Kötü Zamanları Atlatmak İçin Üç İpucu
Günlük hayatın stresi, insan ilişkileri ve hayal kırıklıkları insanların depresyona girmelerine yol açabilecek sebeplerden bazılarıdır. Ancak, kötü zamanları atlatmak ve yolunuza çıkan engellerin üstesinden gelmek mümkündür.
Hepimiz hayatlarımız boyunca iyi ve kötü zamanlardan geçeriz. Ancak, bazen, kötü zamanlar günlük hayatınızı ve diğer insanlar ile ilişkilerinizi etkileyebilecek bir depresyon durumunu tetikleyebilir. Bundan dolayı, bu yazımızda kötü zamanları atlatmak için sizlere kesinlikle yardımcı olacak üç ipucu paylaşacağız.
Kötü Zamanları Atlatmak İçin Yollar Nelerdir?
Aşağıda size kötü zamanları atlatmak için kullanabileceğiniz birkaç ipucundan bahsedeceğiz. Bunları aklınızda tutabilirseniz kafanıza koyduğunuz her şeyin üstesinden gelebileceğinize eminiz!
1. Pozitif Bir Düşünce Yapısı
Kötü zamanları atlatmak için ilk tavsiyemiz, pozitif bir düşünce yapısına sahip olmanız. Bazen depresyon düşüncelerimize, kendimizi nasıl gördüğümüze ve gelecekten beklentilerimize giden yolu zorla açar. Bu tip düşünceler ortaya çıktığında gerçekliğin çarpık hale gelmesinin depresyonun bir semptomu olduğunu hatırlayın.
Benzer şekilde, eğer düşünce yapınız değişmezse bu döngüyü kırmanızın imkansız olduğunu da unutmayın. Pozitif bir tutum, depresyonunuzu besleyen negatif düşünceleri yok etmek için gereklidir. Daha dengeli bir şekilde düşünmek, olayların düşündüğünüz kadar kötü olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.
Bu bağlamda, pozitif bir düşünce yapısını pekiştirebilmek için, üstesinden gelebileceğiniz bir geçiş aşamasında olduğunuz, ve daha iyi zamanların geldiği konusunda emin olmalısınız. Pozitif bir düşünce yapısı sayesinde sadece yaşadığınız başarısızlıklar silsilesinin üstesinden gelmek ile kalmayacak, eğer düşünce kalıplarınızı hayat boyu sürecek şekilde değiştirmeyi başarırsanız bundan çok daha güçlü bir biçimde çıkacaksınız.
Bu yazımızı da okuyun: Hayatta En Önemli Olan Dört Şey
2. Sosyalleşmek
İkinci olarak, kötü zamanları atlatmak için anahtarlardan bir tanesinin sosyalleşmek olduğunu bilmelisiniz. Bu biraz efor gerektirebilir, ancak sosyal aktivitelerinizi sürdürmeye çalışın. Bu zamanlarda kendi alanınıza ihtiyaç duyabileceğinizi ve sizi daha iyi hissettirebilecek insanlardan uzakta durmak isteyebileceğinizi biliyoruz.
Ancak, yüz yüze iletişimler şimdiden başlayarak bir önceliğiniz haline gelmeli. Bu demek oluyor ki; sosyal medya ve telefon konuşmaları bağlantıda kalmanın harika bir yolu olsa da, yüz yüze aktivitelerin sahip olduğu tipte bir kaliteyi size sağlayamazlar.
Bu süreçte, basitçe arkadaşlarınız ile konuşmak onlara nasıl hissettiğinizi açıklamanıza olanak tanıyacaktır, ki uygun tavsiye alabilesiniz. Bunun ihtiyacınız olan desteği almanız gereken zaman olduğunu unutmayın. Bundan dolayı, bu konuda kötü hissetmeyin ve arkadaşlarınız ile sevdiklerinize verdikleri iyi tavsiyeler için teşekkür edin.
Bu yazımızı da keşfedin: Yürüyüşe Çıkmak: Her Gün Yürümenin 6 Faydası
3. Hareket Edin!
Son olarak, eğer depresyondaysanız, hareket etmeye çalışmayı ve egzersiz yapmayı denemeniz önemlidir. Evinizde kapalı kalmak en kötü şeylerden bir tanesidir, çünkü bu daha da üzgün olmanıza sebep olmaktan başka bir şey yapmayacaktır.
Benzer şekilde, egzersiz depresyon ile savaşmak için güçlü bir araçtır, ve bunu atlatmak için en iyi aletlerinizden de bir tanesidir. Ruh halinizi iyileştirmek için günde en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Bu egzersiz enerji dolu hissetmenize yardımcı olacaktır.
Sürekli ve ritmik olan, kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirmenizi sağlayan egzersizler yapmanızı öneriyoruz. Örneğin; koşuya çıkmak, dans etmeye gitmek, yüzmek, ağırlık kaldırmak ya da bisiklet sürmek gibi şeyler yapabilirsiniz. Ayrıca diğer insanlar ile birlikte idman yapmayı da düşünebilirsiniz, çünkü bu motive kalmanıza yardımcı olacaktır.
Son olarak, kötü zamanları atlatmak için size sunduğumuz yolların zor zamanlardan geçerken nasıl hareket etmeniz gerektiği hakkında bir rehber olması gerektiğini unutmayın. Eğer ciddi bir şekilde depresyondaysanız ya da intihar düşünceleriniz varsa bir doktora ya da bir ruh sağlığı uzmanına danışmalısınız.
Pozitif olmayı unutmayın ve bunun çok daha iyi hissetmeye geri dönmenize yardımcı olacak bir sürecin bir parçası olduğunu bilin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Boyle, M. (2018). Art Therapy for Major Depression: Positive Psychology and the Therapeutic Alliance.
-
Shapira, L. B., & Mongrain, M. (2010). The benefits of self-compassion and optimism exercises for individuals vulnerable to depression. The Journal of Positive Psychology, 5(5), 377-389.