Koltuk Altında Kitle Ne Zaman Endişelendirmeli?

Koltuk altında istenmeyen kitlelerden kaçınmak istiyorsanız terlemeyi önleyici deodorant kullanmaktan vazgeçmelisiniz. Deodorant kullanıyorsanız da cildinizin nefes alması için gece yatmadan önce koltuk altınızı temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Koltuk Altında Kitle Ne Zaman Endişelendirmeli?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 16 Ocak, 2019

Bu çok yaygın bir sorundur. Muhtemelen hepimiz hayatımızda bir noktada koltuk altımızda bir kitle bulmuşuzdur; ancak bu sizi hemen endişeye düşürmemelidir. Bu yazımızda bir sonraki kitleyi bulduğunuz anda atmanız gereken adımları anlatacağız.

Koltuk altında kitle oluşumuna neler sebep olabilir?

koltukaltı

Vakaların yüzde sekseni normaldir ve herhangi bir soruna yol açmaz. Bu kitlelerden birini koltuk altında bulduğunuz anda yapmanız gereken ilk şey korkmamaktır, çünkü muhtemel sebebi bir füronkölozdur. Peki füronköloz tam olarak nedir? İşte bu kavramı anlamak için size birkaç temel bilgi:

Koltuk altındaki kitlelerin en yaygın sebebi: füronköloz

kontrol

Koltuk altında kitle oluşumunun en yaygın sebebi furonkölozdur. Furonköloz en basitçe “kılkuyruk” olarak bilinen iltihaplanmış kıl köküdür.

Ağrıya sebep olur ve ilk tespit edildiğinde korkutucu olabilir. Muhtemel sebebi ise batık kılın sebep olduğu ter bezi iltihabıdır. Ter kökten çıkamadığı zaman çok hızlı şekilde bakteri birikir. Bunun sonucunda irili ufaklı şişkinlikler ortaya çıkabilir.

Bu şişkinlikler her ne kadar zararsız olsa da epey can sıkıcı olabilir. Bazen kendi kendine geçerler bazen de uygun bir tedavi gerektirecek şekilde çok ciddi kist oluşturabilirler. Doktorlar genelde stafilokok enfeksiyonuna karşı koruma için antibiyotik yazarlar. Ancak bu da işe yaramazsa kisti almak için başka yöntemlere ihtiyaç olacaktır.

Koltuk altınızda kist veya kılkuyruk oluşmasını önlemek için neler yapabilirsiniz? Ne yazık ki bazı insanlar yapıları gereği diğerlerine göre kist oluşumuna daha yatkındırlar ve hayatınızda bir kere başınıza gelmesi tekrarlanma ihtimalini artırır.

Oluşumlarının yavaşlatılmasına yardımcı olan birtakım antiseptik kremler mevcuttur, ancak en iyi çözüm özellikle tıraş olmak üzere ağda konusunda dikkatli olmaktır.

Her ağda yapışınızda bu küçük kitlelerin oluşma riskini de yaratmış oluyorsunuz, çünkü kıl kökü deri altında hapsolabilir. Öncelikle gözenekleri açmak için koltuk altı derisini yıkamayı ve ölü derilerden arındırmayı deneyin. Ve bu hassas bölgeye zarar verebilecek agresif kimyasal bazlı deodorant kullanmaktan da kaçının.

Genel anlamda bu bölgedeki kitlelerin en yaygın rastlanan sebebi budur.

En yaygın ikinci sebep: şişmiş lenf bezleri

kitle

Korkmayın. Lenf bezlerinin şişmesi lenfadenitis olarak bilinir. Sizlerin de bildiği üzere koltuk altında birçok lenf damarı bulunur ve bu damarlar lenf sıvısını kan dolaşımıyla arındırma ve filtreleme ajanı olarak taşırlar. Bu sayede vücudunuz enfeksiyonlarla savaşır.

Ancak bazen savunmamız zayıfladığında veya bir virüs kaptığımızda, lenf bezleri iltihaplanabilir ya da şişebilir, işte bu da koltuk altında bir beze oluşturur. Lenfadenitis özellikle cilt enfeksiyonları ve başka bakteriyel enfeksiyonlar sonrası meydana gelir.

Peki şişmiş bir lenf bezi tespit ettiğinizde ne yapmalısınız? İlk atılacak adım iltihap ve var olan her türlü bakteri sebebini tespit etmek üzere lenf sıvısı analizi yaptırmaktır. Bu da bezden az miktarda sıvı çekerek yapılır. Prosedürün ağrılı geçmemesi için bölge hafifçe uyuşturulur.

Sonuçlarınız size iltihaba neyin sebep olduğunu ve konuyu çözmek için hangi tür bir tedaviye gereksiniminiz olduğunu söyleyecektir.

Üç numaralı sebep: lenfoma

Bu da bir ihtimaldir. Koltuk altınızda bir kitleyle karşılaştığınızda, lenfomadan kaynaklı iltihaplı bir lenf bezinin buna sebep olması düşük de olsa bir olasılıktır.

Lenfoma çeşitleri “non-Hodgkin lenfoma” ve “Hodgkin lenfoma”dır. Bunlar kanser çeşitleri olup tedavileri oldukça etkilidir. Non-Hodgkin ve Hodgkin lenfoma vakalarında hayatta kalma şansı sırasıyla %90 ve %70’dir.

İki tür lenfoma da B lenfosidi adı verilen (veya B hücreleri) bir tür akyuvar hücresi çeşididir ve doktorlar da hastalığın olup olmadığını bu şekilde test etmektedir.

Bu kanser çeşidi birden çok kemoterapi seansı gerektirmektedir, ancak tabii ki her insan eşsizdir ve herkes aynı sayıda kemoterapiye ihtiyaç duymaz ve aynı süre içinde iyileşme göstermez.

Günümüzde kanser alanında tıp çok ilerlemiştir ve hiçbir zaman umudumuzu kaybetmemek tedavinin anahtarıdır. Bu hastalık yoğun bir kişisel gayret, cesaret ve aile ve dost desteği gerektirmektedir. Bunu da yenebilirsiniz.

Kitlenin furonkolöz mü lenfoma mı olduğunu nasıl anlayabilirim?

koltuk-altı1

İlk yapılacak şey sakin olup strese girmemektir. Koltuk altınızda ne zaman bir kitle olduğunu hissederseniz en iyisi hiç vakit kaybetmeden doktora gitmektir. Lenfoma genelde düşük ateş, uyku sorunları, gece terlemeleri ve kilo vermeyle bağdaştırılır.

Bu belirtilerden hiçbirini taşımasanız da doktora gitmeniz önerilir. Ancak endişelenmeyin, vakaların büyük çoğunluğu basit bir kist oluşumundan kaynaklanmaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zelenetz, A., Advani, R., Buadi, F., Cabanillas, F., Caligiuri, M., Czuczman, M., … Fayad, L. (2005). Linfoma No Hodgkin. Gaceta Mexicana de Oncología.
  • Iglesias Rozas, J. (2009). Linfoma. Neurociencias.
  • Calvagna, M. (2015). Forúnculo. Health Library: Evidence-Based Information.
  • Sánchez Gaitán, J. C. (2013). Revisión bibliográfica: Forunculosis. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 70(608), 569-571. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2013/rmc134c.pdf
  • Murillo, C., Escobar, P., Fuentes, E., & Alvarado, J. S. (2007). Linfoma y su expresión en patología mamaria. Rev Obstet Ginecol, 2(1), 49-52. http://www.revistaobgin.cl/articulos/ver/420

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.