En Çok Kilo Aldıran İçecekler Hangileridir?

En Çok Kilo Aldıran İçecekler Hangileridir?

Son Güncelleme: 14 Mart, 2019

Kilo aldıran içecekler ve yiyecekleri hayatımızdan çıkarsak nasıl olurdu bir düşünün. Hem  daha az kalori alır hem de vücudun su tutmasını engellerdik.

Bir çok insan Dünya Sağlık Örgütü‘nün tavsiyesine uyup günde en az 2 litre sıvı tüketiyor. Ancak bu insanların çok küçük bir yüzdesi saf su içiyor. Meşrubatlarda bulunan şeker hem görünüşümüzü hem de sağlığımızı etkiliyor.

Aromalı içecekler, şekerli meşrubatlar, meyve suları, meyve çayları, alkollü içecekler, gazlı içecekler… Bunları yemeklerin yanında veya sıcak havalarda susuzluğumuzu gidermek için bol bol tüketiyoruz.

Peki ama, bu içeceklerin bizi nasıl ve neden bu kadar etkilediğini biliyor muyuz?

Kilo Aldıran İçecekler: Alkol

Alkol ve obezite, birçok sebepten ötürü yakın arkadaştırlar. Her şeyden önce, alkoldeki yüksek kalori miktarı, karaciğerin çok fazla zorlanmasına neden olur. Aşırı alkol tüketimi karaciğerin zarar görmesiyle sonuçlanır.

Karaciğer alkolü sindirmek ile uğraşırken, vücudumuza giren diğer yağları yakamaz hale gelir.

Üstelik alkol, tokluk hissi vermek yerine, iştahımızı daha çok açar. Açlık hissi, fazla kiloların en büyük düşmanıdır. Ayrıca alkolün hafif uyuşturucu sınıfına girdiğini ve bağımlılık yarattığını da unutmayın.

Alkollü içecekleri kararında içmeye çok dikkat etmelisiniz. Mesela, akşam yemeğinde bir kadeh şarap veya ara sıra arkadaş ortamlarında bir bira içebilirsiniz.

”Serinletici” veya gazlı içecekler

Tatlı meşrubatlar da kilo aldıran içecekler listesinde ilk sıradadır. İçinde şeker olan her alkolsüz içecekte, genellikle ucuz, kalitesiz, GDOlu mısır şurubu bulunur. Ayrıca içine, bağımlılık yaratması için hatırı sayılır miktarda glikoz da eklenir. Sonuç, aşırı şekerli bir içecektir.

Diyet içeceklerin de bir çok olumsuz etkisi vardır. Zira bunlar, insan sağlığına zararlı olan aspartam ile tatlandırılmaktadır.

Yapabileceğiniz en iyi şey, şekeri hayatınızdan tamamen çıkarmaktır. Ya da, stevia gibi doğal tatlandırıcıları tercih edebilirsiniz. Arjantin’de Coca Cola böyle yapmaya başladı. Yine de bu yöntem, şekeri tamamen saf dışı bırakmayıp azaltmakla yetiniyor.

Zararlı suni tatlandırıcılar içermesinin yanında bu içecekler aşırı sodyum birikimine neden olarak vücudun su tutmasına neden oluyor. Bu durum kilomuzu etkilediği gibi karaciğer ve böbreklere de çok fazla yük bindirir.

Meyve suları

kilo aldıran içecekler ve meyve suyu

Doğal meyve suyundan daha sağlıklı, daha lezzetli ve daha enerji verici bir şey yoktur. Hele bir de organik meyvelerden yapılmışsa! Çünkü organik meyveler çeşitli kimyasallar ve tarım ilaçlarına maruz kalmadan üretilmektedir.

Doğal meyve suyu alırken, kutuların üzerinde meyvelerin hasat, sıkma ve kutulama süreci boyunca doğallığını koruduğunu belgeleyen ”organik” damgası olmasına dikkat edin.

Endüstriyel meyve sularında çok az meyve vardır ve bunlar, aroma ve sağlıksız renklendiriciler içerir. Bazılarına kalitesiz şeker katılmış olabilir.

Tüm bu sebeplerden ötürü, meyve sularınızı, en taze meyve ve sebzeleri kullanarak, evde kendiniz sıkmanız en iyisidir.

En iyi içecekler

Kilo aldıran içecekler yerine susuzluğunuzu gidermenin en iyi yolu hiç şüphesiz, saf sudur. Doğal maden suları da idealdir. Bunları marketlerde uygun fiyata bulmanız mümkündür.

kilo aldıran içecekler

Sağlığınız için en iyi içecekler, çaylar ve bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, pirinç, yulaf ve badem sütleri, arpa ve kahve gibi kavrulup suda eritilen tahılların suyudur. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Malik VS, et al. “Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis”, Am J Clin Nutr. 2013 Oct;98(4):1084-102.
  • Gill JM, Sattar N, “Fruit juice: just another sugary drink?”, Lancet Diabetes Endocrinol. 2014 Jun;2(6):444-6.
  • Wang L, et al. Alcohol consumption, weight gain, and risk of becoming overweight in middle-aged and older women.”, Arch Intern Med. 2010 Mar 8;170(5):453-61.
  • A. Grandjean, Water Requirements, Impinging Factors, and Recommended Intakes“, Organización Mundial de la Salud, 2004
  • Vartanian LR, Schwartz MB, Brownell KD. Effects of soft drink consumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health. 2007.
  • Giacaman RA, Pailahual V, Díaz-Garrido N. Cariogenicity induced by commercial carbonated beverages in an experimental biofilm-caries model. Eur J Dent. 2018;
  • Rakova N, Kitada K, Lerchl K, Dahlmann A, Birukov A, Daub S, et al. Increased salt consumption induces body water conservation and decreases fluid intake. J Clin Invest. 2017;
  • Traversy G, Chaput JP. Alcohol Consumption and Obesity: An Update. Current obesity reports. 2015.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.