Karsinofobi: Kanser Olmaktan Korkma

Çok aşırı olmadıkça ve takıntılı davranışlara yol açmadıkça kanserden biraz korkmanın mantıklı olduğunu söyleyebiliriz. Sürekli kanser olmaktan korkuyorsanız ve bu korkunuz nedeniyle hayatınız kısıtlanıyorsa bir psikologla konuşmanız sizin için faydalı olabilir.
Karsinofobi: Kanser Olmaktan Korkma

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2020

Kanser olmaktan korkmak normaldir. Sonuçta bu ön görülemeyen ciddi bir hastalık. Bununla başa çıkmak için genellikle ciddi bir tedavi süreci gerekir. Hemen hemen herkes hastalık ve ölümden öyle ya da böyle korkar.

Fakat bu korku anlamsız ve takıntılı bir hal alırsa bir probleme dönüşür. Bu durumda kanser olmaktan korkmak artık fobi haline gelir. Bundan ötürü de kişi zarar verici olabilecek gereksiz önlemler almaya başlayabilir.

Kanser olmaktan aşırı derecede korkmak gereksiz bir duygusal acıya da yol açar. Bu koşullarda birey kanser belirtisi olabilecek belirtiler görmeye başlayabilir, her durumu tehdit olarak algılamaya meyilli olabilir. Fakat böylesi bir durum hem fiziksel hem de zihinsel sağlığına zarar verir.

Karsinofobi: Kanser Olmaktan Aşırı Derecede Korkma

Kanser olmaktan aşırı derecede korkma

Kanser olmaktan aşırı derecede ve mantıksız boyutlara varabilecek kadar korkma durumuna karsinofobi adı verilir. “Mantıksız” kelimesi bunun delilik olduğunu ya da korkacak bir durum olmadığını göstermiyor. Yalnızca bu korkunun aşırı olduğunu ya da herhangi bir dayanağı olmadığını belirtiyor.

Benzer şekilde, bir şeyden aşırı derecede korkulur ve bu bir fobiye dönüşürse kişinin günlük yaşamı da etkilenir. Melanoma yol açacağı için güneşten dahi korkmaya başlarsınız. Öte yandan, kansere yol açtığı dedikoduları olduğu için belirli gıdaları tüketmemeye dahi başlayabilirsiniz.

Risk olmadığı halde her şeyi riskli bulduğunuz için karsinofobi sizi sürekli tedirgin eder. Bu durum hastalık hastası olmaya son derece benzerdir. Hastalık hastası olan kişiler, bunun için hiçbir neden olmasa da, her şeyi dünyanın sonu sanırlar.

Kaçınma Hali

Karsinofobisi olan insanların davranışlarından biri, kaçınma halidir. Diğer bir deyişle, kansere yol açabilecek her şeyden kaçınırlar. Bu bir kaçış davranışıdır.

Bütününde iki tip kaçınma vardır:

  1. İlki, aşırı derecede önlem almak. Beslenme düzenlerine, cep telefonu kullanımına ve bu gibi şeylere karşı aşırı duyarlıdırlar. Kanserli bir hastaya temas etmenin dahi kanser olmalarına yol açacağını düşünürler.
  2. İkinci tip ise kanser korkularından ötürü ne olursa olsun doktora gitmekten kaçınanlardır. Bazen hasta olduklarından emin olurlar ve doktorun bu kendilerine koydukları teşhisi doğrulamasından korkarlar. Şüphe ve anksiyete ile yaşamayı tercih ederler.

Takıntılı Bir Şekilde Kanser Olmaktan Korkmak

Kahverengi deri koltuğun arkasına saklanmış kanserden korkan kadın

Karsinofobisi olan insanlar takıntılı bir korku beslerler. Hatta bunun kaçınmanın tam tersi olduğunu söyleyebiliriz. Konuyu değiştirmek ya da ilgilerini dağıtmak yerine konu ile ilgili olabildiğince çok şey öğrenmeyi takıntı haline getirirler.

Ayrıca, bir yerleri ağrıdığında ya da rahatsız hissettiklerinde umutsuzca doktora koşarlar. Çünkü belirtilerin kansere işaret edebileceğinden korkarlar. Fakat doktordan duyduklarını yanlış yorumlarlar. Doktora gittiklerinde doktor kanser teşhisi koymazsa, onun yanıldığını düşünürler. Sonra başka bir doktora gider ya da tıbbı tamamıyla reddederler.

Bu insanlar sürekli olarak korku beslerler ve doktora gitmeleri durumu iyileştirmek yerine daha da kötüleştirir.

Kanser İle İlgili Mitler ve Gerçekler

Doğduğunuz andan itibaren ölmeye başlarsınız. Öyle ya da böyle hepimiz bir sebepten yaşamımızı yitireceğiz. Bu kimse için kolay bir şey değil ama kabul edince daha da kolaylaşıyor.

Bugünlerde dünya çapında kansere yakalanma oranlarında artış görülüyor. Fakat çoğu insan bunun nedenini doktorların önceki zamanlara kıyasla kanser teşhisini daha çabuk koyabilmesine dayandırıyor. Belki de hastalığa teşhis koyma oranları arttı, yani hastalığın kendinin arttığını söylemek mümkün olmayabilir.

Kanser ve diğer hastalıklar bir şekilde önlenebilir. Fakat bunların tamamen önüne geçmek mümkün değildir. Çoğu durumda bu hastalıklar pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir ve biz hepsini kontrol edemeyiz. Fiziksel ve zihinsel bağlamda sağlıklı bir yaşam tarzı birçok hastalığın önlenmesini sağlayabilir.

Karsinofobiniz olduğunu düşünüyorsanız bir psikologa danışmanızı öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • del Pino, M. M. (2014). Algunas reflexiones sobre el tabú a la palabra cáncer. Archivo Médico Camagüey, 10(5).
  • García, R. F. (2000). Aplicación de la terapia de aceptación y compromiso en un ejemplo de evitación experiencial. Psicothema, 12(3), 445-450.
  • Reich, M., Gaudron, C., & Penel, N. (2009). When cancerophobia and denial lead to death. Palliative & Supportive Care, 7(2), 253-255.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.