Daha Doğru Nefes Almak İçin Öneriler

Yoga, meditasyon, Tai Chi gibi egzersizler bize karın, diyafram ya da göğüs gibi bedenimizin farklı kısımlarıyla nefes almayı öğretir ve akciğerleri temizlememizi sağlar.
Daha Doğru Nefes Almak İçin Öneriler
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 08 Kasım, 2018

Sigara içenler, tekrar eden akciğer sorunları yaşayanlar ya da yalnızca daha iyi nefes alabilmek için temiz ciğerlere sahip olmak isteyenler için akciğerlerinizi kolayca ve doğal yollardan temizlemenin yöntemlerini ve doğru nefes almak için önerileri paylaşacağız. 

Eğer doğru şekilde nefes almayı öğrenir, evinizin havalandırmasını iyileştirir ve balgamdan kurtulursanız aldığınız her nefesin nasıl da değiştiğini kısa sürede göreceksiniz.

Buhar Banyosu

Buhar banyosunun ne olduğunu biliyor musunuz? Buhar banyosu, şifalı bitkilerin buharında derin derin nefes almaktır ve akciğerlere çok iyi gelir. Çocuklardaki solunum yolu hastalıklarını iyileştirmenin çok iyi bir yöntemidir ve aynı zamanda özellikle sigara içen kişilerin ciğerlerini temizlemeye yardımcı olur.

Buhar Banyosunu Nasıl Yapacağım?

Kekik, biberiye, okaliptüs, papatya ya da nane gibi şifalı otları iki litre suyun içerisinde 5 – 10 dakika kadar kaynatın, aromalarını saldıklarını göreceksiniz.

Ateşin üzerinden alın, başınızın üstüne bir havlu örterek üzerine eğilin. Kendinizi yakmamaya dikkat edin, buharın aşırı sıcak olmadığından emin olun. Ağzınızdan ve burnunuzdan derin derin nefes alın. Sırasıyla burun deliklerinden birini kapatarak diğerinden nefes alabilirsiniz.

Balgamdan Kurtulun

Sabahları uyandığınızda boğazınızın ve burnunuzun balgamla dolu olduğunu hissetmek normal olsa da aşırı balgam burun tıkanıklığına ya da bronş tüplerinin tıkanmasına neden olabilir. Aşırı balgamdan kurtulmak için bu bir kaç basit adımı uygulayabilirsiniz.

Özellikle balgam daha çok burun boşluğunuzdaysa, geniz yolunuzu açmak için Neti kabını kullanabilirsiniz. Neti kabını nasıl kullanacağınızı bu makalede açıklıyoruz.

Ayrıca, balgamı arttıran bazı yiyecekler olduğunu da aklınızda bulundurun, kendinizi daha iyi hissedene kadar bu yiyecekleri beslenmenizden çıkarmalısınız. Uzak durmanız gereken bazı besinler:

Süt ve süt ürünleri, özellikle de inek sütü. Bunları yerine bitki bazlı ürünleri tüketin.

Un ve unlu mamüller. Kıtır bisküviye benzeyen dekstrine edilmiş ekmeklerden yiyebilirsiniz, bu durumda sizin için çok daha sağlıklı olur.

neti kabı

Doğru Nefes Almayı Öğrenin

Vücudumuzun nefes alma makinesinden bahsettiğimize göre çoğu zaman doğru şekilde nefes almadığımızı belirtmekte fayda var. Neden mi? Çünkü unutuyoruz!

Ancak hayatta kalmamıza yetecek kadar nefes alıyoruz ve bu durum, akciğerlerimizin düşük kapasitede çalışmaya alışmasına yol açıyor. Ancak, düşük kapasiteli çalışma vücudumuzun her tarafına oksijen gitmesini zorlaştırıyor.

Bu yazımıza da bir göz atın:Derin Nefes Almanın 7 Faydası

Doğru Nefes Almayı Nasıl Öğreneceğim

Doğru nefes almayı öğrenmenin en etkili yolu yoga, meditasyon ya da Tai Chi gibi egzersizler yapmaya başlamaktır. Bunlar bize karın, diyafram ve göğüs gibi vücudumuzun farklı kısımlarını nefes almak için nasıl kullanabileceğimizi öğretir.

tai chi

Geceleri Aldığınız Nefesi İyileştirin

Genellikle günde 8 saatimizi uyuyarak geçiriyoruz; yani günün üçte birini. Bu da yatak odamızdaki havanın temiz ve sağlıklı olmasının aldığımız nefesler üzerinde büyük etkisi olduğu anlamına geliyor.

Peki Nasıl Yapacağız?

  • Evinizi her gün havalandırın. Eğer isterseniz geceleri pencerelerden birisini biraz aralık bırakabilirsiniz.
  • Eğer yatak odanızı düzgün şekilde havalandıramıyorsanız, en azından kapısını aralık bırakın.
  • Yatak odanıza salon sarmaşığı gibi geceleri de oksijen veren bitkiler yerleştirebilirsiniz. Uyuduğunuz yerde bunlardan bir kaç tane olması gece soluduğunuz havanın kalitesini arttıracaktır.
  • Evinizde nemin ve kötü kokuların önüne geçin. Gerekiyorsa nem gidericiler ya da elektrikli hava temizleyicileri kullanın.
    yatak odası

Üzüntüleri Unutun

Sık olarak ya da sürekli olarak solunum yolu sorunlarından şikayetçi olanların bilmesinde yarar olan bir şey de bu hastalıklar ve sürekli üzüntü hali arasında psikosomatik bir bağ olduğudur.

Bu nedenle, tedaviler aynı zamanda işin duygusal boyutunu da göz önünde bulundurmalıdır. Bu sorunlar, homeopatik tedavilerle doğal yollardan ya da bir psikoterapistten profesyonel yardım alarak çözülebilir.

Fotoğraflar: Marketing Deluxe, Breigh Hammarlund ve Caribb.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dahlke, R., & Ehrenberger, D. (1999). El libro de la desintoxicación y la salud. Ediciones Robinbook.
  • Fife, B. (2016). Oil Pulling: Enjuagues con aceite para desintoxicar y sanar el cuerpo. EDITORIAL SIRIO SA.
  • Meidinger, W. (1999). La cura de desintoxicación. Ediciones Robinbook.
  • J L. Fresquet Febrer (Profesor titular de Historia de la Ciencia, Universitat de València); G. Blanquer Roselló; M. Galindo Dobón; F. Gallego Estrada; R. García de la Cuadra Arizo; J.A. López Bueno; A. Sanjosé Pí (Estudiantes de medicina de la Universitat de València). Inventario de las plantas medicinales de uso popular en la ciudad de Valencia. Medicina y Ciencias Sociales, nº13. (mayo, 2001). ISNN: 1576-5377. http://www.uv.es/medciensoc https://www.uv.es/~fresquet/medciensoc/num2/inventario.PDF
  • Fibrosis Quística. La Revista de la American Medical Association. http://www.ingaled.com/images/informacion/viasbiliares/Fibrosis%20Quistica.pdf
  • García, AP y Cuadrado, SP (nd). Sistema de ejercicios respiratorios yoga para asmáticos. Recuperado de http://www.reefd.es/index.php/reefd/article/view/126

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.