Kilo Almaya Neden Olan 5 Sindirim Sistemi Rahatsızlığı
Aşırı kilolu olmak, vücuttaki yağ ve toksinlerin birikiminden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu durum, vücut ağırlığınızı sağlıksız olarak kabul edilen bir noktaya yükseltir. Sindirim burada önem kazanır.
Bunun başlıca nedeni beslenme planınız yüzünden çok fazla kalori tüketiyor olmanızdır, ancak bu durum, yerleşik bir yaşam tarzı, hormonlara bağlı değişiklikler ve metabolik zorluklardan da kaynaklanabilir.
Aslında, bazı hastaların bu durumdan muzdarip olmalarının nedeni sindirim sistemlerinin düzgün çalışmamasına bağlıdır. Bunun nedeni, düzgün bir şekilde yağların parçalanması ve besin maddelerinin emilmesi için sindirim sistemine ait sorumlulukların vazgeçilmez olmasıdır.
Bu nedenle, her zaman öncelikle beslenme planınızı kontrol etmelisiniz, ancak bir sindirim sistemi rahatsızlığının da bu durumdan sorumlu olabileceğini düşünmelisiniz.
Teşhis edebileceğiniz ve hakkında önlemler alabileceğiniz bu 5 önemli rahatsızlığı sizinle paylaşmak adına bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Ne olduklarını öğrenin!
1. Gastro-özofajial reflü
Gastro reflü, göğüs bölgesinde rahatsız edici bir yanma hissine neden olan bir sindirim bozukluğudur. Bunun nedeni, onları midede tutan kapakların zayıflamış olmasından kaynaklanarak, asidik mide sularının özofagusa geri dönüyor olmasıdır.
Kilo alımı ile olan ilişkisi, yemeklere bağlı olan anksiyeteden kaynaklanır çünkü bazı yiyecekler anksiyete semptomlarını geçici olarak sakinleştirir.
Küçük porsiyonlar genellikle bir tehdit oluşturmazken, yiyecek sindirildikten sonra belirtiler devam eder ve yemek yeme isteği tekrar ortaya çıkar.
Öneriler
- Reflüye ait semptomları doğal çaylarla ve kalori açısından düşük ev yapımı reçetelerle kontrol edin.
- Yağlı ya da tahriş edici gıdalardan kaçının; çünkü onlar sorunu çözmezler, daha da kötü bir hale gelmesine neden olurlar.
2. Ülser
Ülser, genellikle midenin ya da ince bağırsağın astarında ortaya çıkan lezyonlardır, aşırı asit üretiminin en yaygın sonucudur.
Önceki rahatsızlığa benzer şekilde, yemek yendiği zaman anksiyete ataklarına neden olabileceğinden ötürü kilo almaya da neden olabilirler. Karın bölgesinde iltihaplanmaya ve sürekli fakat genellikle belirli yiyecekleri yedikten sonra zayıflayan bir bulantıya neden olurlar.
Bu nedenle, hastalar olması gerekenden daha fazla kalori tüketirler ve eğer bu problem kısa bir süre içerisinde kontrol altına alınmaz ise, belirgin bir kilo artışı yaşayacaklardır.
Öneriler
- Bir ülseri tedavi ederken, iltihap önleyici ilaç, ağrı kesici ve antibiyotik kullanmaktan kaçının.
- Diyetinizden süt, baharatlı gıdalar ve diğer rahatsız edici gıdaları çıkarın
- Bikarbonat ya da aloe vera jeli gibi alkalin özelikle olan ev yapımı reçeteler kullanın
- Daha fazla sindirim için yardımcı çay ve su için.
3. Kabızlık
Kabızlık, kilo alınımını en çok etkileyen sindirim problemlerinden biridir. Çünkü atık bağırsakta birikir, metabolizmanın işlevlerini etkiler ve böylelikle vücudun, besin maddelerini enerji kaynakları haline getirmesini zorlaştırır.
Kolonunuzda toksinleri tutmak, midenizde iltihaplanmaya ve ağırlık hissine neden olur. Bu durum, kilo vermeye çalışmak için yaptığınız şeylerin çalışmadığını düşünmenize neden olabilir.
Bununla birlikte, vücut daha fazla kaloriyi absorbe ettiği için değil, ancak fazla atık, kilo vermeye çalıştığınız zaman sonuçları görmeyi zor bir hale getirir.
Ayrıca okuyunuz: Kilo Vermek İçin Ispanakla Hazırlayabileceğiniz 5 Smoothie Tarifi
Öneriler
- Diyetetik lif tüketiminizi artırın. Bunu yapmak için, diyetinize taze sebze, meyve ve tam tahılları eklemekten çekinmeyin.
- Günde 6-8 bardak su için.
- Düzenli egzersiz yapın, günde en az 30 dakika.
- Çay ya da diğer sıvılar aracılığıyla doğal kabızlık giderici maddeler tüketin.
4. Bakteri florasında meydana gelen değişiklikler
Bağırsağın bakteri florasında meydana gelen değişiklikler, kilo alınımı söz konusu olduğu zaman etkileyici faktörlerden biridir.
Metabolik ritminize müdahale ederler ve aynı zamanda gıdalardan gelen besin maddelerinin absorbe edilip doğru bir şekilde kullanılmasını güç hale getirirler.
Bu dengesizlikler, mikroorganizmaların aşırı derecede büyümesi ya da kolonda bulunan sayılarının azalması nedeniyle meydana gelir. Sonuç olarak, kabızlık gibi problemler yaratır ve yemek yeme sıklığınızı artırabilir ve bu da daha fazla yağ birikimine neden olur.
Öneriler
- Bağırsakların pH’ını değiştiren gıdaların aşırı miktarda tüketiminden (yağlar, rafine edilmiş unlar, şekerler vs.) uzak durun.
- Doğal yoğurt ya da fermente lahana gibi probiyotik içeren gıdaların tüketimini artırın.
- Günde 1.5 ila 2 litre arası su için.
5. Hassas bağırsak sendromu
Hassas bağırsak sendromu, kötü diyet uygulamalarına bağlı olarak son birkaç yılda oldukça yaygın hale gelen bir gastro-intestinal durumdur. Meydana gelmesi, enflamatuvar dengesizlikler ve bakteri florasındaki değişiklikler de dahil olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili diğer problemlerle birlikte ortaya çıkar.
Kabızlık, mide şişkinliği ve bazı gıdaları sindirmek konusunda güçlüklere neden olabilir. Bu nedenle, insanlar belirtilerini görmezden gelip durumu tedavi etmeye çalışmazlarsa, kilo almaya devam edebilir ve sürekli hasta hissedebilirler.
Öneriler
- Bu semptomlardan herhangi birinden şüpheleniyorsanız bir doktora başvurun
- Beslenme planınıza sindirim enzimlerini içeren gıdalar ve probiyotikler ekleyin
- Elinizden geldiğince iltihaplanmaya neden olan besinleri ya da içecekleri ortadan kaldırın
Bu hastalıklardan herhangi biriyle kendinizi özdeşleştiriyor musunuz? Sindirim problemlerine ait herhangi bir belirtiniz varsa ya da bu tür hastalıklardan dolayı kilo veremediğiniz konusunda şüphelere sahipseniz, verilen önerileri takip edin ve daha kesin bir teşhis elde etmek için doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amparo Escudero Sanchís, Miguel Bixquert Jiménez, Guía para prevenir y tratar el estreñimiento, Fundación Española del Aparato Digestivo, s.f.
- Antonio Giovanni Spaventa Ibarrola. ERGE y obesidad. Volumen 35, Supl. 1 Enero-Marzo 2013. MÓDULO VII. BARIATRÍA.
- Asociacion español de coloproctología. Estreñimiento. 2012.
- National Heart, Lung, and Blood Institute en colaboración con The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, CLINICAL GUIDELINES ON THE IDENTIFICATION, EVALUATION , AND TREATMENT OF OVERWEIGHT AND OBESITY IN ADULTS. The Evidence Report, NIH PUBLICATION NO. 98-4083 SEPTEMBER 1998
- Pathophysiological role of host microbiota in the development of obesity.
Kobyliak N1, Virchenko O2, Falalyeyeva T2. - Susana Jiménez Contreras, “Síndrome del Intestino irritable”, Fudación Española del Aparato Digestivo, s.f. https://www.saludigestivo.es/mes-saludigestivo/sindrome-del-intestino-irritable/sindrome-del-intestino-irritable-concepto/