Kolesterol Düşürücü 5 Doğal Çözümü Keşfedin
Kolesterol seviyenizi düşürmek için her zaman ilaç kullanmak zorunda değilsiniz. Doğa da kolesterol düşürücü seçenekler sunar.
Bu yazıda kolesterolünüzü düşürmek için başvurabileceğiniz en popüler doğal çözümlere bir göz atacağız. Böylece en gözünüze çarpan çözümü tercih edebilirsiniz.
Kolesterol vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Ancak fazla miktarda kolesterol sağlığınız için zararlıdır.
Doktorlar kolesterol seviyesini genellikle ilaçlarla kontrol altına almaya çalışırlar. Ancak kötü kolesterolü düşürücü pek çok doğal seçenek de mevcuttur. Bunların çoğunun kökeni geleneksel bitkisel tıbba dayanır ve her bireyin ihtiyacına göre şekillendirilebilir.
Genellikle ilaçları ve geleneksel çözümleri aynı anda almak bir tehlike yaratmaz. Ancak gelecekte oluşabilecek herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için yine de bir doktora danışmanız en iyisidir.
Kolesterol Düşürücü 5 Doğal Çözüm
Sarımsak
Sarımsağın doğal bir ilaç olarak kullanılması antik toplumlar kadar eskidir. Son yıllarda belli maddelerin sarımsağın aterosklerotik etkilerinden sorumlu olabileceği keşfedilmiştir. Bu maddeler şöyle sıralanabilir:
- Sülfür
- Allisin
- Ajoen
- S-Allil sistein
- Diğer bazı maddeler
Bir başka deyişle bu maddeler damar duvarlarında yağlı maddelerin birikmesini engelleme gücüne sahiptirler. Hatta bilim adamları daha fazla sarımsak tüketen bireylerin kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğunu da keşfetmişlerdir.
Öte yandan sarımsak tüketimi azaldığında kolesterol seviyesi yükselir. Güçlü kokusuna ve bazı insanların sindirirken sıkıntı yaşamasına rağmen sarımsak kullanmanın kolesterol düşürücü etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Kişniş çayı
Kişniş tohumu yalnızca yemek yapımında kullanılmaz; ayrıca iyileştirici, anti-mikrobik, mantar karşıtı ve kan basıncını düşürücü etkileri de vardır.
Ancak bu küçük tohumlar çok önemli hipolipidemik özellikler içerirler. Pek çok çalışma kişniş tohumunun kolesterolün düşüşünü artırdığını ortaya koymuştur.
Bu çözümü hazırlamak için aşağıdakilere ihtiyacınız var:
Malzemeler
- 2 çay kaşığı kişniş tohumu tozu (8 g).
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Önce suyu ve kişniş tohumlarını bir kabın içine dökün.
- Sonra kaynayana kadar ocakta bekletin.
- Çay biraz soğuduğunda süzebilirsiniz.
- Bu çayı günde bir veya iki kez için.
Yulaf
Yulaf çözülebilir besinsel lif açısından zengin bir tanecik türüdür. Pek çok besinin yanı sıra E ve B vitamini, protein ve linoleik asit içerir.
FDA’ye göre yulaf kandaki LDL seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Bunun sebebi içerdiği çözülebilir liflerdir. Bu lifler yağların ve kolesterolün emilimine ve safra asidinin geri alınmasına müdahale ederler
Bu etkilerin, beta-glukan isimli bir çözülebilir lif kaynaklı olduğunu gösteren çeşitli çalışmalar vardır.
- İçerdiği spesifik maddelerden bağımsız olarak FDA günde 10 ile 25 gram arası yulaf veya tam tahıllı gevrek tüketilmesini tavsiye eder.
- Yulafı kahvaltıda çiğ veya pişmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Kolesterol düşürücü etkisi olduğunu göreceksiniz. Ayrıca kandaki şeker seviyesinin sabit kılınmasında da etkilidir. Sindirime de yardımcı olur.
Badem
Badem de bir kuru yemiş çeşididir. Kötü kolesterolü düşürebilirler, kardiyovasküler sisteminizi koruyup güçlendirmeye yardımcı olabilirler.
Pek çok çalışma badem yemenin lipitleri ve lipoproteinleri pozitif etkilediğini göstermiştir. Bunun sebebi içerdiği zengin doymamış yağ asitleri, lif ve fitosterollerdir. Ayrıca doymuş yağ asidi oranı da düşüktür.
Kuru yemişin özellikleri kolesterol sentez enzimlerini ve safra üretimini düzenler.
Kısaca yüksek karbonhidratlı atıştırmalıklar yerine badem yemek kalp sorunu riskini önlemeye yardımcı olur.
Yaban mersini
Bu taneli meyve güçlü antioksidan özellikleriyle bilinir. Bu etkisi sayesinde kötü kolesterolün oksitlenmesini engeller.
Yaban mersini suyu toplam kolesterolü düşürücü potansiyele sahiptir. Özellikle de LDL denen kötü kolesterolü düşürme kapasitesi vardır. Ayrıca iyi kolesterolü de artırır.
Üstelik pek çok çalışma yaban mersininin kardiyovasküler riskleri engellemede yardımcı olduğunu göstermiştir.
- İyi kolesterol seviyenizi artırmak için günde bir bardak yaban mersini suyu içmenizi öneriyoruz.
- Ayrıca egzersiz yapmayı ve sağlıklı bir yaşam tarzı edinmeyi de unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
- Ramcharan, C. (1999). Culantro : A Much Utilized , Little Understood Herb. Perspectives on New Crops and New Uses.
- Chu, Y. F., & Rui, H. L. (2005). Cranberries inhibit LDL oxidation and induce LDL receptor expression in hepatocytes. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.04.002