Kollarda ve Bacaklarda Ağrı: Nedeni Nedir?
Hiç sizin de başınıza geldi mi? Bazen eve kollarınızda ve bacaklarınızda dayanılmaz bir ağrıyla veya sizi hareket etmekten alıkoyan, dinlenmenize gerek olmadığını düşünseniz de yerinizden kalkamamanıza neden olan bir ağırlıkla dönersiniz.
Bunun genellikle kas çekilmesinden ya da günün sonundaki yorgunluktan kaynaklanan yaygın görülen bir durum olduğunu bilmek önemli. Ancak daha da önemlisi bu ağrılı sürecin birkaç hafta veya birkaç ay kadar devam etmesi durumunda mutlaka bir şeyler yapılması gerektiğini bilmeniz.
Gelin, bugün bu konu hakkında konuşalım: Kollarda ve bacaklarda ağrı.
Kollarda ve bacaklarda ağrı oluşmasının nedeni
Vücudumuzun bir yerlerinin ağrıması başımıza çok sık gelen bir şeydir. Yaşımızın önemi yoktur. Dahası, 8 – 17 yaş arasındaki çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler de fiziksel değişimler yaşadıkları, büyüdükleri ve gelişme halinde oldukları için bu sorunu yaşayabilirler.
Peki ya yetişkinler? Onların kollarındaki ve bacaklarındaki ağrıya neden olan nedir? Gelin, birlikte keşfedelim.
1. Soğuk algınlığı ve grip
Soğuk algınlığı ve griple ilgili belirtilerin ortaya çıkmasından birkaç gün önce kol ve bacaklarda ağrı hissedilmeye başlar. Bu mevsimsel hastalıkların tipik yapısıdır. Daha önce çoğumuzun başına gelmiştir.
Neden özellikle vücudumuzdaki bazı noktaların etkilendiğini ve böyle bir ağrının ortaya çıktığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu, enfeksiyonun tüm vücudumuza yayılmış olmasından ve vücudun kendini korumaya çalışmasından kaynaklanır.
Düşmanla savaşmak için çok sayıda limfosit kan akışına dahil edilir ama vücudun savunma modunda olması vücut ısısının artmasına ve enflamasyon molekülleri olan prostagladinlerin yayılmasına sebep olur. Tüm bunlar genel bir halsizlik yaratır ve bu halsizlik çoğunlukla ateş ile beraber vücudunuza yayılır.
Dolayısıyla, soğuk algınlığı ve gribin ilk belirtileri kollarda ve bacaklarda ağrı olmasıdır.
2. Eklem ağrısı
50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan genel bir ağrı nedenidir. Unutmayın ki bacaklarınız ve kollarınız gün içinde en çok kullanılan uzuvlardandır ve eklem yapıları oldukça karmaşıktır. Birçok nedenden dolayı bu eklemler şişebilir veya yorgun düşebilir.
Bu da halsizliğe, yorgunluğa, baldır ve omuz bölgesinde yanmaya neden olur. Ağrı doğrudan eklemde olmayabilir. Uzvun çevresindeki kas dokularına yayılacaktır.
3. Kan dolaşımıyla ilgili problemler
Eğer kol ve bacaklarınızdaki ağrı zayıf kan dolaşımından kaynaklanıyorsa aynı zamanda şu semptomlara da sahip olabilirsiniz:
- Kol ve bacaklarda uyuşma, ellerde ve ayaklarda kramp.
- Bacaklarda ülser oluşumu.
- Ellerin gücünü kaybetmesi, bir şeyleri daha sık düşürdüğünüzü fark edeceksiniz.
- Baş ağrıları.
- Tırnaklarda mavimsi renk.
- Ayağa kalkarken baş dönmesi.
- Bacaklarda ağırlık hissi veya şişmiş eller ve parmaklar.
- Varisli damarların varlığı.
Kan dolaşımınızla ilgili problemlere yukarıda saydığımız belirtilerin eşlik edip etmediğine dikkat edin. Bu özellikle de düzensiz kalp atışları veya nefes almakta darlık çekiyorsanız çok ama çok önemlidir. Böyle durumlarda hemen doktorunuza görünün, çünkü bunlar bir kalp rahatsızlığının göstergeleri olabilir. Geciktirmeyin!
Bunu da okuyun:
4. Fibromiyalji
Eğer kollarda ve bacaklarda hissettiğiniz ağrı birkaç ay boyunca sürekli devam ettiyse, gündelik aktivitelerinize ve işinize engel olduysa fibromiyalji sorununuz olabilir.
Buna eşlik edebilecek diğer belirtileri bilmenizde fayda var:
- Ağrınıza aşırı bir yorgunluk eşlik ediyor.
- Vücudunuzda özellikle ağrıyan bölgeler var, mesela kalçalarınız, boynunuz, köprücük kemiğiniz, dirsek eklemleriniz, diz bölgesi veya kaba etleriniz.
- Ayrıca uykusuzluk yaşıyor olabilirsiniz ve günün en ağrılı kısmı sabah yataktan kalktığınız zamandır.
- Migren, küçük hafıza kayıpları ve odaklanmada sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Sonuç olarak şunu unutmamalıyız: Genelde kollarda ve bacaklarda ağrı oluşmasının nedeni basit bir yorgunluktur. Çoğunlukla günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkar.
Ama başta belirttiğimiz gibi eğer bu ağrının haftalarca veya aylarca sürdüğünü fark ederseniz, gündelik yaşamınızı normal bir biçimde sürdürmenize engel oluyorsa artık bir doktora görünmenin zamanı gelmiş demektir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı sürmenin, düzgün beslenmenin ve düzenli egzersiz yapmanın ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Bunlar stresle başa çıkmanıza ve kas-iskelet sistemine odaklı ağrı ve çekilmelerden korunmanıza yardımcı olurlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Enseki, K., Harris-Hayes, M., White, D. M., Cibulka, M. T., Woehrle, J., Fagerson, T. L., … Torburn, L. (2014). Nonarthritic Hip Joint Pain. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2014.0302
- Kidd, B. L. (2006). Osteoarthritis and joint pain. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2006.04.009
- Khan, Q. (2009). Fibromyalgia and chronic fatigue syndrome. Journal of Pain and Palliative Care Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1080/15360280902728336
- González Iturri, J. J. (1998). Lesiones musculares y deporte. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, 4(2), 39-44. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-86921998000200002
- de Andrés, A. J., Acuña, B. J. P., & Olivares, S. A. (2014). Dolor en el paciente de la tercera edad. Revista Médica Clínica Las Condes, 25(4), 674-686. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864014700896
- Mehler, R. E. (2014). How the circulatory system works. John Wiley & Sons.
- López Espino, M., & Mingote Adán, J. C. (2008). Fibromialgia. Clínica y Salud, 19(3), 343-358. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300005
- González, A. M. (2014). Dolor crónico y psicología: actualización. Revista Médica Clínica Las Condes, 25(4), 610-617. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864014700811