Kilo Aldıran İlaçlar ve Alabileceğiniz Önlemler
Kilo alıyorsunuz ve nedenini bilmiyor musunuz? Muhtemelen kilo aldıran ilaçlar kullanıyorsunuz ama ortaya çıkan yan etkilerden haberiniz yok.
Bazı ilaçlar kilo almanıza neden olur ve bu durum düşündüğünüzden daha yaygın bir şekilde birçok insanın başına gelmektedir.
Her halükarda doktorunuza danışmadan asla ve asla kullandığınız ilacı almayı bırakmamalısınız.
Sağlığınızı riske atmadan bu durumun ortaya çıkardığı yan etkilerden kurtulmanızın başka yolları da bulunmaktadır.
Asla unutmayın ki sağlığınız vücut ölçülerinizden çok daha önemlidir.
Kilo aldıran ilaçlar kullanıyorsanız, bazı kardiyo egzersizlerini yapmanız ve dengeli bir diyet uygulamanız bu sorunu çözebilir.
Hatta bir beslenme uzmanına danışabilir, böylece aldığınız ilaçlarla uyumlu bir diyet hazırlayabilirsiniz. Bir uzman yardımıyla oluşturduğunuz bu diyet sayesinde sağlığınızı daha iyi koruyabilirsiniz.
Şimdi gelin, kilo aldıran ilaçlar ve alabileceğiniz önlemlere bir göz atalım.
Ayrıca bakınız: Kilo Aldıran Bu 5 Sabah Alışkanlığına Dikkat Edin
Kilo aldıran ilaçlar hangileridir?
1. Anti-histaminler
Eğer alerjiniz varsa bu ilaç türlerini mutlaka duymuşsunuzdur.
Bu ilaçlar, alerjik reaksiyonlara neden olan histaminin etkilerini nötr hale getirmek için kullanılır. Alerjik reaksiyonlardan muzdarip kişiler bu ilaçları sıklıkla kullanmaktadır.
Alerjilerine iyi geldiği için çoğu insan bu ilaçları kullanmaktan memnundur ancak birçoğu, birkaç aylık kullanımdan sonra kilo almaya başladıklarını ifade etmektedir.
Histamin, iştahı azaltır. Bu alerji ilaçları ise histamini dengelemek için çaba harcar. Bu durumun sonucunda ise iştahınızı azaltmanız ve açlığınızı gidermeniz daha da zorlaşır.
Bu nedenle kalori bakımından düşük, ancak doyurucu gıdaları tercih etmeniz gerekmektedir. Örneğin, lifli yeşil sebzeler veya şeker bakımından düşük olan meyveler bu durumu yaşayan kişiler için ideal besinlerdir.
2. Antidepresanlar
Tüm antidepresanlar aynı etkiyi göstermez, ancak kilo alımıyla ilgili en çok endişelenmeniz gereken ilaçlar Prozac gibi serotonin geri alımını yöneten ilaçlardır.
Peki buna neden olan şey nedir? Bu ilaçlar sizi şişmanlatır çünkü enerjiniz düşükmüş gibi hissetmenize yol açar.
Bu durum gerçekleştiğinde beyniniz bu sorunu çözmek için bir şeyler yapmanızı ister. Bu nedenle, karbonhidrat ve glikoz bakımından zengin olan ürünleri tüketmek istersiniz.
Fiziksel aktivitelerinizi uzun süre sürdüremediğiniz durumlarda ise kilo almanız kaçınılmaz hale gelir.
Sonuç olarak, bu durumu önlemek için güçlü bir iradeye sahip olmanız şarttır. Bu şekilde açlığınızı kontrol edebilirsiniz.
Tabi ki bu durumun önüne geçmek için güçlü bir iradenin yanında spor yapmanızı da tavsiye ediyoruz.
Ayrıca bakınız: Kısa Sürede Kilo Vermek İçin 7 İpucu
3. Kan basıncını düşüren ilaçlar
Kan basıncını düşüren ilaçlar da kilo aldıran ilaçlar kategorisindedir çünkü yukarıdaki maddede belirttiğimiz durumla benzer özellikler gösterir.
Bu tedavi yöntemleri, kalbin kan pompalama basıncını azaltır. Böylece kaslara ve diğer bölgelere giden kan miktarı azaltılmış olur.
Bu nedenle kan basıncını düşüren ilaçlar, aynı zamanda farklı vücut fonksiyonlarını da yavaşlatabilir çünkü kan, vücudun bazı fonksiyonlarının düzgün çalışması için gereklidir.
Bu durumdan etkilenen fonksiyonlardan biri de metabolizmanızdır. Bu yüzden bazı doktorlar, ortaya çıkan bu etkiyi engellemek için idrar söktürücü ilaçlar kullanmanızı tavsiye ederler.
Sindirime yardımcı olan gıdalar tüketmeniz bu durumun önüne geçmenizi sağlayabilir.
4. Kortikoidler
Bu ilaçlar, en güçlü anti-enflamatuvarlardan sayılır. Romatizma, astım ve hatta kanser hastaları için doktorlar tarafından reçete edilir ve güçlü etkilerine rağmen kilo almanıza neden olabilirler.
Bu olumsuz yan etkisinden dolayı iştahınız artar ve sıvı tutulumu da beraberinde gelir. Bu nedenle daha fazla yemenin yanı sıra, vücudunuzdan atmanız gereken toksinlerden kurtulmanız da zorlaşır.
Bu nedenle sıvı gıdaları diyetinize dahil etmeniz oldukça önemlidir.
Her ne kadar çelişkili görünse de, sıvı tutulması ile mücadele etmenin en iyi yolu daha fazla sıvı tüketmektir. Bunun yanı sıra, yüksek kalorili gıdalara yönelmeden karnınızı doyurmaya çalışmanız da gerekmektedir.
Kilo aldıran ilaçlar etkisiz hale getirilebilir
Sağlığınızın izin verdiği ölçüde egzersiz yapmanız şarttır.
Bu durumda en rahat yapabileceğiniz egzersiz yürümek olacaktır. Yürüyüş yapmak, herkes için son derece kolay ve eğlenceli bir aktivitedir. Ayrıca kilo vermenize yardımcı olur.
Yürümek birçok fayda sağlar. Çoğu şehir veya kasabada yürüyüş yapabileceğiniz özel yerler vardır. Bu tür yerler çoğunlukla park, orman ve yeşil alanlar gibi güzel mekanların içerisinde bulunur.
Bunlar, alerjiniz olmadığı sürece kafanızı dinlemeniz ve stresten uzaklaşmanız için ideal yerlerdir.
Eğer herhangi bir hastalıktan muzdaripseniz, ruhsal durumunuzu daha iyi hale getirmeniz genel sağlığınıza da pozitif bir etki sağlayacaktır.
Bazı ilaçlar kilo almanıza neden olabilir, ancak dediğimiz gibi bu durumun önüne geçmeniz için yapabileceğiniz birçok şey bulunmaktadır.
Öncelikle yapmanız gereken şey, kilo almanıza neden olan etkeni tespit etmek olmalıdır.
Kilo alımınızı kontrol etmeniz sizin için zor olabilir, ancak iyi bir diyet ve kardiyo egzersizleri (eğer mümkünse) bu ilaçların neden olduğu yan etkileri azaltmanıza mutlaka yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
-
Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
-
Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
-
Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.