Kötü Kolesterolü Düşürmek için 7 Öneri

Kolesterol; hayvanlar ve insanlar için gerekli olan bir yağ molekülüdür ve yoğunluğuna göre, vücudunuzda pozitif veya negatif etkiler yapar. Bu yazımızda sizlere kötü kolesterolü nasıl düşüreceğinizi ve iyi kolesterolü yükselteceğinizi açıklayacağız.
Kötü Kolesterolü Düşürmek için 7 Öneri
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kolesterol; hayvanlar ve insanlar tarafından ihtiyaç duyulan bir yağ molekülüdür. Bu molekül tüm hücrelerin bir parçasıdır; hücre içi ve dışına geçişlerde homojenlik sağlar ve hücre bölünmesi ve üremesi için anahtar rol oynar. Kötü kolesterolü düşürmek ve iyi kolesterolü yükseltmek için 7 önerimizi okuyun.

Kolesterol tüm bunların yanında, endokrin bezleri tarafından üretilen steroid hormonlarının oluşumu için bir taban görevi görür. Buna örnek olarak testosteron ve östrojen gibi seks hormonları ve kortizon verilebilir.

Kötü kolesterolü düşürmek: Vücut içinde özümseme

Gerçekte, vücuttaki tüm hücreler kolesterol üretmek için gerekli olan metabolik mekanizmaya sahiptir. Bununla birlikte vücut, beslenme düzeniniz yolu ile daha zahmetsiz şekilde kolesterol elde etmeyi tercih eder.

Her şeye rağmen, insan vücudu bu molekülleri parçalayamaz. Aslında, bunları ortadan kaldırmanın tek yolu karaciğerdeki safradır. Safra asitleri gıdada tüketilen yağları eritir; böylece vücudumuz onları daha iyi emebilir.

Öte yandan, kolesterolün sağlık sorunlarına neden olabileceği, genellikle kolesterol seviyesinin normal kabul edilenin üzerine çıktığı bazı durumlar vardır. Kolesterol kan yolu ile taşındığı için, fazla kolesterol arterlerin duvarlarında birikmekte ve zamanla bu duvarları kısmen veya tamamen tıkayabilmektedir.

Bu nedenle, kalbe kan getiren arterleri tıkarsanız, ölüme ile sonuçlanabilecek kalp krizi meydana gelir. Sonuç olarak, yağ moleküllerinin vücut üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir.

İyi ve kötü kolesterol nedir?

kötü kolesterolü düşürmek iyi kolesterolü yükseltmek

Yukarıda belirtildiği gibi, sadece bir tür kolesterol molekülü vardır. Kolesterol sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. Örnek olarak dana eti, domuz eti, tavuk, balık, kuzu eti, kabuklu deniz ürünlerini verebiliriz.

Kolesterol miktarı yiyecek veya et türüne bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, iyi ve kötü kolesterol arasındaki sınıflandırma, yerine ve parçacıkların yoğunluğuna bağlıdır.

Kolesterol bir yağdır ve yağlar kanda dolaşmak için proteinlere ve lipitlere sarılır. Kolesterol, proteinler ve trigliseritler lipoproteinler olarak adlandırılan küçük bölgelere yerleştirilir ve böylece kandan geçerler. Aslında, lipoproteinler bu maddelerin miktarına bağlı olarak sınıflandırılabilir:

  • Çok Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler (VLDL), yani daha yüksek yağ ve trigliseritler ile.
  • Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler (LDL), kanda kolesterolün dörtte üçünü taşıyan yağ açısından zengindir.
  • Yüksek Yoğunluklu Lipoproteinler (HDL) Protein ve kolesterol bakımından zengin.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: İyi Kolesterolü Arttırmak için İpuçları

Kötü kolesterol (LDL)

LDL olarak bilinen bu partiküller, en yüksek kolesterol oranını karaciğerden kan yoluyla vücut dokularına taşır. Kolesterol seviyesi aşırı olduğunda, arterlere birikir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durum kalp krizi geçirme olasılığını artırır. Bu nedenle bu tip lipoprotein kötü kolesterol olarak kabul edilir.

İyi kolesterol (HDL)

kolesterol görseli

Yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL), kolesterolü vücuttan uzaklaştırmak için karaciğere transfer eder. Başka bir deyişle, bu moleküllerin arter duvarından atılmasını destekliyorlar. Yüksek seviyelere sahip olmak bizi hastalıktan koruduğu için faydalıdır. Bu nedenle iyi kolesterol olarak kabul edilir.

Yüksek kolesterol seviyesinin belirtileri

Vücudumuz problemlere karşı bir savunma mekanizması olarak belirli uyarılar üretse de, yüksek kolesterol hiçbir belirti vermez ve sessizce ortaya çıkar. Çok yüksek seviyelere sahip olabilirsiniz ve herhangi bir belirtiniz olmayabilir.

Ancak yüksek kolesterol düzeyleri ile ilgili sorunlar geç aşamalarında olduğunda, arteriyel hastalık belirtileri, kalp krizi, beyin trombozu, göğüs anjini, hareket ve hatta konuşma zorluğu olabilir.

Aşağıdaki makaleyi öneriyoruz: Kalbinizi Güçlendirmek İçin 9 İpucu

Kötü kolesterolü düşürmek ve iyi kolesterolü arttırmak

Gördüğümüz gibi, vücut kolesterol olmadan düzgün çalışamaz. Bununla birlikte, LDL moleküllerine yüksek seviyelerde sahip olmak yıllar geçtikçe ölümcül olabilir. Bu nedenle, Sağlığa Bir Adım olarak, yüksek LDL seviyelerini azaltmanıza ve HDL moleküllerinin miktarını artırmanıza yardımcı olacak 7 yolu sizlerle paylaşağız.

1. Kötü kolesterolü düşürmek için yaşam tarzında değişiklikler yapmak

sebze yemeği

Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olursanız kolesterol ile ilişkili risklerden kaçınabilirsiniz. Örnek olarak d oymuş yağ bakımından düşük bir diyet, fiziksel aktivite, normal kilonun korunması, sigara içilmemesi gibi alışkanlıklar verilebilir.

2. Kötü kolesterolü düşürmek için diyetinize doymamış yağ ekleyin

Bu sağlıklı yağlar zeytinyağı, fındık, tohum yağları, balık (lüfer, sardalya, somon) ve fındık gibi bazı baklagillerde bulunur.

3. Sebze ürünleri yiyin

Meyveler, sebzeler veya baklagiller gibi bitki kaynaklı gıdalar çok az miktarda yağ içerirler veya doymamış yağ barındırlar. Bu nedenle, bu gibi gıdalar kolesterol içermezler.

Ek olarak sebzeler, kandaki yağ moleküllerinin seviyelerini azaltmaya yardımcı olan önemli miktarda sterol içerir. Aslında, sebzeler açısından zengin bir diyetin genel olarak daha sağlıklı olma ile ilişkili olduğu görülmüştür.

4. Sağlıklı bir kilo seviyesi koruyun

tartılan bir kişinin ayakları

Obezite, kolesterolün vücut üzerindeki etkisini ağırlaştıran bir faktör olduğu için, sağlıklı bir kiloya sahip olmak ve onu korumak önemlidir. Kilo alırsanız, kolesterol seviyelerinin de artması son derece olasıdır.

5. Sık sık egzersiz yapın

Hareketsiz bir yaşam, yükselen kolesterol seviyelerini tetikleyebilir. Bununla birlikte, düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak kötü kolesterolü düşürmeye ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olabilir.

6. Alkol tüketimini azaltın

Aşırı alkol tüketiminin kalbe zarar verebileceği ve karaciğeri etkileyebileceği iyi bilinmektedir. Karaciğer, bu yazının başında belirtildiği gibi, kolesterolün giderilmesinde aktif olarak yer almaktadır. Bu nedenle, alkol tüketimini normal bir seviyede tutun ve ölçülü bir şekilde için.

7. Doymuş yağları sınırlayın

kötü kolesterolü düşürmek için kızarmış yiyecekleri azaltın

Dengeli beslenmede yumurta, süt, tereyağı, sosis veya et gibi yiyeceklere ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, tüketimlerini kontrol etmek ve trans yağ asitleri içerenlerden kaçınmak gerekir.

Çünkü bunlar yağ moleküllerinin seviyelerini artırır. Bu sayede, yüksek kalori değeri olan ve tuz veya şeker açısından zengin olan ürünleri de yemekten kaçınmış olacaksınız.

Öte yandan, bol miktarda doymuş yağ, kolesterol veya tuz içeren gıdalar hiçbir şekilde tavsiye edilmez. Bunlar hamur işleri, kızarmış yiyecekler, çikolatalar ve alkolsüz içeceklerdir. Gördüğünüz gibi, kolesterol insanın gelişmesi için büyük önem taşır ve dengeyi korumak için temeldir. Sağlıklı bir yaşam sürmeye hazır mısınız?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Huff T, Jialal I. Physiology, Cholesterol. [Updated 2019 Mar 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/
  • Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
  • Janse Van Rensburg, W. J. (2019). Lifestyle Change Alone Sufficient to Lower Cholesterol in Male Patient With Moderately Elevated Cholesterol: A Case Report. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827618806841
  • Adebawo O, Salau B, Ezima E, et al. Fruits and vegetables moderate lipid cardiovascular risk factor in hypertensive patients. Lipids Health Dis. 2006;5:14. Published 2006 Jun 5. doi:10.1186/1476-511X-5-14
  • Schaefer, E. J., Lichtenstein, A. H., Lamon Fava, S., Mcnamara, J. R., Schaefer, M. M., Rasmussen, H., & Ordovas, J. M. (1995). Body Weight and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Changes After Consumption of a Low-Fat Ad Libitum Diet. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1995.03530180044028
  • Wang Y, Xu D. Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins. Lipids Health Dis. 2017;16(1):132. Published 2017 Jul 5. doi:10.1186/s12944-017-0515-5

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.