Kefir: Bağışıklığı Güçlendirmenin Doğal Yolu!
Kefir son yıllarda başta daha sağlıklı olmanın en doğal yollarını bulmaya çalışan insanlar arasında olmak üzere oldukça popüler hale gelmiştir. Bu kültüre edilmiş içecek bağırsaklardaki bakteri dengesini iyileştirerek genel olarak sindiriminize de yardımcı olur.
Kefir hakkında ilginç bir nokta ise laktoz hassasiyeti olan insanların dahi içebiliyor olması. Sebep? Öncelikle, laktoz hayvansal kökenli bir tür şeker olduğundan iltihap ve yetersiz sindirime sebep olabilir.
Ancak kefirin hazmı sırasında, laktoz laktik aside dönüştürülerek sindirime yardımcı olur. Ancak yine de size nasıl geldiğini anlamanın tek yolu denemek.
Bugünkü yazımızda, sizleri kefiri keşfetmeye ve bu harika probiyotik hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya davet ediyoruz. “Nutrition Authority” isimli dergide yayımlanmış ve diyetisyenler tarafından yapılan çalışmalardan referanslar vereceğiz. Bize katılmaya hazır mısınız?
Peki… Kefir nedir?
Kefir fermente inek veya keçi sütü olup imzası olan asidik tadı şekerin fermentasyon süreci sırasında dönüşümünden gelmektedir. Bu sayede laktoz içeriği azalarak sindirimi çok daha kolay bir hal alır.
En katı güvenlik önlemleri ile gerçekleştirilen fermentasyon süreci sırasında aynı zamanda bağışıklık sisteminize de iyi gelecek maya ve bakteriler açığa çıkar ve bağırsaklarınızdaki genel bakteriyel gelişimi sağlıklı şekilde devam eder.
Peki şimdi kefirin aslında yoğurt olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Tam olarak değil:
- Kefirin tadı her zaman biraz daha acıyken yoğurt daha yüksek laktoz içeriği sayesinden daha az acıdır.
- Kefir neredeyse daima sıvı formda bulunurken, yoğurt daha kalın ve kremamsı bir kıvama sahiptir.
- Fermentasyon süreci esnasında, kefir yalnızca sütün temel besin maddelerini muhafaza eder; laktoz oranı kayda değer biçimde azalır.
Kefirde bulunan mikroorganizmalar sayesinde, bağırsak florası yoğurda kıyasla daha yüksek bir düzeye erişir ve bağırsakta yer alan ve mide ve bağırsak iltihabı gibi sorunlara yol açan her türlü zararlı bakteri genelde vücuttan uzaklaştırılır.
Kefiri keşfedin: bulabileceğiniz en iyi probiyotik kaynaklarından biri
Probiyotiklerden bahsederken, muhtemelen aklınıza ilk gelen şey bir kase sade yoğurt. Aslında, dünyada bugün en güçlü probiyotiklerden biri kefirdir. İspanya’da bulunan Biyobilimler İşbirlikçi Araştırma Merkezi bize konu hakkında aşağıdaki bilgileri sunmaktadır:
Kefirin antibakteriyel ve antifungal özellikleri
Kefir salmonella, H. pylori, shigella, ve E. coli gibi birçok bakteri çeşidive hatta candida albicans gibi belli mantarlara karşı son derece etkilidir.Bunun sebebi ise kefirin içinde mikrop ve iltihaba karşı savaşan ve çeşitli enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olan aktif polisakkarit bileşikler bulunmasıdır.
Kefirin bağışıklık sisteminiz için gücü
Kefir bağırsak mukozanızı bakterilerden korur, bu sebeple 30’dan fazla sağlıklı bakteri ve maya yönünden zengin bu içeceği içerek sindiriminize ve genel sağlığınıza çok büyük bir katkıda bulunabilirsiniz. Her gün taze meyvelerle kefir içebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek üzere smoothienize de ekleyebilirsiniz.
Ayrıca okuyunuz: Karnınızı Düzleştirmek için En İyi Smoothieler
Beslenme uzmanları size fermente sütten elde edilen bu içeceğin içinde zararlı bakterilere karşı en iyi savunmalardan biri olan ve Lactobacillus kefiri olarak bilinen güçlü ve eşsiz bir probiyotik olduğunu söyleyecektir.
Kemik sağlığına iyi gelir ve osteoporoza karşı savaşır
Bildiğiniz üzere, ağrıya ve artan kemik kırıkları riskine yol açan bir hastalık olan osteoporoz kadınlar arasında sık rastlanan bir sorundur. Kemik dokunuzu güçlendirmenin etkili bir yolu da kalsiyum alımınızı arttırmaktır, ancak laktoz içeriği sebebiyle inek sütünü tolere edemeyen birçok insan bulunmaktadır.
Ancak, kefirin ayrıca yüksek kalsiyum içeriğine sahip olduğunu ve kalsiyum metabolizmasını teşvik eden K2 vitamini yönünden zengin olduğunu unutmayın.
Beslenmenize adım adım ekleyip nasıl hissettiğinize bir bakın. Kefiri iyi bir şekilde hazmediyorsanız ve size bir rahatsızlık vermiyorsa, kahvaltılarınıza günlük olarak eşlik edebilir.
Kefiri nasıl tüketmelisiniz?
Nereden kefir alabilirsiniz?
- Marketinizde süt ve süt ürünleri bölümünde
- Aktarlarda
- Sıvı veya kurutulmuş formda bulabilirsiniz
Nasıl tüketmelisiniz?
- Kurutulmuş kefir granülleri alırsanız, günde yaklaşık 100 gramı, ideal olarak biraz bal ile birlikte tüketebilirsiniz.
- Kefiri kahvaltı rutininize ekleyip, papaya veya mısır gevreği ve yulaf ezmesiyle birleştirmenizi öneririz.
- Sıvı kefir ise günün ana öğününden sonra, az miktarlarda (yarım bardak) içilebilir. Sindirime iyi gelecektir ve düzenli tüketildiği takdirde, kefir doğal bağırsak floranızı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.
Sonuç olarak, kefir fermantasyon süreci sebebiyle çok düşük bir laktoz içeriği olmasına rağmen, hala bir “süt” ürünüdür, bu sebeple ne kadar iyi tolere ettiğinize dikkat etmelisiniz. Buna rağmen, kefir sağlıklı bir içecektir ve kendinizi iyi hissettirir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lopitz-Otsoa, F., Rementeria, A., Elguezabal, N., & Garaizar, J. (2006). Kefir: una comunidad simbiótica de bacterias y levaduras con propiedades saludables. Revista Iberoamericana de Micología. https://doi.org/10.1016/S1130-1406(06)70016-X
- Gallego Bellón, A. B., Ortega Morente, E., & Pérez Pulido, R. (2017). Análisis microbiológico de productos lácteos. Repositorio Trabajos Academicos de la Universidad de Jaén.
- Pedraza Guevara, S. (2015). Cultivo de gránulo de kéfir en zumo de uvas tintas Kefir culture pellet red grape juice. Revista ECIPerú.
- Kim, D. H., Jeong, D., Kim, H., & Seo, K. H. (2019). Modern perspectives on the health benefits of kefir in next generation sequencing era: Improvement of the host gut microbiota. In Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1428168
- Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. In Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
-
Ohio State University. (2003, May 30). Kefir May Bolster Lactose Tolerance In Intolerant People. ScienceDaily. Retrieved March 14, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2003/05/030530081555.htm