Kişnişin Gizli Özellikleri ve Kullanımları
Özellikle Güneydoğu Avrupa’da yaygın şekilde kullanılan kişniş, yemeklere çok özgün bir tat verir. Ayrıca Çin, Hindistan, Latin Amerika ve Türk mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır.
Fakat yemeklere tat vermesinin yanında, sağlığınız için de oldukça faydalıdır. Kişniş hakkında daha fazla bilgiyi bugünkü makalemizde bulabilir ve yemeklerinize daha fazla katmaya başlayabilirsiniz.
Bu hoş kokulu bitki et, çorba ve kremalara lezzetli bir tat verir. Yapraklarının şekli maydanoza benzer. Ayrıca tohumlarını da baharat olarak kullanabilirsiniz. Kişniş bazı ülkelerde kişniş otu olarak da bilinir.
Kişnişin özellikleri
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, kişniş sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayan yağlar yönünden oldukça zengindir. Örneğin, iştahı arttırır ve bazı yiyeceklerin oluşturduğu rahatsızlıkları azaltır.
Buna ek olarak, bolca vitamin içeren bir bitkidir ve özellikle A ve K vitaminleri açısından zengin olsa da, B, C,ve E vitaminlerini de içerir.
Bu kadarı da yetmezmiş gibi ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi besin ve mineralleri de bolca barındırır. Vücuttaki ağır metallerin üzerine tutunarak bu zehirli maddelerin idrar veya ter ile dışarı atılmasına yardımcı olur.
Eğer solunum sistemi ile ilgili problemler yaşıyorsanız, her bir bardak su için bir avuç kişniş yaprağı kullanarak hazırlayacağınız çayı içmeyi deneyebilirsiniz. Bu çay akciğerlerinizde, boğazınızda ve hatta burnunuzda bulunan tüm balgamın sökülmesine yardımcı olacaktır.
Doğum sonrası anne sütü sorunu yaşayan kadınların (özellikle sezaryen doğum yapanların) kişniş çayı içmesi önerilir. Bu bitki ayrıca karaciğer yetmezliğinin etkilerini hafifletmede, vücudu bakterilerden arındırmada ve LDL kolesterolünü yani “kötü” kolesterolü kandan arındırmada oldukça başarılıdır.
Kişniş ya da Sativum coriandrum altı farklı asit içerir (özellikle de askorbik asit diğer bir deyişle C vitamini). Bu nedenle tahmin edebileceğiniz gibi sağlığınıza birçok faydası vardır.
Kişniş tüketiminin faydaları
İltihabı azaltır
İltihap sökücü özelliği sayesinde, romatizma ve artrit gibi ağrıya ve rahatsızlığa neden olan iki hastalığın oluşturduğu iltihabın azalmasına yardımcı olur. Ödem oluşumundan böbrek taşına kadar her türlü böbrek rahatsızlığı için çok iyi bir seçimdir.
Kolesterolü düşürür
Daha önce belirttiğimiz gibi, sıra dışı bir tadı olan bu bitkinin kandaki kötü kolesterol seviyesini azaltabilecek özellikleri vardır. Böylece atardamar ve toplardamarların iç duvarlarında biriken yağın yok edilmesini sağlayarak, kalp krizi riskini azaltır.
İshale iyi gelir
Kişnişten elde edilen yan ürünler (örneğin yağlar) daha sağlıklı bir sindirime sahip olmak için kullanılabilir. Bu durum dolaylı yoldan karaciğer ve bağırsak fonksiyonlarına da katkıda bulunur. Bu nedenle mantar veya mikrobik kaynaklı ishalin tedavisinde kişniş kullanılmalıdır. Hatta kişnişin yeşil yapraklarını atıştırmalık olarak bile yiyebilirsiniz.
Ağız yaralarını iyileştirebilir
Eğer ağzınızın içinde yaralar varsa, bir miktar kişnişten yararlanabilirsiniz. İyileştirici ve mikropları dezenfekte edici bir antiseptik olduğu için ağızdaki rahatsızlıkları tedavi edebilir. Ağzınızı ferahlatan özelliği sayesinde de ağız kokusuna karşı oldukça etkilidir.
Ayırca okuyunuz: Güzel Ağız Kokusu İçin İpuçları
Anemiye karşı savaşır
Bunun nedeni kişnişin yüksek miktarda demir içermesidir. Demir eksikliği çeken insanlar için mükemmel bir bitkidir. Tüketmek için en iyi yollar; çiğ olarak salatalara, çaylara, dilimleyerek çorbalara, krema ve soslara eklemektir.
Sindirim problemlerine iyi gelir
Bu bitki iştahı arttırabilir, bu nedenle iyileşmekte olan hastalara ve anoreksi hastalarına sıklıkla verilir. Vücudun daha fazla sindirim enzimi ve sıvısı salgılamasına yardım eder, bu da çeşitli sindirim problemleri yaşayan insanlara iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kişniş yağı antioksidanlar yönünden zengindir ve vücudun arınmasına katkıda bulunur. Kişniş, içeriğindeki yüksek miktarda C vitamini ve demir sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve ağrıyı azaltıp rahatlama sağladığı için uçuk benzeri rahatsızlıklara neden olan virüslere karşı da savaşır.
Göz gribine karşı savaşır
Kişniş mükemmel bir dezenfektan olduğu için göz gribi gibi birçok bulaşıcı hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Sarı nokta ve diğer göz rahatsızlıklarının da tedavisine yardımcı olur.
Küçük göz yaralanmalarını da tedavi edebilir. Bir bardak kaynamış suyun içine bir avuç kişniş yaprağı ekleyin. Soğuduktan sonra bir parça pamuğu bu suya batırıp gözlerinize sürün.
Şeker hastalığının etkilerini azaltır
Tip II diyabet hastalığı olanlar, vücutlarının daha fazla insülin salgılamasını sağlayıp kanlarındaki şeker seviyesini azaltmak için yemeklerine kişniş ekleyebilirler.
Bir kadının en iyi arkadaşıdır
Regl dönemlerindeki hormonal değişimleri azaltmak veya dengelemek için bu bitkinin çayı kusursuzdur. Çünkü, regl sancılarını azalttığı gözlemlenmiştir.
Önemli organ ve beze fonksiyonlarına katkıda bulunur
Kişniş, iç salgı bezlerine ek olarak; karaciğer, pankreas, akciğer ve mide fonksiyonlarının da sağlıklı şekilde devam etmesine yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
- Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818