Kilo Vermek ve Toksinlerden Kurtulmak için Pırasa
Bu basit pırasa tedavisi, vücudunuzun doğal detoksunu desteklerken, aynı zamanda düzenli bir şekilde kilo vermek açısından da yardımcı olur. İnanılmaz!
Bugünkü makalemizde bahsedeceğimiz bu yararlı sebze, soğandan çok daha hafif bir tada sahiptir ve günlük tariflere muhteşem bir ektir. Ancak pırasa ile ilgili gerçekten bilinmesi gereken bir şey varsa, toksinleri yok etme kabiliyetidir.
Pırasa hakkında muhtemelen bilmediğiniz başka bir şey ise; bu sebzenin, yüzyıllar boyunca kadın sağlığını desteklemek için kullanılmış olduğudur.
Gerçekten de, Antik Yunan ve Roma’dan kalma; pırasanın kadınlarda doğurganlığı arttırıp kalp sağlığını olumlu yönde etkilediği, nefes darlığı ve yorgunluk ile mücadele ettiğini anlatan kayıtlar var.
Bugünkü yazımızda; toksinleri temizlemek ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için pırasanın ne kadar önemli bir sebze olduğunu paylaşmak istiyoruz. Şüphesiz ki, bu bilgileri çok faydalı bulacaksınız.
Pırasa sağlıklı kalmanıza yardımcı olur
Pırasa, Allicaeae familyasındandır, tıpkı soğan ve sarımsak gibi çiçek soğanından yetişmektedir. Pırasa, bahsi geçen bu iki kuzeninden daha tatlı bir tada sahip olduğundan, mutfakta çok daha fazla şekilde kullanılabilir.
Sayfamızda sık sık havuç, pancar, sarımsak ve limonun faydalarından bahsediyoruz. Bunlara, yeni bir muhteşem lezzet daha eklemenin zamanı geldi. Neden mi?
Pırasa, muhteşem bir besin kaynağıdır
- Pırasa, iltihaplanma ve serbest radikallerin etkileri ile mücadele eden çok sayıda antioksidan ve flavonoid içerir.
- Ayrıca, pırasa, vücudunuzu temizlemeye, iltihapla mücadeleye ve vücudunuzun pH dengesini düzeltmeye yardımcı olan A ve C vitaminlerinin en özgün kaynaklarından biridir.
- İlginç bulabileceğiniz başka bir şey: pırasanın çok az kalori içermesi, kilo vermek açısından onu mükemmel bir seçenek haline getirir (taze köklerin yaklaşık 100 gramı sadece 61 kaloriye sahiptir).
- Pırasa, çözünen ve çözünmeyen lif türleri açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Düzenli bir şekilde tüketirseniz, kabızlıkla savaşmaya yardımcı olur.
- Bu mütevazı sebze, çinko, demir, magnezyum ve potasyum gibi vitamin ve minerallerin zengin bir kaynağıdır.
- Son olarak, içerdiği yüksek folik asit oranı sayesinde özellikle hamilelerin en çok tercih ettiği sebzelerden biridir.
Pırasa, doğal bir antibiyotiktir
- Pırasa, sarımsak kadar allisin içermez. Fakat, yine de güçlü bir doğal antibiyotik kaynağıdır.
- Laboratuvarda gerçekleştirilen çalışmalarda, allisin seviyeleri sayesinde sarımsak ve pırasanın çok yararlı bir besin kaynağı olduğu anlaşılmıştır.
- Pırasa, karaciğerinizdeki bazı enzimleri engelleyerek kanda, kolesterol oluşumunun önüne geçmektedir. Bu sizin için çok sağlıklı bir durumdur.
- Laboratuvar çalışmaları, sarımsak ve pırasanın, içlerindeki allisin seviyeleri sayesinde, karaciğerinizde biriken bazı enzimleri inhibe ederek kan dolaşımında kolesterolün birikmesini önlediğini doğruladı. Bu sebzeler sizin için çok sağlıklıdırlar.
Kalp sağlığını olumlu yönde etkiler
Pırasa ile hazırlayacağınız basit bir ilaç, kalp ve damarlarınıza bakım yapmanıza çok yardımcı olmaktadır. Pırasanın düzenli bir şekilde tüketilmesi, kan damarı duvarları yolu ile nitrik oksit (NO) maddesinin serbest bırakılmasını hızlandırır.
Sonuç, dolaşımınızın optimizasyonu ve kan pıhtısı oluşumunun azalmasıdır.
Vücudu temizler
Pırasa, yüksek oranda su içerir; yani diüretik bir sebzedir ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Aslında bu bitki, en iyi arındırıcı yönüyle bilinir. Bunu unutmamak çok önemlidir.
İlginizi çekebilir: Evde Nasıl Soğan Yetiştiririz
Pırasa ilacınızı hazırlayın
Malzemeler
- 3 pırasa
- 1 litre su
- 1 limonun suyu
Hazırlanışı
- Bu arındırıcı ve zayıflatıcı ilacı hazırlamak için üç adet büyükçe pırasa ve bir adet limona ihtiyacınız olacak. Daha önce enginar kullanarak detoks hazırladıysanız, bu da çok benzerdir.
- Yapmanız gereken ilk şey, tencereye bir litre su koyup kaynatmaktır. Pırasaları temizleyin ve kaynamış suya atarak birkaç dakika pişirin.
- Hazır olduğunda pırasaları sudan çıkarın ve suyu saklayın.
- Sakladığınız bu pırasa suyunu bir şişeye dökün ve içine limon suyu ilave edin.
- Pişirdiğiniz pırasaları bir yemekte kullanabilirsiniz. Mesela lezzetli bir çorba hazırlayabilirsiniz.
Pırasa ilacını nasıl tüketmeliyiz
- İlk fincanı, sabah kalktığınızda aç karnına tüketin. Ilıkken içmeniz daha faydalı olacaktır. Bu, metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur ve bu doğal içeceğin temizleyici özelliklerini ortaya çıkarır.
- İkinci fincanı, öğle yemeğinden yaklaşık 15 dakika önce tüketin.
- Öğleden sonra bir fincan daha içmeyi unutmayın ve son bardağı ise akşam yemeğinden 15 dakika önce için.
Kilo vermek için bu temizleyici diyeti 10 gün boyunca takip edebilirsiniz. Bu uygulamayı, düşük yağlı bir beslenme ve egzersizlerle desteklemeye çalışın. Bir süre sonra sonuçlarını fark edeceksiniz ve vücudunuz, sağlığı için size teşekkür edecek.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Camila R.A. Malafaia, Bernadete P. da Silva, Luzineide W. Tinoco, José P. Parente,
Structural characterization and gastroprotective property of a novel glucofructan from Allium ampeloprasum var. porrum, Carbohydrate Research, Volume 402, 2015, Pages 44-49, ISSN 0008-6215, https://doi.org/10.1016/j.carres.2014.10.022.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621514003954). - Food Data Central. Leeks, (bulb and lower-leaf portion), raw. Abril 2019. U. S. Department of Agriculture.
- Harvard TH Chan. School of Public Health. Vegetables and fruits.
- Kolderup Hervik A, Svihus B. The role of fiber on energy balance. Journal of Nutrition and Metabolism. Enero 2019. 4983657. doi: 10.1155/2019/4983657.
- Mayo Clinic. Dietary fiber: essential for a healthy diet. Enero 2021.
- Porrata Maury Carmen, Hernández Triana Manuel, Abuín Landín Alfredo, Campa Huergo Concepción, Pianesi Mario. Caracterización y evaluación nutricional de las dietas macrobióticas Ma-Pi. Rev Cubana Invest Bioméd [Internet]. 2008 Dic [citado 2018 Dic 16] ; 27( 3-4 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002008000300001&lng=es.
- Segura S. y Torres. J. Historia de las plantas en el mundo antiguo. Madrid: Universidad de Deusto, 2009. p. 439.