Klor Nedeniyle Hasar Görmüş Saçı Koruyan İpuçları

Havuzda vakit geçirmek için can atıyorsanız ancak klorun saçınıza zarar vermesinden biraz endişe ediyorsanız, merak etmeyin. Bugünkü yazımızda size klorun saçınıza hasar vermesini nasıl önleyebileceğinizden bahsedeceğiz. Böylece keyifle zaman geçirebileceksiniz! 
Klor Nedeniyle Hasar Görmüş Saçı Koruyan İpuçları

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kış gelince daha çok sayıda insan egzersiz yapmak için havuza gitmeye başlar. Az sayıda kişi saçlarının klor nedeniyle hasar görmesinden endişelenir. Spor salonları ve spa merkezleri genellikle bone takılmasını önerirler. Bu yalnızca suyun kirlenmesini önlemek için değil, saçları korumak için de tavsiye edilir.

Klor Nedeniyle Hasar Görmüş Saçı Koruyan İpuçları

Sahip olduğumuz bilgilere göre, havuz suyunda neden klor bulunduğunu değerlendirmeliyiz. Temelde bunun nedeni basittir: Klor çok yaygın olarak kullanılan bir dezenfektandır.

Ancak dezenfekte amaçlı kullanılan bir kimyasal olduğu için saçımızı kırılgan hale getirmesi ve havuza girdikten sonra saçlarımızın doğal parlaklığının kaybolması sürpriz değildir. Neyse ki hasarı önlemenin pek çok yolu vardır.

Bone takın

boneli mutlu yüzücü havuz

Bu yüzme aksesuarı çok önemlidir. Saçınızın suyla temasını sınırlandırarak onu korur. Ancak boneler kumaş, silikon, poliüretan ve lateks gibi pek çok farklı malzemeden yapılırlar. Sonuncusuyla ilgili dikkatli olmalısınız çünkü lateks boneler takarken ve çıkarırken saçınıza zarar verebilirler.

Hem çocuklar hem de yetişkinler saçlarını klorlu sudan korumak için bone takmalıdırlar.

Saçınıza yağ sürün

Havuzda bone takan tek kişi siz olmak istemiyorsanız, saçlarınızın klor nedeniyle hasar görmesini engellemek için bu yönteme de başvurabilirsiniz. Tek yapmanız gereken argan yağı, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi bir yağı saçınıza sürmektir.

Avucunuza biraz yağ alın ve saçınızın her tarafına sürün. Böylece saçınız klora karşı daha dayanıklı hale gelecektir.

Önceden nemlendirin

Saçınızı havuzdaki klordan korumanın bir başka yolu da havuza girmeden önce soğuk suyla nemlendirmenizdir. İsterseniz saçınızı yıkamayı da tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni bu basit önlemin saçınızın havuzdaki suyu çekmesini önleyecek olmasıdır.

Ancak saçınızı olabildiğince iyi bir şekilde korumak için bu yöntemi her zaman başka yöntemlerle birlikte kullanmanız en iyisidir.

Kaliteli bir saç maskesi uygulayın

Bone kullanıyor olsanız da, diğer seçeneklerden birinden yararlanıyor olsanız da, havuzdan çıktıktan sonra bir saç maskesi yapmak her zaman iyi bir fikirdir. Marketlerde satın alabileceğiniz pek çok seçenek vardır. Ancak evde kendi maskenizi de yapabilirsiniz.

Bu tür maskeler harika sonuçlar yaratır. Havuzda ne kadar zaman geçirirseniz geçirin, bu maskeleri saçınıza her gün uygulayabilirsiniz.

Saçları boyalı olan kişiler klordan nasıl korunmalı?

havuzda yüzen kadın

Saçlarını boyayan insanlar, saçlarını klorlu sudan korumak için özel önlemler almalıdırlar.

Peki saçlarını boyatan kişiler, saçlarını klorlu sudan korumak için neler yapmalı?

Saçlarını sık sık boyatan kişiler, saçlarının havuza girdikten sonra sarımtırak veya yeşil bir renk aldığını fark eder. Bu yazıda, havuzlardaki suların iyileştirilmesinde kullanılan bileşenlerin sağlık açısından etkisinde değinildiği gibi, “saçın karakteristik özelliklerinde değişmeler, belli boyalarda değişiklikler v.b.” olabilir.

Bu tür şeylerin yaşanmasını önlemek için yukarıdaki önlemleri uygulamalısınız. Ancak saç tipinize özel bir şampuan kullanmayı alışkanlık edinmeniz de önemlidir. Örneğin rengi açılmış saçlar için özel ürünler mevcuttur.

Sonuç

Gördüğünüz gibi saçınızı pek çok havuzda bulunan klordan korumak çok zor değildir. Pek çok yöntem vardır. Ancak havuza çok sık gidiyorsanız, bazı ekstra önlemler almalısınız.

Ayrıca saçınızı yeni boyadıysanız ya da açtırdıysanız ona özen göstermeyi unutmayın. Ya havuza gitmeden önce bir hafta bekleyin ya da havuza girerken bone takın. Renkte bir değişiklik olmasını istemiyorsanız bu önemlidir.

Peki siz havuza giderken saçınızı nasıl koruyorsunuz? Daha önce yukarıda bahsettiğimiz çözümlerden birini denemiş miydiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Babaahmady, E., Mahmudy, M., & CHERAGH, A. (2011). Diagnóstico fúngico de las piscinas públicas cubiertas. Higiene y Sanidad Ambiental11, 815-819.
  • Fernández Luna, Á., Burillo Naranjo, P., Hernández, F., Luis, J., Plaza, M., Sánchez Sánchez, J., & Gallardo Guerrero, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas con tratamiento químico cloro.
  • Morales-Molina, J. A., Grau Cerrato, S., Jiménez Martín, J., Antonio, M. D., Espona, M., Berges-Fraile, M. J., … & Salas, E. (2006). Quemaduras solares: fotoprotección y tratamiento.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.