Kırmızı Lahana Yemek için 11 Sebep

Kırmızı lahana, sağlığınız için çok yaralı olan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Çünkü, bağışıklık sistemini güçlendirmenize yardımcı olur ve detoksifikasyonu arttırır. 
Kırmızı Lahana Yemek için 11 Sebep
Sofía Quintana Alonso

tarafından incelendi ve onaylandı. fizyoterapist Sofía Quintana Alonso.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Mor lahana olarak da bilinen kırmızı lahana, kışın anlatılan hikayeler arasında oldukça yaygındır. Kökeni Akdeniz’dir ve milattan önce 2,500 yılından beri yetiştirilmektedir.

Kırmızı ve beyaz lahana arasında bir fark vardır. Bu fark flavanoid ailesinden gelen antosiyanin pigmentidir. Çok güçlü antioksidanlara sahiptir üstelik C ve E vitamini açısından zengindir.

Bu yazımızda, kırmızı lahana yemeniz için birkaç sebepten bahsedeceğiz.

1. Sağlıklı gözler

mercekten bakan kadın

İçerdiği yüksek miktarda zeaksantin ve lütein sayesinde kırmızı lahana yemek göz sağlığına iyi gelir. Bu iki element, UV ışınlarının retinanıza ulaşmasını önleyen doğal güneş koruyucularıdır. 

2. Sindirimi güçlendirir

Kırmızı lahananın sindirime bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Çünkü kırmızı lahana vücutta gaz oluşturur. Başka bir deyişle, hazımsızlık ya da kabızlık gibi problemlerin oluşmasını önler. Kırmızı lahananın suyu, peptik ülser başta olmak üzere ülserin tedavisinde oldukça yararlıdır. 

3. Kalp sağlığını güçlendirir

kalp sağlığı

Kırmızı lahana yemenin bir başka nedeni de, suyunun kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu şekilde kan dolaşımı daha iyi işler.

Sadece bir bardak kırmızı lahana yiyerek 216 gr potasyum almış olursunuz bu da kalp stresini önlemek için yeterlidir. Aynı zamanda kalp artışlarınızın sebep olduğu kontradiksiyonlar için de idealdir.

4. Kötü kolesterol seviyesini düşürür

Kırmızı lahanaya aromatik tadını veren sülfür sayesinde, kırmızı lahana yemek kötü kolesterolü ve ürik asit miktarını düşürür. Kolesterol ve ürik asit miktarını ise şu şekilde azaltır;

  • Kırmızı lahanadaki lifler, yiyeceklerde bulunan kötü kolesterolün emilmesini engeller.
  • Karaciğerde bulunan apolipoprotein LDL’yi azaltır çünkü taşınacak daha az kolesterol vardır.
  • Kırmızı lahanada bulunan antioksidanlar yağlı dokuyu azaltır ve size daha fazla enerji verir. 

5. Kansere karşı mücadele eder

Kırmızı lahana yiyerek aldığınız antioksidanların sayısı ve çeşitliliği inanılmazdır. Vücudunuzun serbest radikallere karşı dirençli olmasını sağlar. Serbest radikaller, vücutta kanser oluşmasının nedenlerinden biridir. Ayrıca, kanser hücrelerinin büyümesini de engeller. 

6. Bağışıklık sistemini güçlendirir

diyabet türleri

İçinde yüksek miktarda bulunan C vitamini sayesinde kırmızı lahana yemek vücudun direncini arttırır.  Öte yandan, içinde bulunan antioksidanlar vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ayrıca yaraların iyileşmesini hızlandırır.

7. Yaşlanma belirtilerini azaltır

Kırmızı lahanada C,E ve A vitamini gibi çok fazla antioksidan ve fitokimyasallar bulunur. Bunlar, cildin nemini, yumuşaklığını ve doğal parlaklığını korur. 

Kırmızı lahana yemek aynı zamanda kolejen oluşumunu arttırır. Kolejen, vücut dokuları arasında köprüler oluşturur. Böylece, cildiniz ve kaslarınız sağlıklı kalır. 

8. Ağrı kesici özelliği vardır

Kırmızı lahanayı böbreklerinizi iyileştirmek ve eklem ve romatizma ağrılarından kurtulmak için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, kadınların emzirme dönemimde oluşan acıyı ve iltihabı gidermek için de kullanılabilir.

Kırmızı lahananın bunların yanında yatıştırıcı ve ağrı kesici özellikleri de bulunur. Bu sayede kan temizlenmiş olur.  Hatta, insomniaya bile iyi gelir. Çünkü, kırmızı lahanada laktucopkrin olarak bilinen bir madde bulunur. Laktucopkrin, hem normal hem de boğmaca öksürüğünü gideren ilaçlarda bulunan aktif bir maddedir.

  • Bu yararlardan faydalanmak için, ütünüzle bir yaprak kırmızı lahanayı ısıtın.
  • Ardından bu yaprağı ağrıyı ya da yanmayı hissettiğiniz bölgeye koyun. 

9. Antimalaryal özelliği bulunur

Malarya, tropikal bir parazit hastalığıdır. Sivri sinek ısırığı sonucunda meydana gelir, ırsi olabilir ya da kan yoluyla bulaşabilir.

Kan hücrelerini etkiler ve

  • Kansızlık
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Nöbet geçirme
  • Koma gibi durumlara yol açar.

Malarya hastalığın tedavisi için bir doktora görünmeniz gerekir. Yine de, içinde bulunan laktucopkrin  sayesinde kırmızı lahana yemek bu hastalığın etkileriyle başa çıkmanıza yardımcı olur. 

10. Diyabeti kontrol altına alır

diyabet kontrol

Doğal insülin içermesi sayesinde kırmızı lahana yemek, kan şekeri seviyesini kontrol altına alır.  Aynı zamanda az miktarda kalori ve karbonhidrat içerir bu şekilde kilo almadan açlığınızı bastırabilirsiniz.

Bu yüzden, kırmızı lahanayı salatalarınıza ya da sebze sularınıza eklemek iyi bir fikir olabilir. Böylece öğünler arasında açlığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

11. Güçlü ve sağlıklı kemikler

İçerdiği K vitamini sayesinde, lahana ailesi kemiklerinizi güçlü tutmaya oldukça yardımcıdır.  Çünkü aynı zamanda osteokalsin içerir. Osteokalcin, kemik metriksinde bulunan ve olgunlaşması için K vitaminine ihtiyaç duyan spesifik bir proteindir.

Kırmızı lahanayı belki de çoktan yemeklerinize garnitür olarak kullanıyorsunuzdur. Ya da çayını içiyorsunuzdur. Hatta ağrıları azaltmak için kompres olarak bile kullanıyor olabilirsiniz. Her halükarda, kırmızı lahana yemek sağlığınızı korumanız için çok yararlıdır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Association of UK Dietitians. Skin health: food, fact, sheet.
  • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111.
  • Boi, B., KOH, S., & Gail, D. (2012). The effectiveness of cabbage leaf application (treatment) on pain and hardness in breast engorgement and its effect on the duration of breastfeeding. JBI Library of Systematic Reviews10(20), 1185–1213. https://doi.org/10.11124/jbisrir-2012-58.
  • Food Data Central. Red, cabbage, raw. U.S Department of Agriculture. Enero 2019.
  • Hammond, Billy & Wooten, Billy & Curran-Celentano, Joanne. (2001). Carotenoids in the Retina and Lens: Possible Acute and Chronic Effects on Human Visual Performance. Archives of biochemistry and biophysics. 385. 41-6. 10.1006/abbi.2000.2184.
  • J.C, Enye. (2013). Evaluation of The Healing Effects of Aqueous Extracts of Musa Paradisiaca (Unripe Plantain) And Brassica Oleracea (Cabbage) on Peptic Ulcer.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 40-46. 10.9790/0853-0864046.
  • Joo HK, Choi S, Lee YR, et al. Anthocyanin-Rich Extract from Red Chinese Cabbage Alleviates Vascular Inflammation in Endothelial Cells and Apo E-/- Mice. Int J Mol Sci. 2018;19(3):816. Published 2018 Mar 12. doi:10.3390/ijms19030816.
  • Kaulmann, A., Legay, S., Schneider, Y. J., Hoffmann, L., & Bohn, T. (2016). Inflammation related responses of intestinal cells to plum and cabbage digesta with differential carotenoid and polyphenol profiles following simulated gastrointestinal digestion. Molecular Nutrition and Food Research60(5), 992–1005. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500947.
  • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089.
  • Lyu SY, Park WB. Photoprotective Potential of Anthocyanins Isolated from Acanthopanax divaricatus Var. albeofructus Fruits against UV Irradiation in Human Dermal Fibroblast Cells. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):201–206. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.201.
  • Mc Farlane S, McFarlane G. T, et al. Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Septiembre 2006. 24 (5): 701-714.
  • Nanashima N, Horie K, Maeda H, Tomisawa T, Kitajima M, Nakamura T. Blackcurrant Anthocyanins Increase the Levels of Collagen, Elastin, and Hyaluronic Acid in Human Skin Fibroblasts and Ovariectomized Rats. Nutrients. 2018;10(4):495. Published 2018 Apr 16. doi:10.3390/nu10040495.
  • Paturel A. The ultimate arthritis dieta. The Arthritis Foundation.
  • Sankhari, J. M., Thounaojam, M. C., Jadeja, R. N., Devkar, R. V., & Ramachandran, A. V. (2012). Anthocyanin-rich red cabbage (Brassica oleracea L.) extract attenuates cardiac and hepatic oxidative stress in rats fed an atherogenic diet. Journal of the Science of Food and Agriculture92(8), 1688–1693. https://doi.org/10.1002/jsfa.5532.
  • Wallace TC. Anthocyanins in cardiovascular disease. Adv Nutr. 2011;2(1):1–7. doi:10.3945/an.110.000042.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.