Kronik Kurdeşen Hayat Kalitenizi Nasıl Etkiler?
Kronik kurdeşen, insanların yaşam kalitesini etkiler ve sanıldığından daha sık görülen bir durumdur. Uzmanlar, dünya nüfusunun %1’inde bu hastalığın olduğunu ve farklı bölgeler arasında önemli bir varyasyon olmadığını tahmin ediyorlar. Bu hastalıktan en çok etkilenenlerin ise 30-50 yaş arası kadınlar olduğu belirtiliyor.
Ürtiker, genellikle yoğun kaşıntı eşliğinde ciltte kırmızımsı kurdeşenlerin ortaya çıkması anlamına gelir. Bu kurdeşenler, farklı boyutlardadır ve yer değiştirir gibi aniden ortaya çıkıp aniden kaybolabilirler.
Yaygın görülen kurdeşen zaman içinde geçmezse, kronik kurdeşen haline gelir. Klinik olarak böyle bir tanı konulabilmesi için hastanın görünür lezyonların olmadığı ara zamanlar göz önüne alındığında bile, bir yıl içinde altı haftadan fazla süre ile bu hastalığı deneyimliyor olması gerekir.
Bu patolojinin nedensel kökeni bilinmemektedir ancak uzmanlar, tedavinin, vücudun alerjik reaksiyonunun kontrol edilmesiyle ilgili olduğunu belirlemişlerdir. Bu amaçla, genellikle anti-histaminik ilaçlar ve hijyenik-besinsel önlemler yazılır.
Okuyun: Kurdeşen İçin Ev Tedavileri
Kronik kurdeşen: Semptomları nelerdir?
Hastalığın karakteristik belirtisi, vücudun belirli bir kısmı için özel bir eğilimi olmayan kırmızımsı kurdeşenlerdir. Öte yandan sabit olan şey, kurdeşenlerin ortaya çıkış yerlerinde ve boyutlarında görülen değişimdir.
Ancak vücutta ortayan çıkan tüm kurdeşenlerin kronik ürtikerden kaynaklanmadığını biliyoruz. Peki, bu klinik tanı için hesaba katılan semptomlar nelerdir:
- Vücudun herhangi bir yerinde kırmızı renkte kurdeşenler
- Ortaya çıkma ve yok olma kalıbıyla, farklı şekillere sahip kurdeşenlerin değişken ortaya çıkışları
- Kurdeşenlerle birlikte cildin bazı bölgelerinde şişlik
- Kurdeşenlerin stres veya ısıya maruz kalma gibi tetikleyicilerle ilişkili olarak ortaya çıkmaları
- Yoğun prurit: Kaşıntı
Kronik kurdeşen ve hayat kalitesi
Saint Thomas Hastanesi’nde (Birleşik Krallık) yapılan bir çalışma, kronik ürtikerin, bu hastalıkla boğuşan hastaların yarısından fazlasının sosyal yaşamını etkilediğini gösteriyor. Ayrıca yine yarısından fazlası estetik sorunun, cinsel yaşamlarını olumsuz etkilediğini düşünüyor.
Ancak kayıtlar, hastalığın, sadece bu açılardan değil, aynı zamanda çalışma hayatı açısından da olumsuz sonuçlar doğurabildiğini gösteriyor.
Hastaların %25’i ayda neredeyse bir kez bu sorun nedeniyle çalışamıyor. Hatta hastalığın yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin büyük olması ile daha düşük ekonomik gelir arasında bir ilişki olduğu bile bulundu.
Kronik ürtikeri olan insanların yakın sosyal çevresi onların hayatında çok önemli bir rol oynar. Kişinin yakın çevresi, öz saygıyı zedeleyebilecek yorumlardan kaçınmak için patolojiyi ve patolojinin kendini gösterme biçimlerini bilmeliler. Kişisel aşağılama artarsa, tedaviye bağlı kalma olasılığı azalır.
Stresli durumlar, kronik kurdeşen sorununu daha kötü hale getirebilir. Anksiyete nedeniyle daha fazla kaşıma gibi küçük bir etki bile komplikasyonlara neden olabilir. Örneğin daha sonra enfekte olabilecek bir cilt lezyonuna yol açabilir.
Kronik kurdeşen, hastaların günlük yaşamına bu şekilde etki etmiştir. Global protokollere göre, tıbbi değerlendirmenin bir kısmı, hastanın durumunu derinlemesine kavramak için yaşam kalitesini ölçmek üzere araçlara başvurmaktır.
Bunu da okuyun: Öz Saygınızı Geliştirmek İçin 7 İpucu
Farmakolojik tedavi
Kronik ürtiker tedavisinin temellerinden biri, alerji karşıtı ilaçların yazılmasıdır. Bunlar arasında en yaygın kullanılanlar antihistaminlerdir. Bu noktada sersemliğe yol açanlar ve açmayanlar olarak iki grubumuz ve seçeneğimiz vardır.
Sersemliğe neden olan antihistaminlerden bazıları şunlardır:
- Hidroksizin
- Doksepin
- Difenhidramin
Daha az yan etkisi olanlar arasında, belki de en iyi bilinen, feksofenadin ve setirizin ile aynı grupta bulunan loratadindir.
Cilt lezyonları şiddetli enflamasyon içeriyorlarsa, doktorlar, anti-enflamatuvar ilaçlar olarak kortikosteroidleri yazabilirler. Yan etkileri nedeniyle kullanımı azaltılmış, yalnızca belirli amaçlar için kullanılan ilaçlardır. Genellikle en çok önerilen prednizondur.
Farmakolojik olmayan tedavi
Kronik ürtiker hastalarının yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için ilaç tedavisinin yanı sıra, hijyenik-diyet önlemleri çok önemlidir. Bu önlemler, uzun süreli semptomları içeren önlemler olacaktır.
Farmakolojik olmayan önemli tavsiyelerden bazıları şunlardır:
- Nötr olmayan ve cildi daha da çok tahriş edebilecek sabunlardan kaçının
- Cildin hidrasyonunu korumak için nemlendirici kremler kullanın
- Çok dar olmayan ve bol duran kıyafetleri seçerek sürtünmeden kaçının
- Açık havaya çıkarken, çok güneşli gibi görünmeyen günlerde bile güneş kremi sürün
- Tetikleyicilerin neler olduğunu belirlediyseniz onlardan kaçının
Hayat kalitesi bir önceliktir
Tüm bu önlemler bir araya gelse de hastalığa çare olmayacaktır. Günlük aktiviteleri mümkün olan en iyi şekilde gerçekleştirebilmeniz için yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olacaklardır.
Hastalığın sizi engellemesine ya da sizi kişisel ilişkiler kurmaktan uzak tutmasına izin vermemelisiniz. Böyle bir şey olursa bir psikoloğa gitmenizi öneririz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- E. R. Simons, P. Staubach, G. Sussman, E. Toubi, G. A. Vena, B. Wedi, X. J. Zhu & M. Maurer.The EAACI/GA2LEN/EDF/WAO Guideline for the definition, classification, diagnosis, and management of urticaria: the 2013 revision and update. Allergy 69 (2014) 868–887. 2014
- Poonawalla, T. Kelly, B. Urticaria: A review. American Journal of Clinical Dermatology. 2009; 10 (1): 9-21.
- Maurer M, Weller K, Bindslev-Jensen C, Giménez-Arnau A, Bousquet PJ, Bousquet J, Canonica GW, Church MK, Godse KV, Grattan CEH, Greaves MW, Hide M, Kalogeromitros D, Kaplan AP, Saini SS, Zhu XJ, Zuberbier T. Unmet clinical needs in chronic spontaneous urticaria. A GA2LEN task force report. Allergy 2011; 66: 317–330.
- Arias-Cruz Alfredo, González-Díaz Sandra Nora, Macías-Weinmann Alejandra, Ibarra-Chávez Jesús Arturo, Sánchez-Guerra Daniel, Leal-Villarreal Lucía et al . Calidad de vida en urticaria crónica y su relación con el impacto económico y control de la enfermedad en pacientes atendidos en el Hospital Universitario de Monterrey, México. Rev. alerg. Méx. [revista en la Internet]. 2018 Sep [citado 2019 Jul 19] ; 65( 3 ): 250-258.
- VV.AA.(1997).The Impact of Chronic Urticaria on the Quality of Life. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9068731/