı: Sebebi nedir?
İnsanların aşırı kilolu olduğu hakkında konuşurken, vücutlarının belirli bölümlerinde çok fazla yağ taşıdıklarını ya da su tutulumu sorunu yaşadıklarını anlıyoruz. Mesela, bu yağlar ve şişkinlikler karın bölgesi, bacaklar, kollar, sırt ve kalçalarda görülür.
Aynı zamanda, karın yağları orta yaşlı kadın ve erkeklerin en genel problemlerinden biridir. Karın yağları olan ince insanlar da vardır, vücutlarının diğer bölgelerinde kilo vermeleri zor olmasa da karın yağlarından ayrıca kurtulmaya çalışırlar. Aşağıda bu durumun nelerden kaynaklandığını öğreneceksiniz.
Karın yağı sebeplerinden biri; dengesiz bir diyet
Neden karın bölgemizde yağ olduğunu ve bundan nasıl kurtulacağımızı merak ettiğimiz zaman, bunun için genelde kalori alımını azaltmak gerektiğini düşünürüz. Bununla birlikte, kalori alımını kesmek yerine, daha kaliteli, işlenmemiş gıdalar tüketmeliyiz.Karın yağları ile savaşmaya yardımcı olacak dengeli bir diyet programı izlemek için:
- Her öğüne bir porsiyon protein ekleyin. Tercihen organik hayvan proteininden baklagiller, fındıklar ve avokadodan alacağınız sebze proteinlerine kadar çeşitlendirebilirsiniz.
- İşlenmiş tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Beslenme programınızdan beyaz şekeri çıkarın. Bunun yerine bal, şeker kamışı şekeri ve benzeri doğal ürünler kullanın.
- Hidrojenli yağlar, kızarmış yiyecekler, margarin ve konvansiyonel yağları tüketmeyi bırakın. Bunun yerine soğuk baskı yağlarda olduğu gibi sağlıklı yağlar ve bunları içeren avokado, kuruyemişler, yağlı balık gibi ürünler tüketin. Bu yağlardan bazıları; Hindistan cevizi yağı, fındık yağı, keten tohumu yağı, susam yağıdır.
Şu yazımıza da bir göz atın:
Gıda hassasiyeti
Gıda hassasiyetinden muzdarip olan ama bunun farkında olmayan bir çok kişi vardır. Bu sorun karın bölgesinde şişme, sindirim problemleri gibi rahatsızlıklara yol açar. Eğer durumunuzun benzer olduğundan şüpheleniyorsanız, bunu teşhis etmek için bir çok test mevcut. En yaygın gıda hassasiyetleri gluten ve laktoz hassasiyetidir.
Hareketsiz bir yaşam sürdürmek
Sağlıklı bir kiloda kalmak için egzersiz hayatidir. Daha da önemlisi, göğüsten aşağı bölgelerde kilo vermenize yardımcı olur. Egzersiz eksikliği karın yağı oluşumuna neden olur. Bunun için en uygun egzersizler orta zorlukta olan egzersizlerdir. Haftada bu egzersizleri iki veya üç kere, yarımşar saatlik seanslarla yapmak yeterlidir.
Hormonal değişimler
Hormonal değişiklikler aynı zamanda karın yağları oluşumuna sebep olur. Bu durum, özellikle perimenopoz ve menopoz döneminden geçen kadınlar için geçerlidir. Bununla birlikte, östrojen düzeyleri yüksek genç kadınlarda da hormonal değişimler görülebilir.
Dengeli bir diyet de hormonları düzenlemek için hayati öneme sahiptir. Maca, hayıt ve tatlı patates tüketimi bu bölgeye ayrıca yardımcı olur. Dahası, menopoz dönemindeki kadınlar çuha çiçeği yağından da faydalanabilirler. Neyse ki, bazı hormonal bozukluklar zamanla kaybolur, çünkü vücut doğal olarak yeniden uyum sağlar.
Şu da ilginizi çekebilir:
Kötü duruş
Eğer yukarıdaki faktörlerden hiçbiri sizin durumunuzu yansıtmıyorsa, karın yağlarınızın kötü duruşla bağlantılı olup olmadığını düşünmelisiniz. Birçok kişi, lordoz veya skolyoz gibi omurga deformasyonlarına maruz kalır, ayrıca bu kişilerin vücutlarının yan bölgelerinde aşırı miktarda yağ bulunabilir.
Bu vakalarda, vücudun doğal zekası ayakların üzerinde dengede kalmaya yardımcı olur. Bu problemi çözmenin yolu, düzgün durmayı öğrenmek için egzersizler yapmaktan geçer. Bunlar rahatlamanıza, esnekliğinizi arttırmaya ve omurga ile karın bölgenizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bir fiziksel terapiste danışmanız yeterlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dennehy, C. E. (2006). The Use of Herbs and Dietary Supplements in Gynecology:An Evidence-Based Review. Journal of Midwifery and Women’s Health. https://doi.org/10.1016/j.jmwh.2006.01.004
- Bayles, B., & Usatine, R. (2009). Evening primrose oil. American Family Physician. https://doi.org/10.1136/bmj.309.6966.1437a
- Trobisch, P., Suess, O., & Schwab, F. (2010). Idiopathic scoliosis. Deutsches Ärzteblatt International. https://doi.org/10.3238/arztebl.2010.0875
- Bischoff, S. C., & Feuser, K. (2012). Food Allergy and Intolerance. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch38