Karın Yağları ile Savaşan 7 Yiyecek

Yaşınız kaç olursa olsun büyük olasılıkla daha düz bir karın istiyorsunuz, hele ki gelecek yaz yapacağınız muhteşem plaj tatilini düşündükçe isteğiniz artıyor olmalı. Modern diyetler sandığınızdan daha fazla yağ içeren, hem de halsizlik hissi yaratan düşük kaliteli rejimlerdir.
Karın Yağları ile Savaşan 7 Yiyecek

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Modern diyetler her zaman beklenen sonuçları vermezler. Kilo verdirici ürünler bile denemiş ve hiçbir değişiklik elde edememiş olabilirsiniz. Eğer gerçekten karın yağları ile savaşmak istiyorsanız, aşağıda bahsettiğimiz besinlere bir göz atın.

Yağ bize ne yapar?

Yağın “kötü çocuk” olarak görüldüğü doğrudur. Bunun nedeni, kötü yağlarla beslendiğinizde kolesterol, obezite ve kalp damar hastalıklarıyla karşı karşıya kalma riskidir.

Bununla beraber şunu da bilmeniz gerekir ki, yağ vücudumuzun enerji deposudur ve bu yüzden de beslenme rejiminizden tamamen çıkarılmamalıdır. Böylece vücudunuz glukozu yağa çevirmek zorunda kalmayacaktır. Bu da vücudunuzdaki organları travmalardan korur ve vücut sıcaklığınızı dengeler.

Ayrıca, kollajen üretimi yetersizliğine yol açan C vitamini eksikliği durumunda, yağın atardamarlar için kalkan görevi gördüğü de söylenmektedir.

İmage4

Kilo problemi, kolesterol, hipertansiyon veya diyabet gibi bir hastalığınız olabilir. Önemli olan kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak, moralinizi yüksek tutan ve depresyonu önleyen “iyi” yağları tüketmenizdir. Kötü yağ tüketimini azaltıp faydalı yağları tüketin. Dengeli beslenin ve günlük egzersizlerinizi ihmal etmeyin.

Karın Yağlarını Azaltan 7 Yiyecek

Zeytinyağı

Yağ çeşitleri arasında en iyisi zeytinyağıdır, özellikle soğuk pres sızma zeytinyağı çok kalitelidir. Vücut için faydalı olan doymamış yağ grubundandır. Yağ bakımından fakir diyet uygulayanlar için de büyük bir besin kaynağıdır.

Zeytinyağı besinleri emer, hormon oluşturur ve kolesterolü azaltır. Zeytinyağını yemek pişirmede kullanmamalısınız çünkü ısıyla bileşenleri değişir, bunu unutmayın.

Badem

Badem çok miktarda protein, lif ve kalsiyum içerir. Vücudunuz için temel enerji kaynağıdır. Vejeteryan ve veganlar ile çok spor yapan kişiler için önerilmektedir. Metabolizmanızı aktive eder ve kan şekeri düzeyini kontrol eder.

Omega-3 açısından zengindir ve sizi obeziteyle ilişkili hastalıklardan korur. Bademi tek başına, hafif tatlılarla veya bademsütü şeklinde tüketebilirsiniz.

badem

Yulaf

Zayıflama rejiminizde yulaf bulunması önemlidir çünkü size doygunluk hissi verir. Protein ve lif açısından zengindir, o nedenle kahvaltı için harika bir seçenektir.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve kanınızı temizler çünkü toksinlerin ve yağların etrafını kaplayarak vücuttan atılmalarını sağlayan maddeler içerir. Et ve sebzeleri yulafla kaplayarak da yiyebilirsiniz.

Brokoli

Kilo vermek için yapılan bir rejimde bulunması iyi olur. Ayrıca bronşlarınız için de faydalıdır, lif, C vitamini ve kalsiyum içerir. Bütün bu besleyici maddeler bağırsaklarınızdan yağ emilimini azaltır, böylece yağ atardamarlarınızda birikmez.

Sindirim sisteminin çalışmasını sağlar. Brokolinin kalorisi çok düşüktür ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Tek başına haşlanmış halde yiyebilir, salatalarda veya makarnalarda kullanabilirsiniz.

brokoli

Çilek

Bu nefis kırmızı yemiş çok miktarda su ve lif içerir ki bu özelliğiyle meyvelerin gözbebeğidir. Çileği sindirmek için vücut çileğin içerdiği kaloriden daha fazla enerji üretmek zorundadır, yani aslında çilek negatif kaloriye sahiptir. Kan dolaşımını aktive eder ve sodyum düzeyini dengeler. Şeker ve yağın özümsenmesini önleyen flavonoid ve antosiyanin içerir.

Somon

En çok tavsiye edilen Omega-3 kaynaklarından birisidir. İçerdiği protein “iyi” kolesterol, hormon ve safra yapımında kullanılır.

Bolca D vitamini bulundurur, sinir sistemini sağlıklı tutar, metabolizmayı aktive eder ve fazla karın yağları eritir. İçindeki yağ asitleri yağ depolanmasını önler. Çiftlik somonu, denizde yetişen somonlarda bulunan kurşun ve dioksinleri içermez.

somon

Yeşil Çay

Mükemmel bir yağ yakıcı olarak bilinir. Herhangi çeşit bir çay, sindirim sistemine su ve sıcaklık sağladığından sindirime olumlu etki eder. Öğle veya akşam yemeği ardından içerseniz, yağ ve karbonhidratlar erirken yiyeceklerin bağırsaktan geçişini kolaylaştırırsınız.

Besin maddelerinin emilimine yardımcı olur, vücut sıcaklığını artırır, glukoz seviyesini dengeler, serbest radikallerle savaşır ve kemiklerin kalsiyum alımını artırır. Katekin denen bir antioksidan ve polifenoidler içerir, böylece stres sırasında hormonları kontrol eder.

Aynı kırmızı şarabın yaptığı gibi yeşil çay da, vücudun enerji depolamak için yaptığı bir işlem olan glukozun yağa dönüşmesini azaltır. Ayrıca kahvaltıda veya ara öğünlerde içebilirsiniz. Günde üç fincandan fazlası önerilmemektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zhao X., Shen C., Zhou H., Wang C., Liu X., et al., Trans fatty acids aggravate obesity, insulin resistance and hepatic steatosis in c57bl/6 mice, possibly by suppressing the irs1 dependent pathway. Molecules, 2016.
  • Ho HVT., Sievenpiper JL., Zurbau A., Mejia SB., et al., The effect of oat b glucan on LDL cholesterol, non HDL cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review an meta analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr, 2016. 116 (8): 1369-1382.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulationg blood pressure: evidencies and promises. Nutrients, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.